Intrauterin

Definition

Udtrykket intrauterin væksthæmning (også kendt som intrauterin vækst begrænsning) (IUGR) er generisk defineret som et foster, som er på eller under den tiende percentil i vægt for sin gestationsalder. Der er to faktorer, der er nødvendige for at definere et IUGR foster: først, det fostervægt er på eller under den tiende percentil for gestationsalder og køn; sekund, der er en patologisk proces til stede, som forhindrer ekspression af normal vækstpotentiale. Hvis barnet er lille, da dets in utero alder, så det siges at være lille for gestationsalder (SGA).

Beskrivelse

Der er standarder eller gennemsnit i vægt for ufødte babyer efter deres gestationsalder i uger; Men ved hjælp af en føtal vækstkurve afledt af en population og anvende det til en anden kan resultere i over- eller undervurdering af den sande forekomst af SGA. For eksempel har den laveste gennemsnitlige fødselsvægt blevet bemærket i Afrika (New Guinea Lumi stamme: betyder fødselsvægt = 2.400 g); mens den største gennemsnitlige fødselsvægt er blevet bemærket i Caribien (Aguilla: betyde fødselsvægt = 3.880 g). En population af mindre individer vil have mindre børn, så forskellen ligger i den genetiske vækstpotentiale.

Den normale intrauterin vækstmønster sker i tre faser. I det første trin, fire til 20 ugers graviditet, hurtig celledeling og formering (hyperplasi) forekommer som fosteret vokser i et foster. I anden fase, 20-28 svangerskabsuge, celledeling (hyperplasi) falder, og cellerne vokse i størrelse (hypertrofi). I tredje fase, 28-40 uger, er der en hurtig stigning i cellestørrelse, hurtig ophobning af fedt, muskler og bindevæv. Femoghalvfems procent af føtalt vægtforøgelse forekommer i løbet af de sidste 20 ugers svangerskab. Hvis delikat proces med udvikling og vægtøgning forstyrres eller afbrydes, kan barnet lider af begrænset vækst.

IUGR er normalt klassificeret som symmetrisk eller asymmetrisk. Væksthæmmende i første etape frembringer en undermålere foster med færre celler, men normal cellestørrelse, der forårsager symmetrisk IUGR. I symmetrisk IUGR vægt, hoved og længde er alle under den tiende percentilen og barnets hoved og krop er forholdsmæssigt små. Tilstande forbundet med symmetrisk IUGR nævnes: genetisk (forfatningsmæssige, kromosomal og enkelt gen defekter, og sletning lidelser og medfødte stofskifteforstyrrelser), medfødte misdannelser, intrauterine infektioner, og terapeutisk bestråling. Stofmisbrug og cigaretrygning, afhængig af dosis og timing, kan forårsage enten symmetrisk eller asymmetrisk IUGR.

Væksthæmmende under fase to og tre forårsager et fald af cellestørrelse og fostervægt med mindre effekt på den samlede celleantal og føtal længde og hoved omkreds, forårsager asymmetrisk IUGR. Tilstande forbundet med asymmetrisk IUGR omfatter: uteroplacentale insufficiens, som er normalt forårsaget af kronisk hypertension eller præeklampsi; kronisk nyresygdom; cyanotiske hjertesygdomme; hæmoglobinopatier; placenta infarkter; abruptio placenta; flere drægtighed; velamentous indsættelse af navlestrengen og circumvallate placenta; og stor højde. I asymmetrisk IUGR, vægt er under den tiende percentil, og hoved og længde bevares. Hjernen kan veje fem eller seks gange mere end leveren, mens det i en normal spædbarn, hjernen vejer omkring tre gange mere end leveren.

Intrauterin årsager og symptomer

De to typer af IUGR tidligere beskrevne bidrager til IUGR ifølge udvikling på dette stadium. Symmetrisk IUGR kan opstå, når det ufødte barn oplever et problem i den tidlige udvikling. Asymmetrisk IUGR kan opstå, når det ufødte barn oplever et problem under senere udvikling. I almindelighed er de fleste læger mener, at IUGR er konsekvensen af ​​en sygdom proces inden for et eller flere af de tre skillevægge, der opretholder og regulerer føtal vækst, dvs. moderens rum, placenta, eller fosteret.

