Traumatiske Amputationer

Definition

Traumatisk amputation er utilsigtet overskæring af nogle eller alle af en kropsdel.

Beskrivelse

Traumatisk amputation oftest påvirker lemmer og vedhæng som arme, ører, fødder, fingre, hænder, ben og næse. Amputationer kan være delvis (nogle væv forbinder den amputerede del til kroppen) eller fuldstændig (den amputerede del er helt adskilt fra kroppen).

Demografi

Trauma er den næststørste årsag til amputation i USA. Omkring 30.000 traumatiske amputationer forekommer i USA hvert år. Fire af fem traumatiske amputationer ofre er mænd, og de fleste af dem er i alderen 15 og 30.

Traumatiske amputationer årsager og symptomer

Nogle af de mere almindelige årsager til pædiatriske traumatiske amputationer er ulykker med plæneklippere, biler, motorcykler, el-værktøj, og landbrugsudstyr. Amputationer kan være forårsaget af skarpe genstande såsom knive eller blade ("guillotine" amputation) eller ved tunge genstande eller mekanismer (knusning amputation). Klemskader er mere almindelige årsag til traumatiske amputationer.

Blodtab kan være massive eller minimal, afhængigt af arten af ​​den skade, og det sted, hvor amputation. Patienter, der mister lidt blod og har mindre alvorlige skader nogle gange føler mere smerte end patienter, der bløder kraftigt, og hvis skader er livstruende.

Fantomsmerter

Omkring 80 procent af alle amputerede over en alder af fire erfaring prikken, kløe, følelsesløshed eller smerte i det sted, hvor den amputerede del plejede at være. Omkring 30 procent af amputerede opleve en følelse af den amputerede del "teleskopisk" eller krympning i den levedygtige del af lemmet. Phantom fornemmelser kan begynde umiddelbart efter amputation, eller de kan udvikle måneder eller år senere. De opstår ofte efter en skade til stedet for amputation.

Disse intermitterende følelser kan have følgende egenskaber:

 • forekommer hyppigt eller kun en gang imellem
 • være mild eller intens
 • vare et par minutter eller flere timer
 • hjælpe patienterne tilpasse lettere til en kunstig legemsdel (protese)

Hvornår skal ringe til lægen

En delvis eller fuldstændig amputation er en medicinsk nødsituation, og som sådan, de berørte barn (og amputeret kropsdel, hvis muligt) skal transporteres til en alarmcentral straks.

Diagnose

Når patienten og den amputerede del (e) nå frem til hospitalet, vil en læge vurdere sandsynligheden for, at adskilte væv med held kan anbringes igen (kaldet reimplantation). Det ABI Extremity Severity Score (MESS) er et diagnostisk værktøj, der anvendes til at vurdere sandsynligheden for en vellykket reimplantation og tildeler numeriske værdier til sådanne faktorer som kropstemperatur, omsætning, følelsesløshed, lammelse, væv sundhed, og patientens alder og generelle sundhedstilstand. Den samlede score er fordobles, hvis blodforsyningen til den amputerede del har været fraværende eller formindsket i mere end seks timer.

En generel, akut eller ortopædkirurg gør den endelige afgørelse om, hvorvidt kirurgi bør udføres for at vedhæfte den amputerede del (e). Kirurgen mener også, ønsker og livsstil for barnet og forældrene. Yderligere bekymringer er, hvordan og i hvilket omfang amputation vil påvirke barnets livskvalitet og evne til at udføre daglige aktiviteter.

Behandling

Førstehjælp eller akut lægehjælp givet umiddelbart efter amputation har en kritisk indvirkning på både lægernes evne til at redde og vedhæfte den afhuggede del (e) og patientens evne til at genvinde følelse og funktion. Muskelvæv dør hurtigt, men en velbevaret del held kan anbringes igen så meget som 24 timer efter amputation forekommer. Væv, der ikke er bevaret vil ikke overleve i mere end seks timer.

Første reaktion

De vigtigste skridt at tage, når en traumatisk amputation opstår, er:

 • Kontakt den nærmeste nødtjenester udbyder klart beskrive, hvad der er sket, og følg eventuelle anvisninger.
 • Sørg for, at offeret kan ånde; administrere CPR om nødvendigt.
 • Kontrol blødning hjælp direkte pres; minimere eller undgå kontakt med blod og andre kropsvæsker.
 • Patienter bør ikke flyttes, hvis der er mistanke ryg, hoved, ben eller nakkeskader, eller hvis bevægelse forårsager smerte. Hvis ingen findes ved en uddannet professionel, placere offeret flad, med fødderne hævet 12 inches over overfladen.
 • Dæk offeret med en frakke eller tæppe til at forhindre stød.

Den beskadigede sted bør renses med en steril opløsning og pakket ind i et rent håndklæde eller andet tykt materiale, der vil beskytte såret mod yderligere skade. Væv, der stadig er fastgjort til kroppen bør ikke tvinges tilbage på plads. Hvis det ikke kan forsigtigt udskiftes, skal det holdes i sin normale position og støttes indtil yderligere behandling er til rådighed.

