Tonsillitis

Tonsillitis

Definition

Tonsillitis er en infektion og hævelse af mandlerne, som er ovale masser af lymfekirtel væv placeret på begge sider af bagsiden af ​​halsen.

Beskrivelse

Tonsillerne normalt bidrage til at forebygge infektioner. De opfører sig som filtre til fælde bakterier og vira kommer ind i kroppen gennem munden og bihuler. Tonsillerne også stimulere immunsystemet til at producere antistoffer, der hjælper med at bekæmpe infektioner. Alle uanset alder kan have halsbetændelse; men det er mest almindeligt hos børn i alderen fem og 15 år.

Transmission

Tonsillitis overføres fra en person til en anden på samme måde, at mange almindelige sygdomme, såsom ved hoste og nysen. Det kan også spredes, når et barn rører hans eller hendes næse og derefter andre børns legetøj eller børn spise eller drikke med de samme redskaber. Børn med bakteriel halsbetændelse er som regel ikke længere smitsom 24 timer efter begynder et kursus af antibiotika.

Demografi

Tonsillitis er meget udbredt blandt børn. Næsten alle børn vil have en vis form for halsbetændelse mindst én gang.

Tonsillitis årsager og symptomer

Tonsillitis er forårsaget af virus eller bakterier, der gør tonsiller svulme op og blive betændt. De fleste tilfælde af tonsillitis er forårsaget af virus, som ikke kan behandles med antibiotika. En mild eller svær halsbetændelse er en af ​​de første symptomer på halsbetændelse. Symptomerne kan også omfatte feber, kulderystelser, træthed, muskelsmerter, ørepine, smerte eller ubehag ved synkning, og hævede kirtler i halsen. Meget små børn kan være kræsen og stoppe med at spise. Når en læge eller sygeplejerske ser ind i munden med en lommelygte, kan mandlerne forekomme hævede og røde. Nogle gange vil mandlerne har hvide eller gule pletter eller pletter. Symptomerne varer normalt fire til seks dage.

Hvornår skal ringe til lægen

Hvis barnet viser symptomerne på tonsillitis og har haft ondt i halsen i mere end 48 timer, især når de ledsages af en feber, bør en læge kaldes. Lægen kan afgøre, om barnet har tonsillitis, hvis det er bakteriel eller viral og behandle problemet i overensstemmelse hermed. Der bør søges, hvis barnet ikke kan trække vejret eller ikke kan sluge akut lægehjælp.

Diagnose

Diagnosen af ​​tonsillitis er lavet af de synlige symptomer og en fysisk undersøgelse af patienten. Lægen undersøger næse hals øjne, ører, og ser på tonsiller for tegn på hævelse, rødme eller udledning. En omhyggelig undersøgelse af svælget er nødvendig for at udelukke difteri og andre forhold, der kan forårsage en halsbetændelse. Da de fleste ondt i halsen hos børn er forårsaget af virus snarere end bakterier, kan lægen tage en hals kultur med henblik på at teste for tilstedeværelsen af ​​streptokokbakterier. En hals kultur udføres ved at tørre en vatpind over mandler og bagsiden af ​​halsen og sende podepinden til et laboratorium til dyrkning. Streptococcus pyogenes, den bakterie, der forårsager "STREP" hals, er den mest almindelige bakterielle agens, der forårsager halsbetændelse. Afhængigt af hvilken type test anvendes til STREP, kan lægen være i stand til at bestemme inden for et par minutter, hvis S. pyogenes er til stede. Den hurtige test for strep er ikke så pålidelig som et laboratorium kultur, hvilket kan tage 24 til 48 timer. Hvis resultaterne af en hurtig test er positive, dog kan lægen ordinere antibiotika med det samme. Hvis hurtige testresultater er negative, kan lægen gøre en hals kultur at verificere resultaterne og vente på laboratoriet rapporten før ordination af antibiotika. En blodprøve kan også gøres for at udelukke en mere alvorlig infektion eller tilstand, og at kontrollere hvide blodlegemer for at se, hvis kroppen reagerer på infektionen. I nogle tilfælde kan lægen bestille blodprøver for mononukleose, da en tredjedel af patienter med mononukleose udvikle streptokokinfektioner i mandlerne.

Behandling

Behandling af tonsillitis normalt indebærer at holde patienten behagelig, mens sygdommen skrider frem. Denne understøttende behandling omfatter sengeleje, drikke ekstra væske, gurgle med varmt saltvand, og tager smertestillende midler. Børn under 12 år bør ikke gives aspirin som en smertestillende grund af truslen om Reyes syndrom. Frosne juice barer og kolde frugtdrikke kan bringe nogle midlertidig lindring af ondt i halsen smerter. Drikke varm te eller bouillon kan også være beroligende. Hvis halsen kultur viser, at S. pyogenes er til stede, penicillin eller andre antibiotika vil blive ordineret. En injektion af benzathin eller procain penicillin kan være mest effektiv til behandling af infektion, men det er også smertefuldt. Såfremt en mundtlig antibiotikum er ordineret, skal det tages for hele behandlingsforløbet, normalt 10 til 14 dage, også selvom symptomerne ikke længere til stede. Hvis barnet har flere episoder med alvorlig halsbetændelse, kan lægen anbefale en tonsillektomi, som er kirurgisk fjernelse af mandler.

