Jernmangel

Jernmangel

Definition

Jernmangel refererer til anæmi, der er forårsaget af lavere end normale niveauer af jern. Denne type anæmi er forårsaget af mangelfuld erythropoiese til den igangværende proces med knoglemarven producere sunde røde blodlegemer (RBC). Det er karakteriseret ved produktionen af ​​små (microcytic) roede blodlegemer. Når undersøges under et mikroskop, den RBC synes også bleg eller lys farvet fra fraværet af hæm, hovedbestanddelen af ​​hæmoglobin, som er det jern-bærende protein og farvepigment i RBC. Anæmi som følge af en mangel på jern kaldes også microcytic anæmi.

Beskrivelse

Anæmi er en blodsygdom karakteriseret ved unormalt lave niveauer af sunde røde blodlegemer eller reducerede niveauer af hæmoglobin (Hgb), jern-bærende protein i RBC, der leverer ilt til væv i hele kroppen. Blood cellevolumen (hæmatokrit) kan også reduceres i visse anæmier, men ikke nødvendigvis i jernmangel anæmi. Reduktionen af ​​en eller alle af disse blodparametre reducerer væsentligt levering af oxygen gennem blodbanen til organer i kroppen. Jern er et mineral, der findes i blodbanen, som er afgørende for vækst, enzym udvikling og funktion, et sundt immunsystem, energi niveauer og muskelstyrke. Det er en vigtig bestanddel af hæmoglobin og myoglobin, typen af ​​hæmoglobin i muskelvæv.

Jernmangel er den mest almindelige type af anæmi i hele verden, selv om det sker i mindre omfang i USA på grund af den højere forbrug af jern-rige rødt kød og praksis for berigelse af fødevarer (tilsætning af jern til fødevarer af fabrikanterne ). I udviklingslandene i tropisk klima, den mest almindelige årsag til jernmangelanæmi er angreb med hageorm.

Starten af ​​jernmangelanæmi er gradvis og kan ikke have tidlige symptomer. Manglen begynder når kroppens lager af jern er opbrugt og mere jern bliver tabt ved blødning eller malabsorption end stammer fra fødevarer og andre kilder. Fordi udtømte jerndepoter ikke kan opfylde de røde blodlegemer behov, udvikler færre røde blodlegemer. I denne tidlige fase af anæmi, de røde blodlegemer ser normale, men de er reduceret i antal. Til sidst kroppen forsøger at kompensere for jernmangel ved at producere flere røde blodlegemer, som er karakteristisk lille i størrelse (spherocytosis). Symptomer på anæmi, især svaghed og træthed, udvikle på nuværende tidspunkt.

Jernmangel anæmi årsager og symptomer

Jern er en vigtig del af produktionen af ​​sunde røde blodlegemer, og jerndepoter skal opretholdes for den løbende produktion af røde blodlegemer ved knoglemarven. Jernmangel kan udvikles som et resultat af forarmet jerndepoter fra kronisk blodtab, øgede krav til jern, som ses i perioder med vækst (fx i barndom og ungdom), eller malabsorption af jern, selv når fødevarer eller kosttilskud leverer tilstrækkelige mængder. Det accepteres, at jern er svært at absorbere; dette, i kombination med kost, der måske ikke opfylder de daglige behov, er en fælles vej til jernmangel og jernmangelanæmi. Jern kan også tabt ved anstrengende motion og tunge sved, dårlig fordøjelse, hyppig indtagelse af antacida, langvarig sygdom, tunge menstruationscyklus, og andre årsager.

Vorden er en periode med øget risiko for jernmangel, fordi kosten jern ikke kan være tilstrækkeligt for en hurtig vækst af barnet i de første to år af livet, et eksempel på øget efterspørgsel. Den menneskelige spædbarn født med en indbygget forsyning af jern, som kan udnyttes i perioder drikke med lavt jern eller modermælkserstatning. Både modermælk og komælk indeholder temmelig lave niveauer af jern (0,5-1,0 mg jern / liter). Imidlertid jern i moderens modermælk er omkring 50 procent absorberes af spædbarnet, mens jern komælk er kun 10 procent absorberet. I løbet af de første seks måneder af livet, er væksten af ​​barnet muliggjort af mælken i kosten og af spædbarnets indbygget forsyning af jern. Men tidligt fødte børn har en lavere udbud af jern og af denne grund, anbefales det, at tidlig fødte børn, der begynder to måneder gammel, får orale tilskud af 7 mg jern / dag, som ferrosulfat. Jernmangel kan blive provokeret, når spædbørn fodres fremstillet på basis af uforstærkede komælk. For eksempel er ubefæstet komælk givet gratis til mødre i Chile. Denne praksis har den heldige resultat af at forebygge generel underernæring, men det uheldige resultat af at tillade udviklingen af ​​mild jernmangel.

