Pinks

Pinks

Pinks (Dianthus arter) er en gruppe af omkring 300 blomstrende planter. De fleste af dem er flerårige, mens nogle få er årligt eller hvert andet år. Pinks er hjemmehørende i Europa, Asien, og i ét tilfælde, Nordamerika. De vokser i alle disse steder samt dele af Afrika.

Sorter

Som navnet antyder, de fleste pinks er lyserøde. Inden for denne farvespektrum imidlertid forekomme mange variationer. Vælg mellem dyb fuchsia til hvid kantet med blot et strejf af rose. Alle pinks har pjusket blomster og lange, nåle-lignende blade. Blad farve varierer fra dyb grøn til en smuk grå-grøn farve, der tilføjer elegance til haven, selv når pinks er ophørt blomstrende. Nogle sorter at prøve omfatter:

 • Bakke-Nellike, Maiden Pinks: Nemt fundet på de fleste havecentre, ikke er disse planter Tradewinds om deres vækstbetingelser og ofte trives med lidt omhu.
 • Dianthus plumarius, Fælles Pinks: Med sin klare, lys rosa farve og lyse grønne blade, det er hvad de fleste mennesker tænker på, når de bruger udtrykket pink.
 • Dianthus caryophyllus, Carnation eller Clove Pinks: Disse blomster har en krydret, stærk duft.
  Pinks
 • Dianthus arter, Wildflower Pinks: Disse blomster er gamle sorter, der er blevet dyrket i England i flere hundrede år. De er arvestykke pinks, der har naturaliseret i dele af England.
 • Dianthus modnes, Artic Pinks: Dette er den eneste sort hjemmehørende i Nordamerika. Den vokser i de arktiske områder i Nordamerika.

Dyrkning

Pinks kan dyrkes enten fra frø, stiklinger, eller transplantationer. Navngivne sorter skal dyrkes ved stiklinger eller transplantationer. Det er lettere at købe en gryde med pinks til anlæg end at dyrke dine egne. Pinks er hårdføre fra zone 3 til 9, så du bør være i stand til at finde nogle sort til at vokse i dit område. De vokser bedst i fuld sol.

Jord Forberedelse

Pinks som rig, veldrænet jord. De kan ikke lide deres fødder til at blive for tørt, dog. For at forberede jorden for dem, indtil en dybde på seks inches. Placer tre inches af kompost på området, der skal plantes og indtil det i de seks inches af snavs, du lige har løsnet. Dette vil give for dræning samt bevarer vand til rødderne når det er nødvendigt.

Plantning Pinks

Frø bør plantes i den forberedte jorden efter sidste frost og let dækket med jord. Vande jorden forsigtigt, og pas på ikke at vaske frøene væk.

Transplantere pink er meget let. Det bør ske efter alle faren for frost er fortid. Planter skal plantes 10 til 12 inches fra hinanden. Sorter varierer fra fem inches til tre meter høj, så efterlade nok plads, når du planlægger din blomsterbed.

Når du plante transplantationer, bør du grave et hul dobbelt så dybt som pot og lige så bred. Fjern den pink fra gryden og sæt den ind i hullet. Fyld hullet med pottemuld eller kompost og jord. Sørg for at udfylde hullet til samme dybde den lyserøde var i potten. Vand den lyserøde i. Du må ikke barkflis de lyserøde farver, da det fører til dæmme rådne.

Pleje og vedligeholdelse

 • Pinks skal vandes en tomme en uge på én gang. Vanding en gang om ugen vil fremme god rodvækst. Hold rødder lidt tør snarere end over fugtig.
  Pinks
 • En generel afbalanceret gødning, såsom en 10-10-10, kan anvendes en eller to gange om året, første gang i foråret.
 • Pinks blomstrer fra forår til efterår. Deadheading de blomstrer tilskynder planten til fortsat blomstrende og bidrager til et pænere udseende.
 • Hver to til tre år, bør pinks deles og genplantes. Dette er en fremragende måde at få flere pink.

Skadedyr og problemer

Meget få insekter eller sygdom problemer pink. De få problemer, du kan støde på, omfatter:

 • Larver af kål møl lever af pinks, men andre insekter tendens til at undgå dem.
 • Et bemærkelsesværdigt problem med pink er deres blade dreje gul eller brun. Hvis du bemærker at dette sker på dine pinks, fald vanding og være sikker på kronen har gode luft circulation.Yellowing blade er ofte et tegn på pinks af for meget vand, snarere end for lidt.
 • Et andet fælles problem blandt pink er meldug eller svamp. Typisk dette problem vises i august, især i fugtige klimaer. Brug et fungicid, som er rettet mod at modvirke dette problem.

Historien om Pinks

Pinks er blevet dyrket i lang tid. Mens det rigtige navn for pink er dianthus, de har betegnet som lyserøde farver så langt tilbage som det 14. århundrede. Farven pink selv er opkaldt efter den Dianthus blomst. Selv syning værktøj kendt som takning saks, en type saks, der skaber en bølget kant, kan opkaldt efter krusede Dianthus blomst. Gartnere gennem tiderne har medtaget pinks i en eller anden form i flerårige haver og duft haver. Pårørende til pinks omfatter nelliker og søde Williams.

Tilføj farve og Flair til din have

Pinks er en prangende, nem at dyrke flerårig plante, der har så mange sorter, der næsten alle vil finde en til at lide. Disse relativt lav vedligeholdelse planter vil tilføje farve og flair til din blomsterhave år efter år.