Køkkenhave Planer og layout

Køkkenhave Planer og layout

En køkkenhave kan være så enkel eller så kompliceret som du ønsker. I modsætning til hvad du måske tror, ​​behøver du ikke tønder land at vokse en sprudlende køkkenhave. Med stigende fødevarepriser og et skift i retning af bæredygtighed, er det værd at prøve din hånd på havearbejde, uanset hvor meget plads du har til at vokse.

Prøve Hævet køkkenhave Planer

Disse eksempler planer er perfekt til at skabe enten en stor eller lille køkkenhave. Hver plan omfatter ikke kun byggevejledning, men også oplysninger om udlægning af grøntsagerne i haven.

Hvis du har brug for hjælp at hente de printbare planer, så tjek disse nyttige tips.

Stor højbed Layout

Denne køkkenhave layout omfatter ti højbede af varierende størrelse i en 24-by-24-fods plads. Der er plads nok til at vokse rigelig mængde mad til at brødføde en stor familie med masser at kan eller fryse. Inkluderet i denne plan er der anvisninger på, hvordan man opbygger et espalier for bønner og andre Vining grøntsager.

Køkkenhave Planer og layout

Hent den store køkkenhave planen.

Små højbed Layout

Folk bare komme ind havearbejde eller med begrænset plads vil finde denne 4-by-4-fods højbed plan er perfekt. Den espalier vedhæftet inkluderet i denne plan kan du dyrke grøntsager lodret, hvilket er en anden stor plads saver. Denne kompakte seng kan opdeles i 16 individuelle plantning firkanter til intensiv havearbejde.

Køkkenhave Planer og layout

Hent den kompakte køkkenhave planen.

Layout Overvejelser

Når det besluttes det bedste layout til din køkkenhave, er der et par ting at tage i betragtning.

Lys

Næsten alle grøntsager kræver mindst seks timers fuld sol hver dag at gøre deres bedste. Sørg for, at du tænker over dette, når du vælger en hjemmeside til din have. Se solen forsigtigt i løbet af dagen for at være sikker på, at lyset er rigelig. Husk at lyset vinkel og intensitet ændrer sig med årstiderne.

Vand

Køkkenhave Planer og layout

Grøntsager kræver masser af vand, især når de er ved at etablere rødder og i tørre perioder. Find din køkkenhave i et område, der er i nærheden af ​​en vandkilde, såsom en regn tønde, godt hanen eller vand spicket. Du ønsker måske at overveje at installere et vandingssystem, hvis dit layout er stort.

Funktion

Når du designer dit køkkenhave, skal du tillade ikke kun nok plads til at vokse bestemte grøntsager, men plads til at gå blandt de planter, uden komprimering af jorden. Opret senge ikke mere end fire meter brede, og tillade 2-4 fødder i mellem senge til at rumme din trillebør og andet udstyr.

Et andet funktionelt element til at overveje omfatter hegn. Hjorte, kaniner, jorden hogs og andre haven skadedyr vil hurtigt decimere din høst, medmindre du bruger fysiske barrierer som hegn eller økologiske duft afskrækningsmidler.

Æstetik

Ikke alene vil du have din have til at være praktisk, men du vil også det at være attraktiv. Betragt det bedste layout til din landskab og vælge en, der vil koordinere med andre landskabselementer allerede på plads. Du ønsker måske at inkludere nogle flerårige blomster og urter i din seng for at tilføje farve og interesse, og for at tiltrække bestøvere.

Planlægning af havestil

Der er mange stilarter af køkkenhaver, men tre almindelige omfatter højbede, InGround senge, og køkkenhaver. Hver stil af haven vil have unikke egenskaber, når det kommer til at designe deres layout.

Højbede

Højbede bliver stadig mere populære, og er en god måde at dyrke masser af mad i et meget lille rum eller på steder, hvor jorden er dårlig. Mange mennesker, der dyrker økologiske grøntsager bruger højbede, fordi de kan kontrollere kvaliteten af ​​plantning medium. Højbede varme op hurtigere i foråret og er nemmere at vedligeholde.

