Psoriasis

Psoriasis

Definition

Opkaldt efter det græske ord psora betyder kløe, psoriasis er en kronisk, ikke-smitsom sygdom karakteriseret ved betændte læsioner dækket med sølvfarvede-hvide skorper af døde hud.

Beskrivelse

Normale hudceller modnes og erstatte døde hud hver 28 til 30 dage. Ved psoriasis immunsystemet udløser immunsystemet til at gøre T-celler, en type af hvide blodlegemer, der forårsager hudceller til at modne i to til tre dage. Fordi kroppen ikke kan kaste gamle hud så hurtigt som de nye celler vises, hævede pletter af døde hud form på kroppen.

Psoriasis anses mild, hvis den påvirker mindre end 5 procent af overfladen af ​​legemet; moderat, hvis 5 til 30 procent af huden er involveret, og svær, hvis sygdommen rammer mere end 30 procent af kroppens overflade.

Der er ingen kur mod psoriasis. Sygdommen styres gennem behandling. Psoriasis kan alvorligt påvirke børns liv, når hænder og fødder er påvirket, så børnene ikke kan tage noter eller gå eller lege, eller når sygdommen bliver så udbredt, at immunsystemet bliver kompromitteret. Børn oplever også lavt selvværd og depression på grund af de skæmmende aspekter af sygdommen.

Typer af psoriasis

Dermatologer skelne mellem forskellige former for psoriasis ifølge hvilken del af kroppen er ramt, hvor alvorlige symptomerne er, hvor længe de sidste, og mønsteret dannet af skalaer. Selvom børn har normalt kun én form af sygdommen, gøre nogle opleve flere to typer psoriasis gennem hele deres levetid.

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis (psoriasis vulgaris), den mest almindelige form af sygdommen, er præget af små, røde knopper, der forstørre, bliver betændt, og danne skalaer. De øverste skalaer skalle let og ofte, men dem under overfladen af ​​huden klumpe sammen. Fjernelse af disse skalaer udsætter øm hud, som bløder og forårsager plaques (betændte pletter på huden) til at vokse.

Plaque psoriasis kan udvikle sig på en hvilken som helst del af kroppen, men forekommer oftest på albuer, knæ, hovedbund, og kuffert. Pletter af psoriasis findes i hovedbunden for næsten halvdelen af ​​alle psoriasis patienter.

Guttat psoriasis

Opkaldt efter det latinske ord gutta, som betyder "en dråbe," Guttat psoriasis er kendetegnet ved små, røde, drop-lignende prikker, forstørre hurtigt og kan være noget skællet. Ofte findes på arme, ben, krop, hovedbund, og nogle gange i ble-området, guttate psoriasis kan rydde op uden behandling eller forsvinde og dukke op igen i form af plaque psoriasis.

Guttat psoriasis er den mest almindelige form for psoriasis hos børn. Det er normalt vises først i børn omkring fire eller fem år efter en streptokokinfektion.

Pustuløs psoriasis

Pustuløs psoriasis forekommer normalt hos voksne, men kan forekomme hos børn og unge. Det er kendetegnet ved blister-lignende læsioner fyldt med ikke-infektiøs pus og omgivet af rødmende hud. Pustuløs psoriasis, som kan begrænses til en del af kroppen eller kan være udbredt, kan være det første symptom på psoriasis eller udvikle sig i en patient med kronisk plaque psoriasis.

Generaliseret pustuløs psoriasis er også kendt som Von Zumbusch pustular psoriasis. Udbredt, akut smertefulde pletter af betændt hud udvikler pludseligt. Pustler vises inden for et par timer, så tør, og skræl inden to dage. Det kan gøre livstruende krav til hjerte og nyrer.

Palomar-plantar pustulose (PPP) synes generelt i alderen mellem 20 og 60.

INVERSE psoriasis

Inverse psoriasis optræder i armhulerne og lysken, under brysterne, og på andre områder, hvor huden bøjer eller folder. Denne sygdom er karakteriseret ved glatte, betændte læsioner og kan være invaliderende.

Erytrodermisk psoriasis,

Karakteriseret ved alvorlig skalering, kløe og smerte, der påvirker det meste af kroppen, erythrodermisk psoriasis forstyrrer kroppens kemiske balance og kan forårsage alvorlig sygdom eller død, når kroppens immunsystem bliver kompromitteret. Erythrodermisk psoriasis forstyrrer kroppens evne til at kontrollere temperatur og forebygge infektioner. Dette især inflammatorisk form for psoriasis kan være det første tegn på sygdommen, men ofte udvikler sig i patienter med tidligere plaque psoriasis.