Børn har et stort behov for jern som de vokser, og i de fleste tilfælde, vil kosten give erstatning jern til jern bruges i vækst. Børn synes at bo i balance, medmindre en blødersygdom af en slags findes, enten arvelig (hæmofili eller von Willebrands) eller relateret til hageorm infektion eller anden sygdom. I ungdomsårene, piger har en øget krav om jern på grund af øget vækst og starten af ​​menstruation. Unge drenge oplever også en stor vækst Spurt, der kræver mere jern; jerndepoter er slidt tynd, især når sund rødt celle funktion er nødvendig for tilstrækkelig iltning udøve muskler og udvikle organer. Teenagere er heller ikke kendt for at gøre sunde fødevarer valg; ofte de mister jerndepoter og ikke påfyldning jern gennem kosten.

Jernmangel forekommer oftest gennem kronisk blodtab, oftere hos voksne end hos børn, selv om kilderne til blødning kan anvende til folk i alle aldre. Blod tab fra gastrointestinal blødning, kraftig menstruation, og infektion med hageorm kan nedbryder jern og føre til jernmangel. I hageorm infektion en parasitisk orm, der trives i varme klimaer, herunder i det sydlige USA, kommer ind i kroppen gennem huden, såsom gennem bare fødder. Den hageorm så migrerer til tyndtarmen, hvor den lægger sig til små pølse-formede strukturer i tarmene (villi), der hjælper med optagelsen af ​​alle næringsstoffer. Hageorm skader villi, hvilket resulterer i blodtab; de samtidig producere antikoagulantia, der fremmer fortsat blødning. Hver orm kan initiere tab på op til 0,25 ml blod pr.

Kroniske blod tab gennem gradvis blødning i mave-tarmkanalen kan være fremkaldt af andre forhold såsom hæmorider, blødning sår, anal sprækker, irritabel tyktarm, aspirin-induceret blødning, koagulationsforstyrrelser, og diverticulosis (en tilstand forårsaget af en unormal åbning fra tarmen eller blære). Flere genetiske sygdomme også føre til blødningsforstyrrelser. Disse omfatter den koagulationsforstyrrelser hæmofili A og hæmofili B, og von Willebrands sygdom, en blødning lidelse forårsaget af en mangel på von Willebrand-faktor, en væsentlig del af koagulationssystemet. Alle tre genetiske sygdomme kan give symptomer og diagnosticeres i barndommen.

Symptomerne på jernmangel anæmi forekommer langsomt og indbefatter typisk svaghed og træthed. Disse symptomer medfører på grund af den reducerede ilt bæreevne af røde blodlegemer og den nedsatte evne RBC'erne at bære jern til arbejdende muskler. Jernmangel kan også påvirke andre væv, herunder tunge og negle. Langvarig jernmangel kan resultere i en glat, skinnende, og rødmende tungen, en tilstand kaldet glossitis. Fingernegle kan vokse unormalt og erhverve en skeformede udseende.

Hvornår skal ringe til lægen

Svaghed, svimmelhed, sløvhed eller træthed kan være de første tegn på jernmangel anæmi. En trang til at tygge på isterninger eller til at spise jord er også et tegn på jernmangel. Den børnelæge bør høres, hvis barnet er meget bleg, med lidt eller ingen farve i tandkødet, søm senge, folder i håndfladen, eller foring af øjenlågene.

Demografi

I USA, jernmangelanæmi berører tusindvis af småbørn mellem et og to år og mere end 3 millioner kvinder i den fødedygtige alder. Denne betingelse er mindre almindelig hos ældre børn og voksne over 50 og sjældent forekommer i teenage drenge og unge mænd.

Diagnose

Diagnosticering jernmangel begynder med børnelæge tage en omhyggelig historie, herunder barnets alder, symptomer, sygdomme, almene sundhedstilstand, og en familie historie af anæmier. Symptomer bemærket hos børn af deres forældre kan omfatte træthed, vægttab, manglende evne til at koncentrere sig, appetitløshed, og svimmelhed når man står op. Den fysiske undersøgelse kan afsløre bleghed, og manglende farve i folder af palmer, i tandkødet, og i garnering i øjenlågene.

