Mættet vs umættede fedtsyrer

Med sunde fødevarer vinder i popularitet, har du sikkert begyndt at lægge mere vægt på begreber som mættet fedt, umættet fedtsyre, poly og mono umættede fedtstoffer, essentielle fedtsyrer, omega-3 fedtsyrer og hærdet fedt. Er det ikke alle forvirre dig? Du har lyst til en videnskabsmand i et laboratorium med alle disse navne. Men det er vigtigt at vide, hvad de betyder.

Hvad er fedt?

Fedtstoffer er vigtige for din krop, fordi de isolerer dine nerveceller, balance dine hormoner, beskytte dig mod kulde, holde huden og arterier smidig og også smøre dine led. Rene fedt findes i tre brede områder: vegetabilske olier (majsolie, jordnøddeolie, olivenolie), kød (det hvide lag, som skitserer kødstykke) og mejeriprodukter (smør, margarine). Fedtsyrer er carboxylsyrer, der har lange carbonhydridkæder. Typen af ​​fedtsyrer inden for hver specifik type af fedt bestemmer karakter fedt herunder hvordan sund det er.

Mættet vs umættede fedtsyrer

Mættet fedt (smør, mejeriprodukter, kød) er fedtstoffer, som er jævnt fyldt ud med brint, som stadig er fast ved stuetemperatur. Indførelsen af ​​dobbeltbindinger i carbonhydrid kæden resulterer i dannelsen af ​​de umættede fedtsyrer (vegetabilske olier). Den fedtsyre med en enkelt dobbeltbinding kaldes mono-umættet fedtsyre (f.eks oliesyre), og hvis det har flere dobbeltbindinger, det polyumættede (fx linolsyre). Som følge af deres tætpakkede konstruktion, mættede fedtsyrer øge niveauet af dårlige kolesterol (LDL) og tilstoppe arterierne. På den anden side, de umættede fedtsyrer øge niveauet af gode kolesterol (HDL), idet LDL til leveren, der skal nedbrydes og fjernes fra kroppen.

Poly-umættede fedtsyrer forbliver flydende ved stuetemperatur. Hvis det er nødvendigt at være størknet, har det skal hydrogeneres eller mættes med hydrogen ved at bryde carbon-dobbeltbindinger og fastgørelse hydrogen. De mono-umættede fedtstoffer anses gode fedtstoffer på grund af den lavere cholesterolindhold.

Essentielle fedtsyrer er polyumættede fedtsyrer, som kroppen ikke kan fremstille, og derfor skal leveres gennem din kost. Den er opdelt i to grupper - omega 3 og omega 6. Omega 6 findes i majsolie, solsikkeolie og sojaolie, mens omega 3 er til stede i laks, ørred og tun. For en sund kost, koncentrere sig om mono umættede fedtstoffer som olivenolie og essentielle fedtsyrer.

Kostbehov

Den anbefalede indtagelse af mættede fedtstoffer er ikke mere end 10% af det samlede antal kalorier per dag og 30% for umættet fedt. En sund kost bør indeholde mindre total fedt, mættet fedt og kolesterol. Så har 2-3 portioner fisk som makrel, sardiner, laks, tun og ørred hver uge for at få omega-3 fedtsyrer, du behøver. Undgå fede kød, fordi de er rige på mættet fedt, som stimulerer produktionen af ​​kolesterol og kan føre til tilstoppede arterier (og en større chance for et hjerteanfald).