Svedende: Hvor meget er for meget?

Alle sveder, men hvis du sveder så meget, at det er årsag dig forlegenhed eller forstyrre dit liv, kan din sveden kræve yderligere vurdering af en læge eller sygeplejerske. Der er mange forskellige årsager til overdreven sveden, herunder kost, stress og nogle medicinske tilstande. Uanset hvor meget du sværge, hvis du sveder ud over hvad der er "normalt" for dig, bør du planlægge en aftale med din læge.

Normal Svedende

Svedende er en normal funktion af kroppen. Svedende er kroppens måde at køle dig ud for at forhindre dig i at opleve hedeslag og frigive giftstoffer fra kroppen. Nogle gange kan det endda være "normal" til at svede meget. Hvis du lige er begyndt at arbejde ud, kan du bemærke, at du sveder mere end andre i fitnesscentret. Dette er normalt, da kroppen tilpasser sig den øgede arbejdsbyrde. Du kan også sveder meget, når du er nervøs eller når det er varmt udenfor, især hvis du er vant til køligt vejr.

Overdreven svedtendens

Dit sveden kunne betragtes som "overdreven", hvis du sveder så meget, at du undgår sociale situationer og intimitet med andre, f.eks. Hvis du sveder så meget, når du ikke arbejder ud, at det forårsager dit tøj til at blive ødelagt, og / eller du er tilbøjelig til bakterielle hudinfektioner, kunne disse være indikatorer, som din sveden er ikke normal. Nogle mennesker, der lider af overdreven sveden bære et håndklæde med dem på alle tidspunkter. Hvis du sveder så meget, at du medbringer et håndklæde og en ændring af tøj, er dette ikke normalt (undtagen når du arbejder ud).

Almindelige årsager

Hvis du er i dine teenagere eller begyndelsen af ​​tyverne og du oplever, hvad der føles som overdreven sveden, dette er sandsynligvis et resultat af hormon ændringer, og det er normalt ikke anledning til bekymring. Andre almindelige årsager til overdreven sveden kan tilskrives kost (især krydret mad, alkohol og kaffe). Visse medikamenter kan forårsage også forårsage overdreven sveden, især p-piller, antidepressive midler, thyreoidea medicin og eventuelle centralnervesystemet stimulanser. Psykologiske årsager kan også forårsage svedtendens, især hvis du føler dig stresset, angst eller deprimeret.

Mere alvorlige årsager

Hvis du oplever overdreven sveden, der ikke kan henføres til nogen af ​​de ovennævnte årsager, kan du blive oplever en mere alvorlig medicinsk problem. Dette gælder især, hvis dit sveden forekommer kun i løbet af natten og / eller hvis din sveden er steget end hvad der er normalt for dig. Diabetes, fedme, migræne, forhøjet blodtryk og sygdom i skjoldbruskkirtlen er eksempler på alvorlige medicinske tilstande som alle kan forårsage svedtendens, ud over visse typer af kræft som leukemia.This er hvorfor det er vigtigt at have din sveden evalueret af en sundhedsplejerske, hvis der er spørgsmål om, hvorfor du oplever overdreven sveden.