Diagnostisk test starter med en komplet blodtælling (CBC) og differentiale, tælle RBC, hvide blodlegemer (WBCs) og måling af hæmoglobin (Hgb), hæmatokrit (HCT), og andre faktorer. I jernmangel kan RBC tælle være normal eller forhøjet, og hæmoglobin vil være unormalt lave. Hos spædbørn, er jernmangelanæmi defineret som havende et hæmoglobinniveau under 109 mg / ml, når den måles i helblod, og en hæmatokrit på mindre end 33 procent. I mikroskopisk undersøgelse af en plettet blod smear (differential), kan røde blodlegemer forekomme mindre end normalt. Den gennemsnitlige (MCV) vil blive målt for at sammenligne størrelsen af ​​RBC med normale RBC. En reticulocyt (unge RBC) tæller vil hjælpe med at bestemme, om anæmi er forårsaget af nedsat RBC produktion, som i jernmangel anæmi, eller øget RBC ødelæggelse som i nogle andre typer af anæmi. Jern, vitamin C eller vitamin B12, og folat niveauer vil blive målt i blodserum at identificere eventuelle mangler. Ud over at måle jern selv (Fe) og total jern-bindingskapacitet (TIBC) kan transferrin og transferrinmætning tests udført for at vurdere jern metabolisme. Forskellige typer af hæmoglobin kan måles ved en diagnostisk test metode kaldet hæmoglobin elektroforese. Protoporphyrin IX, en bestanddel af hæmoglobin, kan måles hjælp til at bekræfte en diagnose af jernmangel anæmi. Bekræftelse kan også opnås ved at tage en knoglemarvsprøve (knoglemarvsbiopsi) til mikroskopisk undersøgelse. Nyrefunktionsundersøgelser, koagulationstests, og afføring undersøgelser for okkult (skjult) blod kan også udføres.

Tilstedeværelsen af ​​okkult blod fundet i en taburet undersøgelse kan indikere gastrointestinal blødning eller andre årsager til blødning såsom aspirin-induceret eller et blødende mavesår. Lægen skal derefter undersøge mavetarmkanalen for at finde årsagen og placeringen af ​​blødning. I dette tilfælde kan en diagnose af jernmangelanæmi omfatte undersøgelse med en rektoskopi, et fleksibelt, rør-lignende instrument med en lyskilde, der tillader undersøgelse af colon. En barium forbedret røntgenbillede af tarmene kan også anvendes til at detektere abnormiteter, der kan forårsage blødning.

Diagnosen jernmangelanæmi kan omfatte en test for oral jernoptagelsen, især når tyder på, at orale jerntilskud har undladt at hæve hæmoglobin. Den orale jernoptagelsen testen udføres ved at injicere 64 mg jern (325 mg ferrosulfat) i en enkelt dosis. Blodprøver tages derefter efter to timer og fire timer. Jernindholdet i blodserum måles derefter. Koncentrationen af ​​jern bør stige med omkring 22 mikromolær, når jernoptagelsen er normal. Mindre stigninger i koncentration betyder, at jernoptagelsen er unormal og at en mere effektiv behandling kan involvere injektioner eller infusioner af jern.

Behandling

Målet med behandling af jernmangelanæmi er at genoprette jern niveauer og produktion af sunde RBC'er og øge væsentlig strøm af oxygen til væv. Jernpræparater kan gives ved injektion eller i ældre børn, som mundtlige kosttilskud. Tager C-vitamin sammen med oral jerntilskud accepteres som en måde at opnå en bedre absorption af jern. Tage jerntilskud kan medføre forstoppelse, diarré, kramper, eller opkastning hos følsomme individer. Injektioner og infusioner af jern kan gives til personer med dårlig jernoptagelsen. Behandling af jernmangel tider kræver mere end jerntilskud. Når jernmangel er fremprovokeret af hæmorider eller gastrointestinal blødning, for eksempel, kan kirurgi være nødvendig for at undgå tilbagevendende jernmangelanæmi. Når jernmangel er provokeret af blødning på grund af aspirin indtagelse er aspirin afbrudt. Jernmangel er forårsaget af infektion med hageorm kræver lægemiddelterapi at eliminere parasitten; forebyggelse omfatter iført sko, når du går i jord kendt for at være inficerede med hageorm.