Psoriasisgigt

Omkring 10 procent af patienter med psoriasis udvikler en komplikation kaldet psoriasis arthritis. Denne type arthritis kan være langsom til at udvikle og mild, eller det kan udvikle sig hurtigt. Symptomer på psoriasis arthritis indbefatter:

 • Fælles ubehag, hævelse, stivhed, eller dunkende
 • hævelse i tæerne og ankler
 • smerter i cifrene, lænd, håndled, knæ og ankler
 • øjenbetændelse eller pink øjne (conjunctivitis)

Børn, der har psoriasisgigt har også søm deformationer, som regel fordybninger i fingernegle eller tånegle. Størrelse, form, og dybden af ​​mærkerne varierer, og de berørte negle kan blive tykkere, gul eller smuldre. Huden omkring en påvirket søm undertiden betændt, og sømmet kan skalle væk fra neglelejet.

Demografi

Psoriasis påvirker 4,5 millioner amerikanere, og er lidt mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Selvom sygdommen kan udvikles når som helst, en tredjedel af alle tilfælde forekommer i barndommen med 10 til 15 procent af dem bliver diagnosticeret hos børn under ti. Det ser i alderen 15 og 35. Det er sjældent hos spædbørn, men forekommer. Næsten 20.000 amerikanske børn er diagnosticeret med psoriasis hvert år. Psoriasis påvirker folk i alle etniske grupper, men fair-flået enkeltpersoner har en lidt højere forekomst.

Omkring 1,5 millioner amerikanere har moderat til svær psoriasis. Af dem, 75 procent rapport, at deres sygdom har en alvorlig indvirkning på deres dagligdag. En tredjedel rapport søvnproblemer, forstyrrelser med deres normale arbejde, og negative selvbillede som følge af sygdommen.

Hos voksne kan psoriasis være alvorlig nok, at fire hundrede mennesker tildeles handicap af Social Security Administration hvert år, og som har psoriasis diskvalificerer personer fra tjeneste i militæret. Årligt 350 mennesker dør hvert år af psoriasis eller komplikationer af behandlingen.

Næsten en million mennesker i USA har psoriasisgigt. Selvom psoriasisgigt normalt udvikler i alderen 30 og 50, betyder det forekommer hos børn. Omkring 10 til 30 procent af psoriasispatienter har psoriasis arthritis, men tilstanden kan forekomme før de karakteristiske skællende læsioner forekomme.

Under en forælder med psoriasis øger et barns risiko for at udvikle sygdommen til 20 til 25 procent. Hvis begge forældre har psoriasis, er risikoen fordoblet.

Patienter med psoriasis gør 2,4 millioner besøg på dermatologer hvert år, med omkostninger, der overstiger 3 millioner dollar årligt.

Psoriasis årsager og symptomer

Årsager

Årsagen til psoriasis er, fra 2004, ukendt, men forskning tyder på, at det er genetisk og er relateret til immunsystemet. Under begge forældre med sygdommen øger et barns risiko med 50 procent.

Psoriasis er normalt cyklisk, med episoder blusser op i uger eller måneder i hele barnets liv, og derefter vigende. Visse faktorer, men synes at udløse anfald af sygdommen. Skade på huden synes at udfælde mange episoder af plaque psoriasis, normalt inden for syv til ti dage. Dette kaldes Köbner reaktion. Streptokokinfektioner er forbundet med guttate psoriasis og visse plaque psoriasis tilfælde. Både traumer og visse bakterier kan også udløse psoriasisgigt.

Miljømæssige faktorer er også impliceret i gentagelse af psoriasis. Udsættelse for kolde temperaturer kan udløse episoder af sygdommen. Selvom sollys er normalt en fordel for de fleste patienter, for et par børn, kan for meget sol forårsage en blusser op eller forværre tilstanden.

Nogle lægemidler har vist sig at forværre psoriasis. Malariamedicin, betablokkere, der anvendes til behandling af forhøjet blodtryk, og lithium, et lægemiddel til behandling af depression og bipolar lidelse, kan gøre episoder værre i nogle individer. Ikke-steroid anti-inflammatoriske (NSAID) lægemidler, såsom ibuprofen eller naproxen anvendes til at styre smerte og inflammation kan også forværre psoriasis.

I puberteten, unge rapporterer hyppigere flare ups og mere alvorlige dem. Hormonelle ændringer i deres organer synes at udløse immunsystemet.