I betragtning af risikofaktorer uteroplacentale insufficiens bidrager til 80 procent af IUGR skyldes følgende maternelle årsager:

 • mangelfuld tilførsel af næringsstoffer
 • rygning
 • fejlernæring
 • anæmi
 • stofmisbrug
 • vaskulære sygdomme, dvs., højt blodtryk
 • kronisk nyresygdom
 • svær diabetes
 • flere drægtighed
 • antigen / antistof-reaktioner, dvs. lupus, antiphospholipid antistof syndrom (APA)
 • primære placenta årsager, dvs, omfattende placenta infarkter, kronisk placenta adskillelse, placenta previa

Primære føtale årsager bidrager til 20 procent af IUGR og omfatter følgende:

 • udsættelse for en infektion, dvs. røde hunde (tysk mæslinger), cytomegalovirus, syfilis eller toxoplasmose
 • fosterskader, dvs medfødt hjertesygdom, urogenitale misdannelser, centralnervesystemet fejl
 • kromosomafvigelser, dvs trisomi 13, 18 eller 21
 • primær knogle eller brusk lidelse
 • nedsat iboende vækst, symmetrisk IUGR
Intrauterin væksthæmning (IUGR)
Tilstande forbundet med IUGR
Maternal historie Alkohol brug
Kokain brug
Rygning
Fejlernæring
Anvendelse af receptpligtig medicin warfarin
(Coumadin, Panwarfarin) og phenytoin
(Dilantin)
Forudgående historie IUGR graviditet
Bosiddende højde over 5.000 fod (1.500 m)
Medicinske tilstande (for mor) Kronisk hypertension
Preeclampia tidligt i svangerskabet
Diabetes mellitus
Systemisk lupus erythematosus
Kronisk nyresygdom
Inflammatorisk tarmsygdom
Svær lungesygdom
Infektionssygdomme Syfilis
Cytomegalovirus
Toxoplasmose
Røde hunde
Hepatitis B
Herpes simplex virus 1 eller 2
HIV-1
Medfødte lidelser (af fosteret) Trisomi 21 (Downs syndrom)
Trisomi 18 (Edwards syndrom)
Trisomi 13 (Patau syndrom)
Turners syndrom

Diagnose

IUGR kan være vanskelige at diagnosticere, men det begynder med at tage en lang maternal historie. En mor med en tidligere IUGR er i risiko for at have en anden i løbet af en efterfølgende graviditet. Maternel nyre- og hjerte-sygdomme og flere drægtighed er faktorer i IUGR. En positiv Vælteprøvning er prædiktiv for IUGR og er defineret som en stigning i diastolisk blodtryk på 20 mm Hg eller mere med en positionsændring fra venstre laterale liggende til liggende, som er en tidlig indikation af en eventuel graviditet-induceret hypertension. Bestemmelse af en nøjagtig forfaldsdato er afgørende for for lægen at vide, om udvikling og vægtøgning er passende. Kontrol af moderens vægt og abdominal målinger kan hjælpe med at diagnosticere tilfælde, hvor der ikke er andre risikofaktorer til stede. Under hvert prænatale, sundhedsvæsenet udbyder bruger et målebånd til at registrere den uterine Fundal højde (målt fra toppen af ​​pubesområde til toppen af ​​livmoderen i centimeter). Som graviditeten fortsætter og barnet vokser, strækker livmoderen opad i retning af moderens hoved. Mellem 20 og 34 ugers svangerskab, livmoderens Fundal højde i cm, svarer det svangerskabsuge. Hvis uterus Fundal højde er mere end 3-4 under normal, der er mistanke om IUGR. Ultralyd anvendes til at vurdere væksten af ​​barnet og forholdet af hovedet omkreds (HC) til abdominal omkreds (AC) er en god indikator for asymmetrisk IUGR. Nedsat fostervand (oligohydramnion) er forbundet med IUGR som fosteret kan have en nedsat minutvolumen og dermed nedsat renal flow til at producere mindre urin. Indplaceringen af ​​moderkagen angiver, om det kan være uhensigtsmæssigt aldrende, men det er ikke så nøjagtige som føtale målinger. Doppler undersøgelser af livmoderarterie give oplysninger om blodtilførslen til livmoderen. Doppler undersøgelser af navlestrengen arterie og den midterste cerebrale arterie giver også oplysninger om fosterets vækst. Biokemiske undersøgelser af hormon niveauer af østriol og menneskelige placenta lactogen giver minimal information.

Behandling

Maternal sengeleje er den oprindelige metode til behandling af IUGR. Fordelen ved sengeleje er, at det resulterer i øget blodgennemstrømning til livmoderen. Undersøgelser af effekten af ​​sengeleje ikke har været fyldestgørende, men i begyndelsen af ​​2000'erne er det stadig anvendes i kombination med intravenøs væsketerapi og iltbehandling. Anvendelsen af ​​baby aspirin terapi forbliver kontroversielt, men teoretisk det tjener til at bevare eller forbedre blodgennemstrømningen til moderkagen. Hvis barnet ikke vokser godt i livmoderen efter konservativ behandling, kan en fødselslæge foreslå at inducere arbejdskraft i moderen et par uger tidligt, eller levere barnet ved kejsersnit.

