Sådan at forstå White Whale i Moby Dick

Det er efterhånden et grundigt slidt kliché at tale om Herman Melville mesterværk Moby-Dick som værende mættet med symbolik og allegori, hvis nøjagtige betydning kan aldrig helt tydes. Dette bør dog aldrig afskrække læseren fra mindst gøre en indsats, som selv en lille forståelse kan øge ens værdsættelse af denne ægte amerikansk klassiker. Denne artikel giver nogle forslag til, hvordan Moby Dick, den hvide hval, kan fortolkes, men er på ingen måde udtømmende om emnet. Derfor har jeg anført i slutningen et par links, som jeg føler kan være af yderligere brug for driftige studerende.

 1. Moby Dick driver romanen. Husk, det første vigtige punkt om Moby Dick den karakter er, at han er absolut den drivende kraft bag den søgen, der gør op den vigtigste plot af romanen. Livet for alle de andre karakterer, hvad de kan føle om hvalen eller om rejsen, er på en eller anden måde er rettet mod at opfylde missionen, nemlig Moby Dick død, og dermed færdiggøre Akabs hævn.
 2. Spørg dig selv: Hvad er den nøjagtige karakter af denne hævn for Akab, kaptajnen på hvalfangst skib Pequod, den planlagte drab på Moby Dick har en dobbelt betydning: han har i første omgang rent personlige grund til at ønske at gøre det, samt hvad han mener (eller i det mindste kommer til at tro) for at være en mere symbolsk, universel motiv.

  Bemærk, at på det tilsyneladende personlige plan Akab blot ønsker at hævne sig, fordi Moby Dick røvede ham om hans ben under sin seneste ekspedition. Dette ønske viser imidlertid, snart selv at være vokset ud af proportioner, da Akab tydeligvis har gjort det centrale, ja den eneste, formålet med sit liv og dermed hans besætning på denne særlige rejse. Det kan vel siges, at intet andet har betydning for ham længere.

  Prøv nu at se, hvordan, på et højere niveau, hvalen er også symbolsk for Akab af det mere generelle onde i livet. Han dedikerer sig helt til at bekæmpe, hvad han ser som en dårlig aspekt af ens skæbne. Som sådan Akab er i stand til at se sin mission som noget godt, hvilket vil befri verden for mindst én sådan skadelig kraft.

 3. Kig på den anden ende af dette spektrum, især da det vedrører en som Stubb. Han ignorerer de negative oplevelser af livet så meget som Akab er tilbøjelig til at fremhæve dem. Bemærk for eksempel, hvordan han betragter hajerne feasting på hvalen, han har fanget, uden ondskab (kapitel 64, "Stubbs Nadver"), og hvordan han selv påtaler Fleece for bandede på dem.
 4. Tænk over spørgsmålet om Moby Dick farve. Selv om han er en kaskelot, han er også særligt bemærkelsesværdige for idiosynkratiske hvidhed sin pukkel. Denne egenskab er behandlet indgående i kapitel 42, "hvidhed Whale", og er af særlig betydning for Ismael.
 5. Prøv at sætte dig i Ismaels sko. For ham den hvide hval er et symbol på ærefrygt og terror, som en isbjørn, eller den tropiske hvide haj, især fordi hvidhed (traditionelt et symbol på renhed og / eller adel) synes at skjule den ondskab, der lurer i disse skabninger. Moby Dick, og faktisk naturen selv, synes på en gang at være både godgørende og ondsindet. Hvidhed kan også være et tegn på fysisk abnormitet, såsom i albino mennesker eller dyr, hvilket indebar, at Moby Dick er fra begyndelsen indstillet bortset fra hans jævnaldrende af denne egenskab.

  Da Ismael anerkender af den dobbelte karakter af hval, han er i stand til at danne en mere afbalanceret synspunkt af det, og dermed også af selve livet, at enten Akab eller Stubb kan. Betragtninger Akab er kun i stand til at se naturen og hvalen i sort, og Stubb kun i hvid, Ishmael er klar over kompleksiteten af ​​den naturlige verden og nuancer af grå, der findes, når det opfattes mere fuldstændigt af mennesket.
 6. Forestil dig at være mere praktisk orienteret end kaptajnen. Starbuck, for eksempel, tager et langt mere pragmatisk syn på rejsen, i modsætning til Akab unikke mærke af idealisme. Hvaler er simpelthen en vare til Starbuck, og at jage en bestemt én af andre årsager, som Akab ønsker at gøre med Moby Dick, er meningsløs, især da dyret mangler grunden, og dermed gøre grin med nogen rationelle forklaringer på Pequod ' s mission. Starbuck, ligesom Akab, er en Quaker og derfor per definition en pacifist; Akab har imidlertid udtrykkeligt overtrådt fra denne kodeks for ikke-vold, idet han respekterer sin oprør mod enhver form for højere myndighed.
 7. Overvej konsekvenserne af disse forskellige opfattelser af hvalen. En konklusion, der kan drages af dem er, at Moby Dick afslører hvordan mænd forsøge at bringe deres forskellige, subjektive, livssyn til at bære på noget, der kunne kaldes en objektiv virkelighed. I en meget reel følelse hvalen er, eller kan være, alt for alle mennesker (en kendsgerning, at i øvrigt understreger forsætligt kosmopolitisk makeup af Pequod 's besætning).
 8. Tænk over, hvordan en sådan mission kan ende. Det endelige resultat af Akabs monomani er ikke kun hans egen død, når han er fanget i den sidste harpun reb og drukner, men også dødsfald blandt hele hans besætning, bortset fra Ismael, da Moby Dick ødelægger Det Pequod. Missionen at dræbe hvalen dermed ender i fiasko; Moby Dick tilintetgør sine forfølgere, og bor på sig selv til at kæmpe en anden dag, om end nu yderligere såret og arret.
 9. Prøv at gøre brug af din viden om Bibelen. Det er ikke for ingenting, at Melville citerer Gamle Testamente Jonas 'bog flere gange i romanen. Det skal ses, at ligesom en hval sluger Jonas, der har gjort oprør mod sin Gud ønske for ham at vende syndige by Nineve, så hvalen ødelægger blot (eller mindre) dødelige, som har vovet at sætte sig imod det.

Det er i ovennævnte forstand, at Moby Dick endelig kan ses som et symbol for de kræfter i livet (som Nature eller Fate), at mennesket har løbende forsøgt at bringe under hans kontrol, men som i sidste ende har en tendens til at overvælde og endda ødelægge ham, især når deres underkastelse bliver fokus for ens eksistens på bekostning af alt andet. Man, for alle hans ubestridelige opfindsomhed, forbliver evigt prisgivet visse beføjelser, hvad enten disse kaldes Gud (guder) eller Destiny.

Carl G. Becker

Nødvendigt værktøj:

 • En kopi af Moby-Dick
 • Sekundær litteratur (f.eks kritiske arbejde Harold Bloom i at læse og hvorfor)