Rolle af protein i en sund kost

Rolle af protein i en sund kost

At få nok protein er afgørende for at spise en sund kost. Protein kommer fra to kilder: dyr og planter. Hvorfor er dette makronæringsstoffer vigtigt, og hvilke fødevarer kilder er bedst?

Hvorfor er Protein Vigtigt at en ordentlig kost?

Protein tjener mange funktioner i kroppen, herunder bygning og reparation af væv, såsom muskel, hud og blod. Det spiller også en vigtig rolle i at støtte immunsystemet og hormon funktion, samt give vigtige enzymer, vitaminer og dannelse af blodpropper factors.Your kroppen kan bruge protein til energi også. Fordi det er vigtigt at andre vigtige kropsfunktioner, skal du forbruge nok kulhydrat og fedt, så alle dine proteinindtag ikke bruges til energi. Dette er grunden til ernæringseksperter anbefaler at spise en balance mellem de tre vigtigste makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrater. Balancing de makronæringsstoffer tillader dig at spise sundt for at støtte kroppens energi, vækst og reparation behov.

Hvilke kilder er bedst?

Proteiner består af mindre partikler kaldet aminosyrer. Der er ni aminosyrer din krop kan ikke gøre på egen hånd, så du skal tage dem i gennem fødevarer. Disse kaldes essentielle aminosyrer.

Animalske kilder

Animalske proteinkilder betragtes høj kvalitet, fordi de indeholder alle de essentielle aminosyrer din krop har brug for. Nogle animalske kilder omfatter:

 • Æg
 • Fisk
 • Fjerkræ
 • Kød, såsom oksekød, svinekød, lam og vildt
 • Skaldyr
 • Mejeri og valle

Vegetabilske kilder

Planter kan give en komplet supplement af protein, hvis man kombinerer vegetabilske kilder, så du får alle ni essentielle aminosyrer. For eksempel, at kombinere bælgplanter med korn eller majs løber et komplet protein. Plant kilder omfatter:

 • Korn
 • Nødder
 • Frø
 • Bælgplanter
 • Soy

Valg Proteiner

Mange mennesker får makronæringsstoffer fra animalske kilder. Fordi animalske kilder kan have et højt indhold af mættet fedt og kolesterol, som kan føre til hjertesygdomme, USDA anbefaler at spise proteiner fra magert kilder såsom fisk, hvidt kød fjerkræ, skaldyr, soja, æggehvider, og kombineret planteføde.

Ud over protein, vegetabilske kilder tilvejebringe fibre og fytokemikalier. Både dyre- og plantearter kilder giver mineraler såsom magnesium, jern og zink. Så længe forskellige kilder indgår i kosten, bør du ikke have nogen problemer med at få alle de aminosyrer din krop har brug for. Vegetarer og veganere, der begrænser eller fjerner animalske fødevarer baseret kan opleve mere svært ved at få tilstrækkelig protein. På grund af dette, bør de søge høj kvalitet kilder til vegetabilske proteiner, såsom soja, og nøje planlægge måltider for at sikre, at de får alle de aminosyrer deres krop har brug for vækst af væv og reparation.

Proteinbehov

Ifølge MayoClinic.com, bør du spise omkring 10 til 35 procent af dit daglige kalorier fra protein. Baseret på en 2000 kalorieindhold kost, er ca. 200 til 700 kalorier af protein eller omkring 50 til 175 g (6,25 ounces). Hvis du har brug for færre kalorier, bør du spise mindre protein, mens atleter kan have brug for mere protein til at hjælpe med at reparere muskelvæv. Husk, at tre ounce er på størrelse med et spil kort.

Too Much Protein

Eksperter udtrykkelig varierende udtalelser om at få for meget protein i kosten. Der findes nogle lav-kulhydrat kost på det meste animalsk protein og bladgrøntsager, for eksempel. Mange eksperter, herunder MayoClinic, forsigtighed mod høje proteinindhold kostvaner, hvilket tyder på høj-protein kost:

 • Er lave i fiber, hvilket kan føre til tarmproblemer
 • Er højt indhold af mættet fedt, hvilket kan føre til hjertesygdomme
 • Kan skabe for meget belastning på nyrerne, som kan føre til nyreproblemer

Andre eksperter, herunder Dr. Robert Atkins og Drs. Michael og Mary Dan Eades foreslå spise protein mere ligner hvordan vores jæger-samler forfædre spiste, så det kan være en sundere måde at spise for nutidens mennesker.

Hvis du ikke er sikker på hvor meget protein du har brug for til at understøtte dine ernæringsmæssige behov, så tal med din læge eller en ernæringsekspert. Kom en lille professionel rådgivning kan hjælpe skinne lys på den ernæringsmæssige strategi bedst for dig.