Alternativ Behandling

Vitamin C er kendt for at hjælpe med at optage jern i kosten og jerntilskud. Madlavning i en støbejern stegepande blive udvasket små mængder af absorberbar jern i kosten. Udover jern findes i æg, fisk, lever, kød, fjerkræ, grønne bladgrøntsager, hele korn, og berigede eller hele korn brød og korn, god mad kilder til jern omfatter melasse, ølgær, og visse former for havets grøntsager ( f.eks hijiki, tang, dulse). Urtekosttilskud der gavner personer, der har jernmangel omfatter lucerne, burre rod, mælkebøtte, dong quai, mullein, brændenælde, hindbær blade, hyrdetaske, og gul dock. Urter er tilgængelige som tinkturer og te eller i kapsler.

Ernæringsmæssige Bekymringer

Nedsat kosten jern indtag er en medvirkende faktor i jernmangel og jernmangelanæmi. Beslutte, hvordan man tilføjer nok jern til kosten, afhænger imidlertid ikke kun på, hvilke fødevarer indeholder det, men i hvilke fødevarer jern er mest tilgængeligt for absorption og brug af kroppen. Biotilgængeligheden beskriver procent af kosten jern, der med succes absorberes via mavetarmkanalen til blodstrømmen. Ikke-absorberet jern er tabt i fæces. Generelt jern biotilgængelighed i frugt, grøntsager og korn er lavere end jern tilgængeligheden af ​​kød. Tilgængeligheden af ​​jern i planter varierer fra kun 1 til 10 procent, med visse undtagelser, mens der i kød, fisk, kylling og lever er konsekvent 20-30 procent. I den følgende liste, jernindholdet givet parentes for hver mad.

 • kål (1,6 mg / kg)
 • spinat (33 mg / kg)
 • lima bønner (15 mg / kg)
 • kartofler (14 mg / kg)
 • tomater (3 mg / kg)
 • æbler (1,5 mg / kg)
 • jordnøddesmør (6,0 mg / kg)
 • rosiner (20 mg / kg)
 • fuldkornsbrød (43 mg / kg)
 • æg (20 mg / kg)
 • tunfiskekonserves (13 mg / kg)
 • kylling (11 mg / kg)
 • oksekød (28 mg / kg)

Det er let at se, at æbler, tomater og jordnøddesmør er relativt lavt jern, mens spinat, fuldkornsbrød og oksekød er relativt høj i jern. Rødt kød kilder pålideligt erstatte hæm komponent af røde blodlegemer, hæve hæmoglobinniveauer og hjælper med at korrigere jernmangel. Til spædbørn og småbørn, den mest tilgængelige kilde til jern er human mælk (50% tilgængelighed).

Vurderingen af, om en fødevare er lav eller høj i jern kan også foretages ved at sammenligne størrelsen af ​​denne mad spises om dagen med den anbefalede kosten tilfoersel (ADT) for jern. RDA for jern til den voksne mandlige er 10 mg / dag, mens der for den voksne kvinde er 15 mg / dag. RDA under graviditet er 30 mg / dag. RDA til spædbørn fem måneder af alder eller yngre er 6 mg / dag, mens der til spædbørn på fem måneder til et år er 10 mg / dag. RDA-værdier er baseret på den antagelse, at folk spiser en blanding af vegetabilske og animalske fødevarer.

Prognose

Prognosen for behandling og helbredelse jernmangelanæmi er fremragende, især når de berørte tage jerntilskud som anbefalet og er i stand til at assimilere jern. En række undersøgelser har vist, at jernmangel i barndom kan medføre nedsat intelligens, da intelligens blev målt i den tidlige barndom. Det er ikke sikkert, om jerntilskud af børn med nedsat intelligens, på grund af jernmangelanæmi i barndom, har nogen indflydelse på at tillade en "catch-up" i intellektuel udvikling.

Forebyggelse

I den raske befolkning kan mineral mangler forebygges ved indtagelse af uorganiske næringsstoffer på niveauer defineret af RDA. Jernmangel anæmi hos spædbørn og småbørn kan forebygges ved amning, forbrugende gode kilder i kosten af ​​jern, og ved hjælp af berigede fødevarer. Flydende ko mælkebaserede modermælkserstatninger almindeligvis suppleret med jern (12 mg / L). Jernet i flydende formler tilsættes som ferrosulfat eller ferrogluconat. Kommercielle korn spædbarn også beriget med jern, tilføje små partikler af elementært jern. Niveauerne anvendes, er omkring 0,5 gram jern / kg tør korn. Denne mængde jern er omkring 10 gange større end den jern naturligt til stede i korn. Jerntilskud anbefales ikke til alle spædbørn og børn og børnelæger bør høres, før de giver kosttilskud. Anbefales Vitamin C at forbedre optagelsen af ​​jern i kroppen, især når jern opnås fra non-food kilder.

