Organdonation og Sørgende

Organdonation og Sørgende

Anmeldt af Terri Forehand RN

Processen med organdonation og sørgende efter den nylige død af en elsket en er tidskrævende.

Donere organer

Din elskede er anmodet om, at en eller flere af hans eller hendes organer doneres. Måske du har blandede følelser om fordele og ulemper ved organdonation. Lidt forståelse af processen vil hjælpe dig til at acceptere hans eller hendes ønsker.

Organer, der kan blive doneret

For at sige det enkelt, organdonation tager raske organer, knogler og væv fra en person til transplantation ind i en anden. Organer, der kan afgives, omfatter:

 • Lever
 • Nyrer
 • Heart
 • Pancreas
 • Tarme
 • Lunger
 • Hud
 • Bone og knoglemarv
 • Cornea (øjne)

Hvem kan donere

Folk i alle aldre og etniske baggrunde kan blive organdonorer. Dem under 18 år skal have en forælder eller værge giver tilladelse til at blive donor. De 18 år, kan anmode om at være en donor ved at underskrive et donorkort. Det er bedst, hvis man lader sin familie ved, at han ønsker at være en donor, så når de sidste dage af hans liv opstår, kan familien understrege ønsker organdonation til passende medicinsk personale.

Fordele ved donere

De organer fra en donor kan gemme eller hjælpe så mange som 50 mennesker. Derfor kan organdonorer gøre en stor forskel i livet for mange mennesker.

Det er især vigtigt at overveje at blive organdonor, hvis du hører til en etnisk minoritet. Afrikansk-amerikanere, Pacific Islanders, indianere og latinamerikanere er mere tilbøjelige end kaukasiere at have visse kroniske tilstande, der påvirker hjerte, nyre, lunge, bugspytkirtel og lever. Visse blodtyper er mere udbredt i de etniske mindretal. For at gennemføre en vellykket transplantation, skal blodtyper matches, og behovet for mindretal donororganer er særlig høj.

Myter at aflive hensyn donation af organer

Frygten krybe indenfor mennesker, når de tænker på at donere organer. Nogle af disse frygt og usikkerhed, som kan komme til livs som myter, kan nævnes:

 • Organdonation er imod min religion. Organdonation er i overensstemmelse med den overbevisning af de fleste religioner. Hvis du gerne vil lære mere om, hvad baptister, katolikker, buddhister og jøder har at sige i forhold til organdonation, besøg det amerikanske Røde Kors site om dette emne.
 • Jeg kan ikke have en åben kiste begravelse, hvis den afdødes organer eller væv er blevet doneret. Organer og væv donation forstyrrer ikke at have en åben kiste begravelse. Den afdøde er klædt, og hvis nogen synlig væv, såsom øjet, er blevet fjernet for donation, er kunstig indsat. Øjenlåg lukkes derefter. Ingen vil være i stand til at se forskel.
 • Hvis jeg er enige om at donere mine organer måske det medicinske personale vil ikke arbejde så hårdt for at redde mit liv. Mine organer bliver hurtigt fjernes for at redde liv. Læger er om at redde alle liv. Desuden lægen ansvaret for din pleje på skadestuen er ikke det samme som den, der vil blive involveret i transplantationen.
 • Ingen vil have mine organer, fordi jeg er så gammel. Der er ingen cut-off alder for donation. Organer med succes er blevet transplanteret fra donorer i deres 70'erne og 80'erne. Læger vil beslutte på et passende tidspunkt, om dine organer kan transplanteres til en anden persons krop.

Organdonation og Sørgende din elskede

Din elskede er død, og din sorg er tung. At skulle opfylde hans ønsker til organdonation kan være svært på dine følelser. Du spekulerer på, om dette er virkelig noget den afdøde ønskede at gøre. Du kan gætte sine lyster.

For at guide dig som du behandler organdonation og sørgende, holde disse tanker i tankerne. Husk kroppen er nytteløst at den person, du elskede, der engang åndede igennem det. Be happy din elskede ville hjælpe andre. Lad dette opfordre dig. Hans øjne eller hjerte gå på, selv efter hans død. Nogen, et eller andet sted har fået en længe ventet lever eller hornhinde alle på grund af din elskede vilje til at være organdonor. Mange familier, der har mistet en elsket en, der blev organdonor siger, at kende deres elskede hjalp redde andre liv opretholder dem med deres sorg.

Tag tid til at sørge

Sørg for at tage vare på dig selv. Planlægger en begravelse, og at skulle håndtere sorg tager en vejafgift på en krop. Få masser af hvile og spise sunde fødevarer. Der vil være ferie og særlige mærkedage at skulle beskæftige sig med efter dødsfaldet. Lad ikke gave organdonation komme i vejen for din sorg. Fokus på hvad den afdøde beregnet til dig og lade hans arv glæde leve på.