Vigtige vilkår

 • Abruptio efterbyrd-tidlig adskillelse af moderkagen fra livmodervæggen. Det sker sent i graviditeten og resulterer i blødning, som måske eller måske ikke oprette en obstetrisk nødsituation.
 • Circumvallate placenta-Eksistensen af ​​en tyk, rund, hvid, uigennemsigtig ring omkring periferien af ​​moderkagen, som begrænser udvidelsen af ​​føtale skibe.
 • Fundus-Indersiden af ​​et organ. I øjet, fundus refererer til bagsiden område, der kan ses med det oftalmoskop.
 • Hæmoglobinopatier-Unormal hæmoglobiner i blodet, dvs. seglcelleanæmi, thalessemia.
 • Hyperplasi-A tilstand, hvor celler, såsom dem, der gør op prostata hurtigt opdele unormalt og forårsage organ til at blive udvidet.
 • Hypertrofi-En stigning i størrelsen af ​​et væv eller organ som følge af udvidelsen af ​​dens celler snarere end celleopformering.
 • Hypoplasi-en underudviklet eller ufuldstændig væv eller organ normalt på grund af et fald i antallet af celler.
 • Placenta-Orglet, der giver ilt og næring fra moderen til det ufødte barn under graviditeten. Placenta er fastgjort til væggen af ​​livmoderen og fører til det ufødte barn via navlestrengen.
 • Placenta previa-en tilstand, hvor placenta helt eller delvis dækker livmoderhalsen, forebygge vaginal levering.
 • Placental infarkt-Et område af dødt væv i placenta, som skyldes en obstruktion af cirkulation i området.
 • Preeclampsia-En tilstand, der udvikler sig efter den tyvende graviditetsuge og resulterer i forhøjet blodtryk, væskeophobning, der ikke går væk, og store mængder af protein i urinen. Uden behandling, kan det udvikle sig til en farlig tilstand kaldet eklampsi, hvor en kvinde går i kramper.
 • Uteroplacentale insufficiens-Betegner den manglende blodgennemstrømning fra livmoderen til placenta, hvilket resulterer i nedsat næring og ilt til fosteret.
 • Velamentous indsættelse af navlestrengen-Fastgørelsen af ​​navlestrengen tæt på membraner (pose vand) eller i membranerne.

Prognose

Resultater for børn med IUGR variere afhængigt af, om betingelsen er symmetrisk eller ej, og om der er andre følgetilstande fra den underliggende årsag til IUGR. Resultater inkluderer en øget risiko for langvarig neurologiske og adfærdsmæssige handicap, eventuel intrauterin død, lavt blodsukker (hypoglykæmi), og lav kropstemperatur (hypotermi). Disse risici øges med sværhedsgraden af ​​begrænsningen vækst. Den vækst, der forekommer efter fødslen ikke kan forudsiges med sikkerhed baseret på størrelsen af ​​barnet, når det fødes. Spædbørn med asymmetrisk IUGR er mere tilbøjelige til at indhente i vækst efter fødslen end er spædbørn, der lider af langvarig symmetrisk IUGR. Forsinket udbrud af tænder og emalje hypoplasi og en øget forekomst af postnatal infektioner er ofte set. Hver sag er unik. Nogle børn, som har IUGR udvikle sig normalt, mens andre har komplikationer i nervesystemet eller intellektuelle problemer såsom indlæringsvanskeligheder. Hvis IUGR er relateret til en sygdom eller en genetisk defekt, fremtiden for barnet er relateret til sværhedsgraden og karakteren af ​​denne lidelse.

Forældrekontrol Bekymringer

Gravide kvinder, der har været diagnosticeret med et foster med IUGR bør kontakte deres fødselslæge om muligheder for behandling. Hvis kvinden er ubehageligt med løsningsmodeller, som lægen, skal hun søge en kvalificeret second opinion. Alle gravide klogt at spise ordentligt, få nok hvile, og afholde sig fra alkohol, stoffer og tobak for sundheden for barnet. Desuden bør gravide kvinder være særligt omhyggelig med at holde sig sund ved at følge god hygiejnepraksis og modtage en influenza vaccine, hvis man anbefales.

Ressourcer

Bøger

Cunningham, F. Gary et al. Williams Obstetrics, 21th ed. Stamford, CT: Appleton & Lange, 2002.

Olds, Sally, et al. Maternal-Newborn Sygepleje & Kvinders Health Care, 7. udg. Saddle River, NJ: Prentice Hall, 2004.

Organisationer

American College of Obstetricians og Gynækologer 409 12th Street, SW, PO Box 96920, Washington, DC 20090. websted:. Http://www.acog.org.

Sammenslutningen af kvinders sundhed, Obstetric og neonatal sygepleje 2000 L Street, NW Suite 740, Washington, DC 20036. websted:. Http://www.awhonn.org.