Tomat fejlfinding

Tomat fejlfinding

Tomater er en af ​​de mest populære haven grøntsager, men de er også en af ​​de mest pedantisk at vokse. Ethvert antal patogener, insektangreb og andre udfordringer kan dukke op og forpurre de store forhåbninger og bedste bestræbelser på selv den mest erfarne gartner.

Kulturelle forhold

Hvis der vises en tomatplante at lide, den første ting at overveje er, om dets basale behov bliver opfyldt. Tomat planter vil ikke trives og producere god kvalitet frugt, hvis de er i for meget skygge eller hvis jorden er knastør, dårligt drænet eller lav fertilitet. Andre end at levere vand og gødning, er der ikke meget, der kan gøres om disse problemer, når tomater er plantet, men det giver dig mulighed for at udelukke andre problemer som den primære årsag.

Nitrogen Deficiency

Utilstrækkelig kvælstof manifesterer i gulnede blade tips af unge blade af tomatplanter. Dette er i modsætning til de mange sygdomme, der er nævnt nedenfor, der har tendens til at påvirke de ældste, nederste blade først når misfarvning er hele bladene snarere end blot på tips.

Fosfor Deficiency

Fosfor-mangel vises som en lilla støbt over bladene, især af ribber. Begge disse er fælles tidligt på sæsonen, når jorden ikke er tilstrækkelig varm, som gør utilgængelige for tomatplanter disse næringsstoffer. Dette kan afhjælpes med gødning. Du kan også bruge sort plast barkflis at varme jorden og gøre de næringsstoffer biologisk tilgængelig for planter.

Insektangreb

Insekter kan defoliate tomatplanter og forårsage skader på frugterne og stængler.

Cutworms

Disse er en bekymring med nyplantede planter. I nat vil de skære stilken af ​​de planter lige over jorden niveau og derefter fortære spæde blade. Om morgenen alle, der er synligt er en kort stub af stilken.

Ormene kan findes ved at rive gennem jorden eller snavs i nærheden af ​​de destruerede planter, som de skjuler sig i løbet af dagen. Saml ormene og dræbe dem med kogende vand eller ved manuelt at knuse dem. Du kan også beskytte frøplanter fra cutworms med en seks-tommer pap krave, placeret halvdelen under jorden linje.

Tomat Fruitworms

Disse er grønne larver, der er ikke mere end en tomme i længden. De chomp gennem bladene, når de er unge, og derefter grave sig ned i den umodne frugter senere. Små kugler af ekskrementer vil blive fundet inden for skader.

Behandling indebærer manuel plukning fra ormene (husk at tjekke på undersiden af ​​beskadigede blade) og indstilling feromon fælder til at fange de voksne møl, når de lægger deres æg på tomatblade.

Leafminers

Disse mikroskopiske insekter, der graver i bladene og efterlader omveje spor af dødt væv i bladoverfladen, langsomt svækkes anlægget. Der kan også være en stiplet tekstur på nogle af bladene, hvor voksne har lagt deres æg.

Den eneste måde at behandle for leafminers er ved at fange dem i deres voksne stadium, når de er små fluer. Gule kort med en klæbrig substans er vant til at tiltrække og fange dem omkring planterne.

Patogener

Listen over svampe- og bakterielle patogener, der påvirker tomater er lang og fuld af organismer, der er vanskelige eller umulige at behandle med stærke kemikalier, meget mindre naturlige metoder. Det er mere et spørgsmål om at styre sværhedsgraden af ​​patogener end at forsøge at udrydde dem helt. Hvis der ikke er tegn på insektangreb, men bladene vender brun og gul eller frugterne rådner i utide, en eller flere af snesevis af fælles svampe, virale eller bakterielle patogener af tomater er sandsynligt - Fusarium visnesyge, Verticillium nedvisning, tidlig skimmel, kartoffelskimmel, blomstre ende rådne, Alternaria fordærve og mange andre.

Bedste forvaltningspraksis

Ved at bruge følgende metoder, kan patogen skader minimeres, så planterne til at modne deres frugt.

  • Vand ved jordoverfladen kun - de fleste af disse organismer formere i fugtige forhold, så det er bedst at holde blade og frugter tør.
  • Barkflis omkring bunden af ​​planterne til at forhindre, at regn og vand til kunstvanding sprøjte fra jorden og transmittere jordbårne patogener til anlægget.
  • Fjern og kasseres smittet blade, så snart den er opdaget.
  • Bevar den bedst mulige luftcirkulation omkring dine planter ved udtynding overdreven vegetativ vækst og afstand planterne bredt.
  • Drej tomat beplantninger til en anden del af haven hvert år.
  • Kassér inficerede planter i slutningen af ​​sæsonen, sammen med barkflis, der blev brugt omkring dem.
  • I stærkt angrebne senge, hvor det bliver umuligt at dyrke tomater, kan du prøve at dække jorden med sort plastik hen over sommeren - varmen vil få patogene befolkninger til at aftage.

Resistente sorter

Genetik spiller en stor rolle i sygdomsresistens. Seed kataloger er fulde af sygdomsresistente sorter til at prøve, men altid kigge efter dem, der er mærket med bogstaverne V, F, T, N eller A efter sortsnavnet. Det er forkortelser for de mest almindelige tomat sygdomme, som gartnere har avlet modstand. VFTNA tomater er de mest sygdomsresistente af alle.

Yderligere Tomat fejlfinding Rådgivning

Din regionale universitet eller amt udvidelse service er en god kilde til oplysninger om de tomat skadedyr og sygdomme, der er mest udbredt i dit område. Det er vigtigt at blive fortrolig med lokale kendskab til problemer med voksende tomater og de typisk give oplysninger og diagnostiske ydelser gratis.