Stress er også en faktor i øget hyppighed af psoriasis episoder. Fordi stress pumper store mængder adrenalin, et hormon, i kroppen, immunsystemet er overstimuleret og reagerer ved at udløse opblussen af ​​sygdommen.

Symptomer

De mest almindelige symptomer på psoriasis er hududslæt eller røde pletter dækket med hvide skæl, der kan kradse eller brænde. I plaque psoriasis, kan huden revne og bløde og er modtagelige for infektion. Når vægten er fjernet, huden nedenunder er dyb rød og skinnende og kan bløde. Psoriasis i hårbunden adskiller sig fra seborrheic dermatitis, eller skæl, fordi skalaerne i psoriasis er tørre, ikke fedtet. Der kan være en rød drop-lignende udslæt (guttat psoriasis) eller pletter på skællet hud, der revne og sive pus (pustuløs psoriasis).

Hos små børn har de skællende pletter i plaque psoriasis ikke som tyk eller skællet som de voksne. Psoriasis forekommer ofte i ble-området og påvirker ansigtet mere hos børn end unge eller voksne.

Hvornår skal ringe til lægen

Mange børn rutinemæssigt se deres læger til at overvåge deres regime af behandling af psoriasis flare ups. Andre kun se deres læger ved det første tegn på en gentagelse af sygdommen. Der er dog omstændigheder, når lægen skal anmeldes. Hvis en behandling ikke ser ud til at virke, episoder forværres med behandling, eller barnet oplever en alvorlig bivirkning til medicin giver, bør lægen konsulteres for at drøfte alternativ behandling. Hvis der er tegn på infektioner, såsom røde striber på huden eller pus, eller hvis der er feber eller øget smerte, lægen skal hedde det samme.

Diagnose

En komplet sygehistorie og undersøgelse af huden, negle og hovedbund er grundlaget for en diagnose af psoriasis. I nogle tilfælde er en mikroskopisk undersøgelse af hudceller også udføres.

Blodprøver kan skelne psoriasisgigt fra andre typer af gigt. Rheumatoid arthritis, navnlig er diagnosticeret ved tilstedeværelsen af ​​et bestemt antistof til stede i blodet. Dette antistof ikke er til stede i blodet hos patienter med psoriasis arthritis.

Behandling

Age, generelt helbred, livsstil og sværhedsgraden og placeringen af ​​symptomer påvirke den type behandling, der anvendes til at reducere inflammation og mindske den hastighed, hvormed nye hudceller produceres. Da forløbet af denne sygdom varierer med den enkelte, skal lægerne eksperimentere med eller kombinere forskellige behandlinger for at finde den mest effektive behandling for en bestemt patient.

Behandling af børn med denne sygdom med lægemidler er problematisk. Selvom behandlingsregimer er blevet udviklet, som er effektive over for voksne, forskning er ikke blevet tilstrækkeligt udført på børn, undtagen i området arthritis psoriatica. Behandling af børn er normalt ikke aggressiv på grund af deres små, udvikle organer. Lang tids brug kan producere toksicitet så potente lægemidler, såsom methotrexat (MTX) og ciclosporin, bruges ikke med børn. Selvom MTX undertiden bruges i ekstreme tilfælde i korte mængder af tid. Aktuel steriods er heller ikke bruges på børn, fordi deres krop kan absorbere de steriods i medicin.

Mild Psoriasis

Typisk steroid cremer og salver almindeligt anvendt til behandling af mild til moderat psoriasis hos voksne. Disse aktuelle salver er ikke generelt bruges med børn til mild psoriasis. De nye cremer, der anvendes i behandling af eksem synes at være effektiv i behandling af psoriasis samt og ikke synes at have langsigtede problemer. Desuden er tazaroten (Tazorac), et lægemiddel, der er godkendt af USA Food and Drug Administration (FDA) i 1997, vist sig at være effektive for mild til moderat plaque psoriasis. Dette vand-baserede gel har kemiske egenskaber svarende til vitamin A.

En mere afdæmpet tilgang gennemføres med børn, der har mindre svær psoriasis. Korte daglige doser af naturligt sollys kan væsentligt lindre de fleste symptomer. Solskoldning har imidlertid den modsatte effekt.

Fugtighedscreme og bad olier bruges til at løsne skalaer, blødgøre huden, og fjerne kløe. Tilføjelse af en kop havregryn til en balje med badevandet er også nyttigt. Salicylsyre (en ingrediens i aspirin) kan anvendes til at fjerne døde hud eller øge effektiviteten af ​​andre behandlinger.