Du kan købe højbed kits i havecentre eller lave en selv fra tømmer og hardware købes på ethvert hjem forbedring butik. Brug et stykke ternet papir for at markere din højbed haven planen. Blyant i sorter og typer af grøntsager, du ønsker at plante, idet koldt vejr kærlige grøntsager og varme-elskende grøntsager kan roteres, nogle gange i samme seng, for at få det dobbelte af haverum ud af hver seng.

InGround Beds

Køkkenhave Planer og layout

Plantning grøntsager direkte ned i jorden er formentlig den enkleste og mest almindelige måde at oprette en køkkenhave. Ved hjælp af en rototiller eller spade, gartnere vende jorden i foråret, så snart det er tørt nok til at blive bearbejdet. Ændringer, såsom kompost og kogødning, kan tilsættes for at berige jorden. Grøntsager derefter plantes i rækker, enten direkte sået som frø eller som små planter transplanteret i jorden.

Når du planlægger sådan en have, kan det være nyttigt at bruge et ark millimeterpapir at afmærke, hvor mange rækker af hver grøntsag, du planlægger at vokse. Husk størrelsen af ​​din familie og deres sympatier og antipatier, når plantning grøntsager, samt hvor længe visse grøntsager holder. Hvis du ikke har noget imod at bevare høsten gennem tørring, frysning eller konservering af produkterne, kan du plante ekstra. Hvis du ikke har tid til at gemme din høst, anlæg kun nok for din familie til at bruge med det samme.

Hold rækkerne omkring tre meter bred, og lad flere fødder plads mellem rækkerne for dig at gå på og være i stand til at bringe dit haveudstyr frem og tilbage. Prøv ikke at gå på jorden til udplantning; det vil komprimere jorden.

Køkkenhaver

Enkel, funktionel og smuk, køkkenhaver kombinere grøntsager, urter og blomster til en smuk have. Nogle køkkenhaver er enkle baggård plots. Mange følger en traditionel europæisk mønster for at have en cirkulær center med stier udstrålende ud fra centrum og senge langs ydersiden, samt i rum nær centrum. Centret seng kan indeholde en fugl bad, springvand, dværg frugttræer, jordbær pyramide, eller andre særlige planter. Blomster er ofte plantet blandt grøntsager, både for at tiltrække bier og give afskårne blomster til hjemmet.

Salat have, bestående af salat, radiser og urter, må plantes tættest på huset for at gøre det let at køre uden for og snip nogle frisk salat til middag. Når væggene flanke køkkenhaven, såsom en garage væg, vil mange gartnere plante espaliered frugttræer mod dem.

Yderligere Garden Layout Idéer

Denne liste over ressourcer vil hjælpe dig, når projektering, og pleje din køkkenhave.

  • Better Homes and Gardens lister over et dusin planer for forskellige køkkenhaver. De omfatter tagterrasse og gårdhave haver i plantageejere, sammen med fuldskala baggård køkkenhaver.
  • Colorado State University Cooperative Extension tilbyder en detaljeret otte sider PDF, som du kan downloade og udskrive. Den indeholder planer om en blok-stil køkkenhave, med mange detaljer til at hjælpe dig med at vokse store grøntsager.
  • Bæredygtig Havearbejde tilbyder en vidunderlig køkkenhave plan, komplet med billeder.
  • Illinois Cooperative Extension giver også let at læse tip og råd til at hjælpe dig med at oprette din køkkenhave plan.
  • Dagens Homeowner med Danny Lipford giver tips, råd og ideer til planer på hans hjemmeside.

Havearbejde er en god Pursuit

Ligegyldigt hvilken størrelse eller type af køkkenhave, du vælger, vil du opdage, at havearbejde er en god og afslappende forfølgelsen. De besparelser, der resulterer i voksende din egen mad, sammen med den ernæringsmæssige fordele, du vil modtage fra sunde hjemmelavede grøntsager, gør planlægning og plante en køkkenhave en rigtig god idé for alle. Vælg stil og layout af haven seng, der passer bedst til din plads, dine personlige præferencer, og din tid.