Sweater

Den strikkede sweater er et dagligt syn beklædningsgenstand af hverdagstøj, er funktionel, alsidig og moderigtigt. De håndstrikkede "tøj" og "veste," bæres som undertøj både rige og fattige fra det syttende århundrede, kan være knyttet til "gansey" eller "jersey" båret af fiskere og sejlere fra de britiske øer og Skandinavien fra midten af ​​det nittende århundrede. Med fremkomsten af ​​maskinens produktionsomkostningerne, blev den funktionelle, udstyret uldne sweater vedtaget for sejlere uniformer i 1881, og fortsætter som standard problem for navy og hærens personale i begyndelsen af ​​2000'erne.

Ved udgangen af ​​det nittende århundrede, var moderigtigt tøj bliver mere afslappet som udendørs og fritidslivet voksede i popularitet, besværlige flere lag reduceres, og strikkede undertøj forvandlet til ydre slid. Moderigtigt unge mænd i stigende grad tog sportsaktiviteter, og den maskuline "sweater" (en tætsiddende, strikket undertøj til at absorbere sved genereret af motion) blev hurtigt vedtaget af kvinder.

Den voksende kvindefrigørelse så deres deltagelse i sportsgrene som golf, tennis og cykling, og sammen med den tvedelte "Bloomer" monteret sweater dannede et outfit, som gav en hidtil uset bevægelsesfrihed. Offentliggørelsen af ​​instruktion hæfter for strikning design fremmet den hurtige spredning af nye sweater mode.

De skiftende former af sweater er blevet et symbol på deres tid. I løbet af 1920'erne og 1930'erne, vigtige begivenheder påvirkede trøje i fashionable kjole: Coco Chanel brug af strikket jersey stof (inspireret af mænds strikket trøje) for afslappet, men sofistikeret stil; Fair Isle mønstrede pullover båret af prinsen af ​​Wales; Elsa Schiaparelli berømte trompe l'oeil håndstrikkede sweatere; og jazz alder F. Scott Fitzgerald og The Great Gatsby. Trøjen-strikke dille, der fulgte Verdenskrig s "strikke for sejr" inspireret flere populære sange. Lang lean "jazz jumpere" (både hjemmelavede og lager købt) været med til at definere den blødere, drengede silhuet af "stopgarn" æra.

Den indviklede skræddersyede hånd strik i krigstid sparsommelighed; glamourøse stilarter og provokerende billede af Hollywood "sweater piger" af 1940'erne; golf argyle-mønstrede trøjer og det dobbelte sæt af klassiske raffinement, (produceret, for eksempel ved Pringle of Scotland), er alle blevet standarder. Den sorte polo-hals sweater af avantgarde og beatnik er "sjusket Joe" mohair sweater af 1950'erne; væksten i italiensk stil og fritidstøj i 1960'erne, og den hærgede punk trøje af 1970'erne også blevet ikonisk.

Udviklet af britiske designere som Patricia Roberts, Artwork, og Joseph, håndværk genoplivning af 1970'erne og 1980'erne forvandlet håndstrikket sweater med flere farver, billede eller grafisk mønster og indviklede Stitchery. "Designer strikning" stærkt påvirket af udviklingen af ​​teknologi til mere komplekse masseproducerede trøjer. I Europa Missoni og Kenzo anvendt ny farve, konsistens, og forhold til high-fashion sweater dressing, udnytte Jacquard teknologi til fulde. Krizia skabt en populær serie af animalske-mønstrede trøjer, der blev en signatur i hver efterfølgende samling. Sonia Rykiel, Vivienne Westwood, og senere Clements Ribeiro recolored traditionelle trøjer i striber og argyle mønster variationer. I midten af ​​1990'erne, strik design af Missoni og Rykiel var igen populær som genoplivning mode nyfortolket tidligere perioder. På den mere kommercielle ende af mode spektrum, Benetton fokus på farve og universel appel for sin billige strik, som gennem global branding og detailhandel, gjort basisk strik tilgængelige, fashionable og sjov. I det enogtyvende århundrede, tilbyder løbende en bred vifte af maskinfremstillede trøjer i high-fashion samlinger af som Prada, Armani, og Donna Karan. Meget stor, dramatiske, og udarbejde håndstrikkede trøjer er fokus på Dior, Gaultier, og Alexander McQueen couture kollektioner. Som strikning teknologiske fremskridt, den trøje forbliver integreret mode og en grundlæggende beklædningsgenstand i stand til uendelig variation.

Se også afslappet business Kjole; Knitting.

Bibliografi

. Sort, Sandy Strik i Fashion London:. Thames and Hudson, Inc., 2002. En omfattende og godt illustreret overblik over design udvikling i moderne mode strik fra 1970'erne til 2002. Også inkluderet: strikke i tilbehør, interiør, kunstværker, og ydeevne. Henvisning afsnit indeholder teknologi strikning og designer biografier.

Macdonald, Anne L. Ingen Idle Hands. Den sociale historie amerikanske strikning New York:. Ballantine Books, 1988. En detaljeret sociale historie afspejler kvindernes rolle i amerikansk historie fra kolonitiden til 1980'erne. Forholdet af kvinder i samfundet kommer til udtryk gennem håndværket i strikning og spores gennem skiftende tider og mode.

Rutt, Richard A History of Hand Knitting London:.. BT Batsford, Ltd, 1987; Loveland, Colorado .: Interweave Press, 2003. En fremragende vejledning til historie og udvikling hånd strikning som en indenlandsk håndværk, fra det sekstende århundrede. Det begynder med definitioner og teknikker, med en unik kronologi over offentliggørelsen af ​​strikkeopskrifter. Britiske strikning er dækket grundigt, med amerikanske og østlige traditioner inkluderet.

. Wright, Mary Cornish Guernseys og strik-Frocks London:. Etnografica, 1979. Et veldokumenterede hensyn til den traditionelle arbejdstøj i Cornwall med en samling af strikkeopskrifter.