Moderat Psoriasis

Administreres under lægeligt tilsyn, er ultraviolet lys B (UVB) bruges til at styre psoriasis, der dækker mange områder af kroppen, eller som ikke har reageret på topiske præparater. Læger kombinere UVB behandlinger med topikale medikamenter til behandling af visse patienter og undertiden ordinere hjem lysbehandling, hvor moderselskabet administrerer UVB behandlinger.

Solarier bruge ultraviolet A og producere en mere intens oplevelse. Unge bør undgå solcentre og bør solbade, men uden garvning. Enhver solen eller UVB behandling bør koordineres med en hudlæge.

Svær psoriasis

Methotrexat (MTX), givet som en pille eller som en injektion, er undertiden bruges i ekstreme tilfælde at lindre symptomer på svær psoriasis eller psoriasisgigt. Patienter, der får MTX skal overvåges nøje for at forhindre leverskader.

Enbrel er et andet lægemiddel dermatologer ordinere til børn. Det synes at være meget sikker, når den anvendes i lange perioder.

En ny selvstændig injiceres medicin kaldet efalizumab (Raptiva) har potentialet til at være effektiv til alvorlige tilfælde af psoriasis. Da det er undertrykker immunsystemet, er dens anvendelse med børn eller på lang sigt advarede fordi det kan øge risikoen for infektion.

Psoriasisgigt kan også behandles med NSAID, såsom acetaminophen (Tylenol) eller aspirin. Hot komprimerer og varmt vand opsuger kan også give en vis lettelse for ledsmerter.

Fotokemoterapi (PUVA) er en lægeligt overvåget procedure, der kombinerer medicin med udsættelse for ultraviolet lys (UVA) til behandling af lokaliseret eller udbredt psoriasis. En person med udbredt psoriasis, som ikke har reageret på behandlingen, kan tilmelde sig en af ​​dagen behandlingsprogrammer gennemføres på særlige faciliteter i hele USA. Psoriasis patienter, der deltager i disse intensive sessioner udsættes for UVA og givet andre behandlinger i seks til otte timer om dagen i to til fire uger.

Alternativ Behandling

Ikke-traditionelle psoriasis behandlinger omfatter:

 • iblødsætning i varmt vand og tysk kamille (Matricaria recutita) eller badning i varmt saltvand
 • drikke så mange som tre kopper om dagen af varm te lavet med en eller en kombination af følgende urter: burre (Arctium lappa) rod, mælkebøtte (Taraxacum mongolicum) rod, Oregon drue (Mahonia aquifolium), sarsaparilla (Smilax officinalis), og balsam pære (Momardica charantia)
 • at tage to 500-mg kapsler af kæmpenatlysolie (Oenothera biennis) olie om dagen (Gravide kvinder bør ikke bruge kæmpenatlysolie, og patienter med leversygdom eller højt kolesteroltal bør kun bruge den under en læger tilsyn.)
 • spise en kost, der indeholder masser af fisk, kalkun, selleri (til rensning nyrerne), persille, salat, citroner (til at rense leveren), limefrugter, fibre og frugt og grøntsagssaft
 • spise en kost, der fjerner animalske produkter højt indhold af mættet fedt, da de fremmer inflammation
 • drikke masser af vand (mindst otte glas) hver dag
 • tage kosttilskud, herunder folinsyre, lecithin, vitamin A, vitamin E, selen og zink
 • regelmæssigt forestille klar, sund hud

Andre nyttige alternative fremgangsmåder omfatter at identificere og fjerne fødevareallergener fra kosten, øge funktionen af ​​leveren, forstærke den saltsyre i maven, og færdiggøre en afgiftning program. Forfatningsdomstolen homøopatisk behandling, hvis de er korrekt ordineret, kan også hjælpe med at løse psoriasis.

Prognose

Kan styres fleste tilfælde af psoriasis, og de fleste mennesker, der har psoriasis, kan leve et normalt liv. Men nogle mennesker, der har psoriasis er så selvbevidst og flov over deres udseende, at de bliver deprimerede og trukket tilbage. Andre kan blive handicappet på grund af psoriasisgigt, eller fordi deres psoriasis påvirker deres hænder og fødder, så de ikke kan gå eller håndterer genstande.

Forebyggelse

Psoriasis kan ikke forhindres. Dog kan gentagelser undgås eller minimeres ved at opretholde en sund livsstil ved at få masser af søvn, spise en varieret kost, der deltager i regelmæssig motion, og minimere stress. Undgå overeksponering for kolde temperaturer, solskoldning og hudirriterende, såsom tørring sæber og cremer, kan også minimere flare-ups. Ikke ryge eller drikke alkohol kan også forhindre eller minimere nogle episoder.

