Næringsstoffer 101: essentielle og ikke-essentielle næringsstoffer Forklaret

At nå og opretholde en optimal sundhed og en sund kropsvægt, er det vigtigt at sikre, at du får de næringsstoffer, din krop har brug for på daglig basis. En afbalanceret kost med de basale fødevarer grupper fra den mad pyramide vil hjælpe dig med at få de vitaminer og mineraler, du har brug for.

Essentielle næringsstoffer og ikke-essentielle næringsstoffer

De essentielle næringsstoffer din krop kræver omfatter vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater, fedtstoffer (essentielle fedtsyrer), vand og ilt. Ikke-essentielle næringsstoffer er næringsstoffer, som din krop kan producere internt fra fødevarer kilder.

Vigtigheden af ​​en afbalanceret kost

Den bedste måde at sikre, at du får den rigtige mængde af essentielle næringsstoffer og ikke-essentielle næringsstoffer er gennem en afbalanceret daglig kost, der indeholder fødevarer fra de basale fødevarer grupper fra den mad pyramide.

Basale fødevarer grupper:

  • Fuldkorn: fuldkornspasta, fuldkornsbrød, brune ris, etc.
  • Grøntsager: gulerødder, spinat, broccoli, ærter, grønne bønner, grønkål, bønner, kartofler, spinat, squash, etc.
  • Frugt: æbler, bananer, appelsiner, blåbær, jordbær, kiwi, hindbær, brombær, vindruer, appelsiner, grapefrugter, meloner, ferskner, pærer, ananas osv
  • Fedtfattig mejeriprodukter: fedtfri eller fedtfattig mælk, fedtfattig ost, etc.
  • Magert kød: fisk, fjerkræ, svinekød, etc.
  • Nødder, frø og bælgfrugter: mandler, hasselnødder, valnødder, jordnødder, solsikkefrø, nyre bønner, linser osv
  • Essential Fatty Acids - fiskeolie, olivenolie, rapsolie, etc.

Når du vælger fødevarer fra hver mad gruppe, vælge elementer, der er lavt indhold af mættet fedt, transfedtsyrer fedt, kolesterol, natrium og sukker.

Risiko for ikke at få nok næringsstoffer i din kost

Hvis du ikke får nok af de essentielle næringsstoffer og ikke-essentielle næringsstoffer, din krop har brug for, kan du øge din risiko for mange sundhedsmæssige betingelser, herunder hjertesygdomme, visse former for kræft, demens, depression, slagtilfælde, anæmi, diabetes, gigt, fedme, acne, nerveskader, hypoglykæmi, muskelkramper, træthed og mere.

Fordele af essentielle næringsstoffer og ikke-essentielle næringsstoffer

Hvis du spiser en varieret kost, der indeholder nok af de næringsstoffer, din krop har brug for, kan du mindske din risiko for mange sygdomme og sundhedsproblemer. Du vil også have mere energi, bedre generelle sundhed, og bedre chancer for en vellykket vægtregulering.

En velafbalanceret kost er værd at hver bid!

Hvad gør man hvis din kost Mangler Næringsstoffer

Hvis du ikke får nok essentielle næringsstoffer og ikke-essentielle næringsstoffer til din krop fra din kost alene, så spørg din læge, ernæringsekspert eller diætist om vitamin- og mineraltilskud. Du kan endda få tilskud af essentielle fedtsyrer, hvis det er nødvendigt.

En afbalanceret kost er din bedste satsning for optimal sundhed. Kosttilskud er en god back-up for dem, der ikke får alle de næringsstoffer de har brug for fra deres kost. Veganere, for eksempel, har ofte brug for kosttilskud for at sikre, at de får alle de næringsstoffer, de har brug for.

Uanset hvad det tager, for at du får dine næringsstoffer!