IUI Procedure

IUI Procedure
IUI får mange kvinder til graviditet efter beskæftiger sig med infertilitet.

Mange kvinder, der har brug kunstig befrugtning vil starte med en IUI procedure. Denne ambulant behandling er langt mindre invasiv end in vitro-befrugtning.

IUI for barnløshed

Mange læger anbefaler, at kvinder har en IUI procedure hvis forsøger hjemme virker ikke i flere måneder. En kvinde under 35 år kan blive til at forsøge i op til 12 måneder inden behandling for barnløshed, mens en IUI kan overvejes efter blot seks måneder for en kvinde over 35.

En af de faktorer, der bestemmer, om en kvinde er en kandidat til IUI, afhænger af årsagen til hendes fertilitetsproblemer. IUI er bedst for kvinder, der er i stand til at få ægløsning, enten på egen hånd eller med medicin, og har åbne æggeledere. IUI kan også anvendes i tilfælde, hvor den mandlige har lavere sperm motilitet da processen med at forberede sæd til IUI procedure sikrer, at kun bedre kvalitet sperm bruges. Selve proceduren placerer sperm højere op i livmoderen end normalt samleje gør, så sædcellerne vil også få et forspring på deres rejse.

Hvis en kvindes årsag til barnløshed er ukendt, kan en IUI stadig udføres som en grundlæggende første skridt i fertilitetsbehandling.

IUI Procedure

Selve IUI procedure er hurtig og relativt smertefri, selvom der kan være nogle ubehag. Efter sperm opsamles, kontrolleres og vaskes, anbringes det i et tyndt kateter omkring seks inches lang. Skeden åbnes ved hjælp af en speculum, som er den samme enhed, der bruges under en pelvic eksamen. Efter kateteret er indsat, er sæden sprøjtes direkte ind i livmoderhalsen eller livmoderen. Hele proceduren tager normalt mindre end fem minutter.

Efter spekulum og kateteret fjernes, livmoderhalsen lukker af sig selv og forhindrer sædcellerne i at falde ud igen, en stor bekymring blandt mange kvinder, der har proceduren.

Nogle fertilitet læger anbefaler, at kvinder ligger på ryggen i 10-15 minutter efter IUI som en ekstra sikkerhedsforanstaltning, men andre kan ikke se nogen grund til at gøre dette.

Variationer af IUI

Selve IUI procedure er temmelig ligetil men de teknikker, der fører op til insemination varierer meget mellem fertilitetsklinikker. Der er tre muligheder for en IUI cyklus:

  • Naturlig cyklus: Dette er den mest grundlæggende af IUI procedurer. Insemination er planlagt til et sted mellem dag 12-15 i cyklus og bruger kvindens naturlige ægløsning periode. Prædiktor kits kan også anvendes til at sikre, at ægløsning er ved at ske. Når en kvinde ved, at hun er ved at få ægløsning, hun går ind til klinikken for insemination.
  • Clomid-assisteret cyklus: Kvinder som ikke har ægløsning regelmæssigt på egen hånd, eller som ikke har en stærk nok hormonstigning til at understøtte undfangelse kan ordineres Clomid. Denne medicin hjælper en kvinde ægløsning, selvom det kan også øge sine chancer for at have multipla. Clomid producerer stærkere, forudsigelig ægløsning, men det har også flere bivirkninger, såsom kramper og hovedpine. Efter ægløsning ultralyd er nødvendige for at sikre, at æggestokkene er ikke blevet overstimuleret.
  • Overvåget cyklus: En anden tilgang til at timing en IUI procedure er at se æggestokkene via ultralyd et par dage før forventes ægløsning. Når mindst en moden follikel udvikler, er IUI planlagt til den næste dag. Ofte en injektion af HCG hormon forud for proceduren for at udløse den komplette ægløsning af ægget.

Succes IUI

Succes satser IUI procedurer varierer meget. De fleste undersøgelser viser undfangelse sats til at være mellem 10 og 20 procent. Det er ikke meget højere end chancerne for naturlig undfangelse derhjemme, men det er ofte set som et første skridt i forsøget på at blive gravide efter flere vel-timede forsøg er mislykkedes.

Fordele og ulemper ved IUI

Ligesom alle assisteret reproduktion teknik, der er fordele og ulemper, der skal overvejes. Hvis en kvinde har en blokering i hendes rør, vil IUI procedure ikke. Da en kvinde kan have en blokering uden at vide det, kunne hun være at bruge op ressourcer og tid på at prøve en metode, der ikke har nogen chance for at arbejde. IUIs kan også være svært at tiden hensigtsmæssigt, hvis en kvinde har en uregelmæssig cyklus. Hun bliver nødt til enten at overvåge hendes ægløsning næsten dagligt eller tage medicin for at sikre hun ægløsning til tiden.

En af de største fordele for IUI er, at sæd der anvendes vaskes først, og derved øge levedygtigheden af ​​prøven. Da det er placeret længere i det reducerer også lave motilitet spørgsmål.Selv om en IUI procedure ikke kan øge en kvindes chancer for at blive gravid ved meget, er det stadig det første anbefalede fremgangsmåde for fertilitetsbehandling.