Forældrekontrol Bekymringer

Børn lever med psoriasis ofte sygdommen overvældende. Det er en følelsesladet sygdom, som kan have et barn følelse vrede ene øjeblik og dyb depression næste. Fordi vansiring af deres hud, men ofte midlertidigt, er undertiden ganske udtalt, vil børnene vende indad, undgå kontakt med venner eller familie. Skole kan være særligt traumatiserende på grund af drilleri af andre børn. Teenagere, der allerede føler sig akavet og grim, kan føle sig værre under opblussen af ​​sygdommen. Komplicerende dette allerede følelsesmæssige situation, er den modløshed af behandlinger, der ikke virker som forventet, og usikkerheden ved at finde noget, der vil arbejde.

Forældre kan hjælpe deres børn ved at give undervisning om psoriasis. Dette er det første skridt i forvaltningen af ​​sygdommen og føle en vis kontrol i deres liv. Sommetider denne uddannelse omfatter diskutere sygdommen med barnets lærere eller forældre til deres venner, så disse voksne vil forstå mere om den følelsesmæssige tilstand af barnet.

Forældre kan lytte til deres børn, når de er i stand til at tale om deres følelser omkring sygdommen. Understreger deres børns styrker, især når disse børn synes trist eller deprimeret, og tilskynde dem til at blive aktive og se deres venner kan hjælpe et barn håndtere sygdommen.

Nogle gange kan deltage i en børns psoriasis støttegruppe være nyttig. Desuden kan sende barnet til en særlig lejr for børn i skolealderen med barndommen hudsygdomme hjælpe dem med at lære redskaber til at håndtere sygdommen samt etablere en støtteordning.

Børn kan ofte føle skam samt skyld, tænker, at de på en måde har bragt på sygdommen. Kombineret med vrede og bitterhed, kan disse stærke følelser bidrager til stress, som kan udløse en gentagelse af sygdommen. Stress reduktion teknikker, såsom motion, yoga, og meditation, er også nyttige.

Forældre bør være tilgængelige for deres barn og tilbyde så meget håndgribelig og følelsesmæssig støtte, de kan. De bør dog ikke opmuntre barnet til at blive for afhængige af forældre eller andre. Forældre kan også hjælpe børn med at finde kreative løsninger på drilleri, camouflere deres læsioner, og uddanne deres jævnaldrende om sygdommen. En af de vigtigste erfaringer forældre kan lære deres barn, der lever med psoriasis, er ikke at være flov på grund af sygdommen. Psoriasis kan behandles stof-of-factly som folk gør diabetes, en anden kronisk lidelse.

Vigtige vilkår

 • Adrenalin-andet navn for epinephrin, det hormon, der frigives af binyrerne som reaktion på stress. Det er den vigtigste blodtryk hæve hormon og en bronchiale og intestinal glatte muskler relaxant.
 • Arthritis-en smertefuld tilstand, der involverer inflammation af et eller flere led.
 • Plaque-betændte pletter på huden er til stede i nogle former for psoriasis.
 • T-celle-En type af hvide blodlegemer, der produceres i knoglemarven og modnet i thymus. Det hjælper til at regulere immunsystemets reaktion på infektion eller malignitet.

Se også Depressive lidelser; Kløe; Selvværd.

Ressourcer

Bøger

Cram, David L. Problemet med Psoriasis: En Patienter Guide til behandling Omaha, NB:. Addicus Books, 2000.

Scott, Jerry G. Psoriasis: The Real Way Out: En Self-Education Guide til Komplet Natural Healing Kenora, Ont .: Psoriasis Connection International, 2003..

Tidsskrifter

"Generisk navn:. Efalizumab Injection" stof Emner 148 (26 jan 2004): HSE21.

Harrar, Sari. "Nye, selv foretager indsprøjtning-det-". Forebyggelse 56 (2004): 48.

Organisationer

American Academy of Dermatology 930 N. Meacham Road, PO Box 4014, Schaumburg, IL 601684014. websted:. Http://www.aad.org.

American Skin Association Inc. 150 E. 58th St., 3. sal, New York, NY 101550002. websted: http://www.americanskin.org.

. National Psoriasis Foundation 6600 SW 92. Ave., Suite 300, Portland, OR 97223. websted: http://www.psoriasis.org.

Websteder

"Juvenile Psoriasisgigt." Arthritis Foundation, 2004. Tidligere tilgængelig online på http://www.arthritis.org/conditions/diseasecenter/juvenilepsoriaticarthritis.asp(accessed December 11, 2004).