The Real Deal på Multivitaminer

Multivitaminer er kosttilskud, der indeholder et spektrum af vitaminer, mineraler og undertiden urter, probiotika eller enzymer. Du kan vælge mellem tusindvis af mærker, tabletter eller kapsler, flydende eller pulver, jern og jern-fri, herre eller womens, en om dagen eller seks om dagen, og de valg blive ved og ved. De fleste mennesker, der vælger at supplere deres kost med en multivitamin tror de gør en positiv ting for deres helbred eller se på det som en slags "forsikring" for eventuelle manglende næringsstoffer i deres kost. Men er de nødvendige? Er de selv gavnligt? Kunne de måske være skadeligt?

The Real Deal på Multivitaminer

Når man læser om fordelene ved vitaminer og mineraler, de lyder som de gør mirakuløse ting. Og de gør. Det er imidlertid vigtigt at spørge, om at tage en pille, der består af syntetiske isolerede vitaminer er svaret. Spørg dig selv, hvad der præcist er disse vitaminer lavet af, er de samme som de vitaminer i reelle fødevarer, og hvad der videnskaben siger om deres effektivitet.

Kosttilskud er ikke reguleret af FDA. Det betyder, at du sætter din lid til producenten, at multivitaminer, du køber faktisk indeholder, hvad etiketten siger, de gør. ConsumerLab.com kører forsøg med kosttilskud og konstateret, at en tredjedel af multivitaminer indeholdt upræcise mængder af vitaminer angivet på etiketten (nogle gange mere, nogle gange mindre) eller var forurenet med et farligt stof som bly. Yikes.

De fleste videnskabelige undersøgelser konkluderer, at multivitaminer tilbyder ingen sundhedsmæssige fordele, og nogle har endda vist, at disse skadelige! For eksempel har forskning fastslået, at høje doser af vitamin A i tillæg form kan være farligt. Folinsyre er meget forskellig fra folat, som naturligt findes i bladgrøntsager og bønner. I nogle undersøgelser er det blevet forbundet med sundhedsspørgsmål. Isolerede vitaminer i en pille struktur er meget forskellig fra den måde, de findes i fødevarer. I naturen er vitaminer aldrig isolerede; de er altid til stede med co-faktorer og arbejde synergistisk på måder, som vi endnu ikke forstår.

På ernæringsområdet er stadig et relativt nyt videnskab og arbejdet i den menneskelige krop er langt fra at blive forstået. Ernæringseksperter er bestemt ikke klar over alle de komplekse, der udgør mad. Første kulhydrater, protein og fedt blev identificeret som de tre komponenter i fødevarer, der er nødvendige for sundhed. Senere, når mangelsygdomme såsom skørbug blev anerkendt, blev vitaminer opdaget. Så kom fytokemikalier, fibre, antioxidanter, carotenoider osv Hvem ved, hvad andre opdagelser i fødevarer vil være næste.

Pointen er, multivitaminer er kun så god som det, der er identificeret indtil nu, og alligevel er der ingen mulig måde at tage alle fordelene ud af fødevarer og sætte dem ind i et tillæg. Og så er der de spørgsmål, som næringsstoffer interagerer med hvad, hvor meget af hver er ideel, og biotilgængelighed. Disse er mangesidede spørgsmål, der kommer til at tage videnskabelige årevis at afmystificere.

Medmindre du ved, du er mangelfuld i bestemte næringsstoffer, er der ingen grund til at tage vitaminer. Naturligvis er der altid undtagelser, såsom veganske der sandsynligvis bør supplere med nogle vitamin B12. Mennesker har overlevet og levet sundt liv gennem historien lever på alle mulige kost og uden at tage eventuelle tillæg. I sidste ende er det din personlige beslutning om, hvorvidt du vælger at tage en multivitamin. Men husk, at multivitaminer er kosttilskud. Det betyder, at de er beregnet til at supplere din kost, ikke træde i stedet for sunde fødevarer. Spise nærende mad har en langt større indvirkning på dit helbred end nogen tillæg du tager, og der er ingen pille, der kan erstatte alle de naturlige næringsstoffer, der findes i sunde fødevarer.