Multipel endokrin neoplasi syndromer

Definition

De multiple endokrine neoplasi (MEN) syndromer er tre relaterede arvelige sygdomme, der påvirker skjoldbruskkirtlen og andre hormon producerer (endokrine) kirtler i kroppen. Før begyndelsen af ​​2000'erne, blev MEN kaldet familiær endokrine adenomatosis.

Beskrivelse

Der er tre typer af mænd: Mænd 1 (Wermer syndrom), MEN 2A (Sipple syndrom), og MEN 2B (tidligere kendt som MEN 3). Alle mænd typer er resultatet af arvelige genetiske mutationer, der prædisponerer individet til overdreven vækst af celler (hyperplasi) og tumordannelse i flere endokrine kirtler. For alle typer af mænd, børn af en berørt person har en 50 procent chance for at arve det defekte gen, der forårsager sygdommen.

Demografi

MEN 1 er usædvanligt, og forekommer i kun omkring en ud af hver 30.000 personer. Lidelsen kører i familier, og mænd er dobbelt så tilbøjelige til at udvikle sygdommen som hunner. Personer med MEN 1 kan vise symptomer på overdreven parathyroidea sekretion efter alder fem, og næsten alle personer med MEN 1 viser parathyroidea symptomer efter alder 40.

Men 2 påvirker omkring én ud af hver 40.000 personer. MEN 2A er ti til 20 gange hyppigere end mænd 2B.

Multipel endokrin neoplasi syndromer årsager og symptomer

Mænd 1 er forårsaget af en mutation i PYGM genet på kromosom 11. PYGM er en af ​​en gruppe af gener kendt som tumorsuppressorgener, der hjælper til at styre celledeling. En person, der arver en defekt kopi af et tumorsuppressorgen fra en af ​​forældrene har en stor sandsynlighed for at udvikle MEN 1, fordi der er en stor sandsynlighed for en anden mutation udvikler i den anden kopi af PYGM genet på et tidspunkt under de tusindvis af celle afdelinger, der opstår med vækst og udvikling. Når en anden mutation forekommer den celle, der indeholder mutationen ikke længere har nogen normal kopi af tumorsuppressorgen. Når begge kopier er defekte, tumor undertrykkelse mislykkes og tumorer udvikle sig.

Som et resultat, individer med MEN 1 har ukontrolleret cellevækst og udvikle tumorer i flere endokrine kirtler, herunder biskjoldbruskkirtlerne (80-95% af patienterne), bugspytkirtlen (ca. 50% af patienterne) og hypofysen (omkring 25% af patienter). Den hyppigste symptom på MEN 1 er hyperparathyroidisme, som er overdreven vækst af biskjoldbruskkirtlen og overdreven sekretion af parathyreoideahormon. Denne betingelse fører til øgede mængder af calcium i blodet, nyresten, svækkede knogler og nervesystem depression. Børn med MEN 1 kan vise tegn på hyperparathyroidisme så unge som alder fem.

Tumorer i bugspytkirtlen, kendt som gastrinomer, er også almindelig hos mænd 1. Overdreven sekretion af gastrin (et hormon, der udskilles i maven til støtte i fordøjelsen) ved disse tumorer kan forårsage øvre gastrointestinale sår. Den forreste hypofyse og binyrerne kan også blive påvirket. I modsætning MEN 2 er skjoldbruskkirtlen sjældent involveret i men 1 symptomer. Børn med MEN1 sjældent udvikler tumorer i bugspytkirtlen, indtil de når voksenalderen.

Der er to typer af mændene 2. Både MEN 2A og MEN 2B er forårsaget af mutationer i et andet gen, kaldet RET. En mutation i kun én kopi af RET-genet er tilstrækkelig til at forårsage sygdom. Et antal forskellige mutationer kan føre til MEN 2A, men kun én specifik genetisk ændring forårsager MEN 2B.

Patienter med både mænd 2A og MEN 2B experience to vigtigste symptomer, medullær thyreoideacancer (MTC) og en svulst i binyrerne medulla kaldet fæokromocytom. MTC er en langsomt voksende cancer, men en, der kan hærdes i mindre end 50 procent af tilfældene. Fæokromocytom er normalt en godartet (noncancerous) tumor, der forårsager overdreven sekretion af binyrebarkhormoner. Dette kan igen forårsage livstruende forhøjet blodtryk (hypertension) og uregelmæssig hjerterytme (hjertearytmi).

De to former for MEN 2 udmærker sig ved andre symptomer. Personer med MEN 2A har en disposition til at udvikle tumorer i parathyroidea kirtel. Selv ligner MEN 1, mindre end 20 procent af mændene 2A patienter viser parathyroidea engagement.

Personer med MEN 2B viser en række supplerende betingelser: en karakteristisk ansigts udseende med hævede læber; tumorer i slimhinderne i øjet, munden og tungen og næsehulen; forstørret tyktarm; og skeletale abnormiteter. Symptomerne udvikler tidligt i livet (ofte før femårsalderen) i tilfælde af MEN 2B og medullær thyreoideacancer er meget mere aggressiv og kan udvikle sig i patienter, der er et år gamle.

Hvornår skal ringe til lægen

Da MÆND er nedarvet og kører i familier, bør lægen underrettes om denne historie, når barnet er født, så gentest kan ske umiddelbart.

Diagnose

Tidligere var klassisk diagnose af mændene baseret på kliniske funktioner og teste for forhøjede hormonniveauer. For Men 1, det relevante hormon var parathyreoideahormon. For begge typer af MEN 2, den største bekymring er udvikling af medullær thyreoideacancer. MTC kan påvises ved at måle niveauer af skjoldbruskkirtel hormon, calcitonin. Kan måles Talrige andre hormon niveauer for at vurdere inddragelsen af ​​de forskellige andre endokrine kirtler.

