Vurdere Børnelitteratur

Vurdere Børnelitteratur


Der er mange af børnebøger derude, men det er vigtigt at vurdere børnelitteratur kritisk før indførelsen. Det er nok at sige, at ikke alle bøger er skabt lige.

Hvordan Professionals Evaluer Børnelitteratur

Fagfolk er ikke altid enige om, hvordan man vurderer børnelitteratur. Efter alt, der er at sige, at der er en endelig sæt standarder for, hvad der gør eller ikke gør en god bog? Sommetider skønhed er virkelig i øjet af beskueren. Føj til dette, at der kan være forskellige kriterier for forskellige genrer, og det kan være svært at vurdere et stykke børnelitteratur objektivt. Så hvad er det præcist, der gør en bog virkelig skiller sig ud?

Kreativitet

Der er ingen tvivl om, at en klassisk bog er meget kreativ i enten historie eller illustration-eller måske begge dele. De mest kreative bøger er ikke altid dem, der fortæller en ny historie enten. Ofte er den mest kreative bøger finde nye måder at fortælle gamle og velkendte historier. Nogle spørgsmål at overveje, når de evaluerer en bog for kreativitet er:

 • Er den blevet gjort før? (Hvis det er genfortælling af en velkendt historie-sker det på en ny måde?)
 • Er det endvidere antænde fantasien på læseren?
 • Er det udvide reelle muligheder eller engagere læseren? (Der er en linje mellem kreative og blot almindelig mærkeligt.)
 • Er det grundig i sin kreativitet-udfylde figurer, indstilling, etc?

Genstand

Et andet kriterium, der regelmæssigt bruges til at evaluere børnelitteraturen er, hvordan bogen behandler vanskelige eller unik genstand. Generelt i billedbøger, er dette aspekt vurderes inden for rammerne af kreativitet. Men kapitlet bøger, især dem, der beskæftiger sig med hårdere emne, får høje karakterer fra bedømmere til at bringe point hjem til et yngre publikum. Fremragende (og prisbelønnede) eksempler på sådanne bøger kan nævnes:

 • Roll of Thunder, Hear My Cry af Mildred D. Taylor, er fortalt gennem øjnene på en ti år gammel African American pige der bor i Mississippi i 1930'erne. Det er blevet kaldt den bedste børnebog af hele tiden.
 • Giveren af Lois Lowry omhandler, hvad det ville betyde lige skabe et utopisk samfund.
 • Tuck Everlasting af Natalie Babbitt, gribende omhandler teorien om et springvand af ungdommen.
 • Walk to måner af Sharon Creech omhandler døden.

Værdig Prose

Vurdere Børnelitteratur
Dårligt modtaget af kritikerne, Alice i Eventyrland nu holder sin plads blandt klassikerne.

Selv hvis en bog er vidunderligt kreativt, og omhandler sit emne på en ny og tankevækkende måde, historien stadig at være velskrevet. Så hvad der anses velskrevet? Mens der ikke er et sæt af endelige egenskaber, der definerer noget så godt skrevet, ser der ud til at være en vis enighed blandt børnelitteratur lærde:

 • Syng sangen og forsimplede prosa ikke nødvendigvis gøre en stor børnebog. Mens der er nogle gode bøger, der bruger enkle ord, er tendensen i retning af sprog, der er mere komplekse, og at tegner et billede.
 • Ordforrådet i børnelitteraturen er særlig vigtig, fordi fagfolk gerne se udfordrende ordforråd i stykker af litteratur.
 • Sproget er dyb og tankevækkende i modsætning til banal eller forenklet. Det tegner et billede i modsætning til blot at fortælle en historie.

Virkeligheden er, at evaluering af prosa er meget subjektive. Men hvis du tager dig tid til at sammenligne nogle titler, der anses klassiker sammen med noget mere moderne du begynder at få en fornemmelse for, hvad der generelt anses for "fremragende prosa."

Illustrationer

Nogle bøger er blot kendt for deres fænomenale illustrationer. Efter alt, i en verden af ​​billedbøger, illustrationerne skal være så vigtigt, hvis ikke mere end de faktiske ord. Der synes at være to mærkbare tendenser i evalueringen børnelitteratur. Den ene er mod dem, der bruger meget kreative medier-lignende Eric Carle eller David Wiesner f.eks. Den anden tendens går i retning illustrativt arbejde, er ganske enkelt smukt, såsom Maurice Sendak eller endda Beatrix Potter.

Readers svar

Kritikerne kan elske eller hade en bog, men det er læserens reaktion, der kan hjælpe lancere det i klassisk status. Faktisk så vigtigt, er læserens reaktion på en bog, som alene denne faktor lejlighedsvis kan tilsidesætte eventuelle kritiske bemærkninger. Et godt eksempel på dette sker er Alice i Eventyrland, af Lewis Carroll, som var dårligt modtaget, da den først blev udgivet.

Hvad skaber en Classic?

Mens der er en række fastlagte kriterier, der anvendes til at vurdere børns bøger til priser og kritiske anmeldelser, den endelige evaluering er i hænderne på de mennesker, der vil læse og nyde bogen mest: den forælder, lærer eller barnet. Når du vælger bøger at læse til dine børn eller studerende:

 • Vælg bøger med godt ordforråd, der vil udfordre lytterens tænkning.
 • Vælg unikke bøger.
 • Vælg bøger med engagerende plots.

Valg god litteratur er nøglen til at inspirere en kærlighed til læsning, der vil vare hele livet.