Alternativ Behandling

Styrkelse af immunsystemet er vigtigt, om tonsillitis er forårsaget af bakterier eller vira. Naturopaths ofte anbefale kosttilskud af C-vitamin, bioflavonoider, og beta-carotener, findes naturligt i frugt og grøntsager, for at lette betændelse og bekæmper infektion. En række naturlægemidler også kan være nyttige i behandling af halsbetændelse. Calendula (Calendula officinalis) og burresnerre (Galium aparine) målrette lymfesystemet, mens echinacea (Echinacea spp.) Og Astragalus (Astragalus membranaceus) stimulere immunforsvaret. Goldenseal (Hydrastis canadensis), myrra (Commiphora molmol), og bitter appelsin handling som antibakterielle midler. Lomatium dissectum og Ligusticum Porteri har en antiviral virkning. Nogle af de homøopatiske lægemidler, der kan anvendes til behandling af symptomer på tonsillitis omfatter:

 • Arsenicum
 • belladonna
 • Hepar sulphuris
 • Lachesis
 • Lycopodium
 • Mercurius
 • Phytolacca
 • rhus toxicodendron

Som med enhver betingelse, bør behandlingen og dosering være egnet til de særlige symptomer og alder af patienten.

Prognose

Tonsillitis normalt løser inden for et par dage med hvile og understøttende behandling. Behandling af symptomer på ondt i halsen og feber vil gøre barnet mere komfortabel. Hvis feberen fortsætter i mere end 48 timer, men eller er højere end 102 ° F (38,9 ° C) barnet skal ses af en læge. Hvis antibiotika er ordineret til behandling af en infektion, bør de tages som anvist for den fuldstændige behandlingsforløb, selv om barnet begynder at føle sig bedre i et par dage. Langvarige symptomer kan indikere, at barnet har andre øvre luftvejsinfektioner, hyppigst i ørerne eller bihuler. En byld bag tonsil (a peritonsillar byld) kan også forekomme. I sjældne tilfælde kan en vedvarende ondt i halsen pege på mere alvorlige lidelser, såsom gigtfeber eller lungebetændelse.

Forebyggelse

Bakterier og vira, der forårsager halsbetændelse let spredes fra person til person. Det er ikke usædvanligt for en hel familie eller flere studerende i samme klasseværelse til at komme ned med lignende symptomer, især hvis S. pyogenes er årsagen. Risikoen for overførsel kan sænkes ved at undgå udsættelse for alle, der allerede har halsbetændelse eller ondt i halsen. Drikkeglas og spise redskaber skal ikke deles og skal vaskes i varmt sæbevand før genbrug. Gamle tandbørster bør erstattes for at forhindre reinfektion. Folk, der tager sig af en person med halsbetændelse bør vaske hænder ofte for at hindre spredning af infektionen til andre.

Forældrekontrol Bekymringer

Tonsillitis regel ingen langsigtede virkninger, hvis det opdages og behandles omgående. Hvis den ikke behandles, kan føre til andre medicinske tilstande, såsom rheumatisk feber, nyrebetændelse eller bylder, der kan blokere et barns vejrtrækning passage.

Vigtige vilkår

 • Streptococcus pyogenes, en fælles bakterie, der forårsager halsbetændelse og kan også forårsage halsbetændelse.
 • Tonsillektomi-Et kirurgisk indgreb for at fjerne mandlerne. En tonsillektomi udføres, hvis patienten har tilbagevendende ondt i halsen eller hals infektioner, eller hvis mandlerne er blevet så hævede, at patienten har problemer med at trække vejret eller synke.
 • Mandler-fælles navn for ganetonsillerne, som lymfeknuder masserne i bagsiden af ​​munden, på hver side af tungen. Mandler handle som filtre til fælde bakterier og vira.

Ressourcer

Bøger

Silverstien, Alvin, Virginia Silverstein, og Laura S. Nunn ondt i halsen og Tonsilitis Danbury, CT:.. Franklin Watts, 2000.

"Halsbetændelse." I Professional Guide til Diseases, 7. udg. Springhouse, PA: Springhouse Corporation, 2001.

Tidsskrifter

"Halsbetændelse." Journal of American Medical Association 291, no. 13 (April 7, 2004): 1664.