Diagnosticering af MEN 2B kan ske ved fysisk undersøgelse alene. MEN 2A viser dog ingen tydelige fysiske træk og skal identificeres ved at måle hormon niveauer eller ved at finde endokrine tumorer.

Siden 1994 har genetisk screening ved hjælp af DNA-teknologi været tilgængelig for både mænd 1 og MEN 2. Denne metode gør det muligt diagnose før symptomdebut. Før udviklingen af ​​gentest, der var ingen måde at endeligt at identificere, hvilke børn havde arvet det defekte gen. Som et resultat, havde alle afkom af personer med mænd skal overvejes i fare. I tilfælde af MEN 2A og MEN 2B, vil børn og hyppigt calcitonin test. Molekylære teknikker som i begyndelsen af ​​2000'erne tillade en positiv skelne mellem børn, der er, og som ikke bærer de defekte gener, der forårsager MEN.

Behandling

Fra 2004 nogen omfattende behandling er tilgængelig for genetiske sygdomme som MÆND. Men nogle af konsekvenserne af mændene kan symptomatisk behandling. Fæokromocytom i begge typer Men 2 kan helbredes ved kirurgisk fjernelse af denne langsomt voksende tumor.

Behandling af MTC er ved kirurgisk fjernelse af skjoldbruskkirtlen. Efter thyroidektomi patienten modtager normale niveauer af thyreoideahormon gennem munden eller ved injektion. Selv når skjoldbruskkirtlen kirurgi udføres tidligt, kan metastatisk spredning af kræft har allerede fundet sted. Da MTC er langsomt voksende, kan metastase ikke være indlysende. Metastase er meget alvorlig i MTC fordi kemoterapi og strålebehandling er ikke effektive til at kontrollere dens spredning.

Prognose

Diagnosticeret tidligt gennem gentest, prognosen for mændene sygdomme er rimeligt godt, selv for MEN 2B, den farligste af de tre former. Selv i fravær af behandling, et par personer med MEN 2A mutationer viser aldrig nogen symptomer overhovedet. Analyse af udsatte familiemedlemmer ved hjælp af molekylærgenetiske teknikker fører til tidligere behandling og forbedrede resultater.

Vigtige vilkår

  • Binyrerne-Et par endokrine kirtler (kirtler, der udskiller hormoner direkte ind i blodbanen), der er placeret på toppen af ​​nyrerne. Den ydre væv af kirtlerne (cortex) frembringer flere steroidhormoner, medens den indre væv (medulla) producerer hormoner epinephrin (adrenalin) og noradrenalin.
  • Endocrine-Refererer til kirtler, der udskiller hormoner cirkulerede i blodbanen eller lymfesystemet.
  • Medullær thyreoideacancer-A langsomt voksende tumor er forbundet med Multipel endokrin neoplasi syndromer.
  • Neoplasme-En unormal dannelse af nyt væv. En neoplasme kan være ondartede eller godartede.
  • Pancreas-A fem tommer lang kirtel, der ligger bag maven og ved siden af ​​duodenum. Frigiver bugspytkirtlen glucagon, insulin og nogle af de enzymer, som støtte fordøjelsen.
  • Parathyroidea kirtel-Et par kirtler støder op til skjoldbruskkirtlen, som primært regulerer blod calcium niveauer.
  • Parathyreoideahormon-A kemisk stof, der produceres af biskjoldbruskkirtlerne. Dette hormon spiller en vigtig rolle i reguleringen af ​​calcium koncentration i kroppen.
  • Fæokromocytom-A tumor der stammer fra binyrerne er kromaffinceller, der forårsager overproduktion af catecholaminer, kraftfulde hormoner, der inducerer højt blodtryk og andre symptomer.
  • Hypofyse-Den vigtigste af de endokrine kirtler (kirtler, der frigiver hormoner direkte ind i blodbanen), er hypofysen placeret i bunden af ​​hjernen. Nogle gange refereret til som "master kirtel," det regulerer og styrer aktiviteterne i andre endokrine kirtler og mange kroppens processer, herunder vækst og reproduktive funktion. Også kaldet hypofysen.
  • Skjoldbruskkirtlen-An endokrine kirtel i halsen overliggende luftrøret (trachea), der regulerer hastigheden af ​​metaboliske processer ved at producere et hormon, thyroxin.

Forebyggelse

Som 2004 er der ingen måde at blokere forekomsten af ​​genetiske mutationer, der forårsager MEN. En af de mest alvorlige konsekvenser af mændene er MTC. Børn, der er identificeret som bærere af RET-genet kan tilbydes total thyroidectomy som et forebyggende (profylaktisk) foranstaltning for at forhindre udviklingen af ​​MTC.

Forældrekontrol Bekymringer

MEN er en arvelig sygdom. Personer, som har mænd i deres familie kan ønske at få genetisk rådgivning, inden du forsøger en graviditet.

Ressourcer

Bøger

Gagel, Robert F., og Stephen J. Marx. "Multipel endokrin neoplasi." I Williams Textbook of Endocrinology, 10th ed. Redigeret af P. Reed Larsen. Philadelphia: Saunders, 2003.

Organisationer

Alliancen af genetiske støttegrupper. 4301 Connecticut Avenue NW, Suite 404, Washington, DC 20008-2304. Websted: http://www.geneticalliance.org.

Hypofyse Network Association. 223 East Thousand Oaks Blvd. # 320, Thousand Oaks, CA 91360. websted: http://www.pituitary.org.

Websteder

Radebold, Klaus, og Christian A. Kock. "Multipel endokrin neoplasi." EMedicine.com, 26. juli 2004. Tilgængelig online på http://www.emedicine.com/ped/topic1496.htm (adgang Januar 13, 2005).