Lagring patientens liv er altid vigtigere end at inddrive den amputerede del (e). Transport af patienten til et hospital eller alarmcentral bør aldrig udsættes, indtil manglende brikker er placeret.

Bevarelse Tissue

Nr amputeret kropsdel ​​er for lille til at blive bjærget. Debris eller andet forurenende materiale bør fjernes, men vævet bør ikke have lov til at få våde. En amputeret legemsdel skal pakkes i bandager, håndklæder eller andre rene, beskyttende materiale og forseglet i en plastpose. Lægger forseglet pose i en køler eller i en beholder, der er inde i en anden beholder fyldt med koldt vand eller is til at forhindre væv forringelse.

Reimplantation

En række faktorer har indflydelse på, om en amputeret del held kan anbringes igen. Disse omfatter:

 • patientens alder (yngre patienter tendens til at helbrede bedre og hurtigere)
 • placering af amputation (replantations af de øvre ekstremiteter er mere vellykket end de nedre ekstremiteter)
 • type sår (skarpe sår repareres mere held end knusning personskader)
 • patientens helbred (fx hvis han eller hun er i stand til at modstå langvarig kirurgi)
 • mængde forurening til såret (en groft forurenet del har en meget lavere chance for succes bliver påsættes igen)
 • længe den amputerede del blev løsrevet fra kroppen (chance for vellykket reimplantation falder efter seks timers)

Post-Care

Teknikker såsom biofeedback, kognitiv adfærdsterapi smertebehandling, hypnose, akupunktur, ultralyd, og fysisk terapi er alle blevet anvendt til behandling af post-amputation og fantomsmerter.

Ernæringsmæssige Bekymringer

Korrekt ernæring er afgørende for at optimere heling efter en amputation eller refiksation kirurgi. Der anbefales en velafbalanceret kost rig på vitaminer og med tilstrækkelig brændværdi til at fremme heling.

Prognose

Mulige komplikationer af traumatisk amputation omfatter:

 • overdreven blødning og chok
 • infektion
 • muskel afkortning
 • lungeemboli
 • død

Forbedret medicinsk og kirurgisk behandling og rehabilitering har forbedret den langsigtede udsigter for disse patienter. Børn har en tendens til at hele hurtigere end voksne og tilpasse hurtigere på handicap.

Forebyggelse

Den bedste måde at forebygge traumatisk amputation er at observere forholdsregler såsom at bruge sikkerhedsseler og adlyde hastighedsgrænser og andre færdselsregler. Det er vigtigt at tage særlige forholdsregler, når du bruger potentielt farligt udstyr, og sørg for maskiner er slukket og afbrudt, før du forsøger at servicere eller reparere den. Passende beskyttelsesbeklædning, bør der på alle tidspunkter. Børn bør overvåges nøje, når i nærheden af ​​plæneklippere, elværktøj, landbrugsudstyr eller andre maskiner, der kan forårsage alvorlig personskade.

Forældrekontrol Bekymringer

Forældre til barn amputerede står over for vanskelige beslutninger, såsom hvorvidt at få en lemmer protese til deres barn, og hvordan man håndterer problemer med negativ kropsopfattelse. Forældre vil blive opfordret til at arbejde med deres barns rehabilitering team, som kan omfatte læger, bandagister, fysioterapeuter, ergoterapeuter, psykologer og / eller lærere, for at hjælpe barnet vænne sig til den traumatiske tab af en legemsdel. Værktøjer som amputationspatient dukker kan være nyttige i at forklare, hvordan en protese lemmer vil blive slidt og at tilskynde til et positivt kropsbillede.

Vigtige vilkår

 • Fantomsmerter-Pain, prikken, kløe, eller følelsesløshed i det sted, hvor den amputerede del plejede at være.
 • Lungeemboli-Blokering af en arterie i lungerne ved fremmedlegemer såsom fedt, tumorvæv eller en blodprop, der stammer fra en vene. En lungeemboli kan være en meget alvorlig, og i nogle tilfælde fatale, tilstand.
 • Shock-en medicinsk nødsituation, hvor organer og væv i kroppen ikke modtager en tilstrækkelig strøm af blod. Dette fratager organer og væv af ilt og tillader opbygningen af ​​affaldsstoffer. Shock kan være forårsaget af visse sygdomme, alvorlig skade, eller blodtab.

Ressourcer

Bøger

Dalsey, William C., og Jeffrey Luk. "Ledelse af Amputationer." I kliniske procedurer i Emergency Medicine, 4. udg. Redigeret af James R. Roberts og Jerris R. Hedges. Philadelphia: Saunders, 2004.

Tidsskrifter

Flor, Herta. "Phantom-lemmer smerter: særtræk, årsager og behandling." The Lancet Neurology 1, nr. 3 (juli 2002): 182-9.

Organisationer

Amputeret Coalition of America. PO Box 2528, Knoxville, TN 37901-2528. Websted: http://www.amputee-coalition.org.

. National Amputation Foundation 40 Church St., Malverne, NY 11565. websted: http://www.nationalamputation.org.

Websteder

Koman, L. Andrew. "Reimplantation". EMedicine, 3. december 2002. Tilgængelig online på http://www.emedicine.com/orthoped/topic284.htm (adgang jan 17, 2005).