Ernæringsmæssige Bekymringer

Den gennemsnitlige kost i USA indeholder omkring 6 mg jern pr kalorieindhold af fødevarer, som er tilstrækkelig til at opretholde jerndepoterne. Kun 1 mg jern imidlertid absorberes for hver 10 mg. forbrugt, hvilket betyder kilder af jern skal vælges omhyggeligt. Biotilgængeligheden af ​​jern i fødevarer varierer påvirke de beløb, der kan optages gennem tarmene. Absorption er bedst, når maden indeholder hæm, ligesom i humane røde blodlegemer. Det gør kød det bedste valg som en kilde til jern og-rige grøntsager og frugter, såsom spinat og abrikoser den næstbedste valg. Visse andre vegetabilske fødevarer, der indeholder fibre, såsom klid, faktisk reducere absorptionen af ​​ikke-hæm jern; så gør syreneutraliserende medicin, der ofte taget for at lindre maveproblemer forbundet med at tage orale jerntilskud. Derudover fødevarer interaktioner reducere biotilgængelighed. Ascorbinsyre (C-vitamin) er den eneste mad bestanddel kendt for at øge adgangen til ikke-hæm jern, såsom i grøntsager og også i kosttilskud.

Vigtige vilkår

 • Erythropoiese-Processen hvorigennem nye røde blodlegemer er skabt; det begynder i knoglemarven.
 • Hæmatokrit-Et mål for procentdelen af ​​røde blodlegemer i det samlede volumen af ​​blod i det menneskelige legeme.
 • Hæm-Jern-molekyle i hæmoglobin, der tjener som stedet for ilt binding.
 • Hæmoglobin-en jernholdig pigment af røde blodlegemer består af fire aminosyrekæder (alfa, beta, gamma, delta), som leverer ilt fra lungerne til cellerne i kroppen og udøver kuldioxid fra cellerne til lungerne.
 • Protoporphyrin IX-A protein måling af, som er nyttig til vurdering af jernstatus. Hæmoglobin består af et kompleks af et protein plus hæm. Hæm består af jern og protoporphyrin IX. Normalt under dannelse af røde blodlegemer, protoporphyrin IX erhverver jern, til at generere hæm og hæm bliver inkorporeret i hæmoglobin. Men i jernmangel, protophoryrin IX opbygger.
 • Anbefalet kosten tilførsel (ADT) -Den anbefalede kosten tilførsel (ADT) er mængder af næringsstoffer i kosten, der er nødvendige for at bevare et godt helbred i mennesker. ADT er etableret af Food and Nutrition Board of National Academy of Sciences, og kan revideres hvert år. En separat RDA-værdi findes for hvert næringsstof. RDA værdier refererer til den mængde næringsstof forventes at bevare et godt helbred i mennesker. De faktiske mængder af hvert næringsstof kræves for at bevare et godt helbred i specifikke individer er forskellige fra person til person.

Forældrekontrol Bekymringer

Forståelse jern metabolisme og de måder at sikre, at jernmangelanæmi hos spædbørn og børn med held kan behandles og forhindres tilbagevendende kan være bekymringer forældre. Det er vigtigt at huske, at selv om jernmangel anæmi er almindelig hos spædbørn og småbørn, er det let rettes ved at fodre spædbørn modermælk eller jern-berigede formler. Hos ældre børn, kosten normalt afbalancerer brug og udskiftning jern. I teenageårene, hvor krav om jern stigning for hurtig vækst og for at kompensere for menstruation hos piger, forældre bliver nødt til at være opmærksom på ny at give tilstrækkelige fødekilder. Imidlertid bør tilskud af jern kun ske med en læges anbefaling.

Ressourcer

Bøger

"Blodsygdomme." The Merck Manual of Medical Information, 2. Home Edition. Redigeret af Mark H. Beers et al. White House Station, NJ: Merck & Co., 2003.

. Floyd, BA Anæmi Bloomington, IN: AuthorHouse, 2002.

. Lark, Susan Heavy menstruation og anæmi Selvhjælp Book Berkeley, Californien:. Celestial Arts Publishing, 2004.

Ross, Allison J. Alt du behøver at vide om Anæmi New York:. Rosen Publishing Group, 2001.

Organisationer

National Heart, Lung, og Blood Institute (NHLBI). 6701 Rockledge Drive, PO Box 30105, Bethesda, MD 20824-0105. Websted: http://www.nhlbi.nih.gov.