Hvordan man skriver en biografi

Hvordan man skriver en biografi
Biografier er udfordrende at skrive.

Biografier er et dagligt syn i mange boghandel og bibliotek hylder, men at vide, hvordan man skriver en biografi er vanskeligere end blot penning en livshistorie. En god forfatter vil gøre mere end blot at skrive om en person, vil de lade læserne leve det liv og forstå dens mening og betydning på måder andre typer skrivning kan ikke udrette.

Biografier Versus Selvbiografier

Biografier og selvbiografier er ikke den samme type arbejde. En biografi er normalt af en velkendt skikkelse i historie, politik, kunst, det videnskabelige samfund, underholdning eller et lignende område, mens en selvbiografi er forfatteren skriver en personlig livshistorie. Biografier tendens til at være mere objektiv end personlige refleksioner, og er ofte skrevet af etablerede eksperter som historikere eller lærde.

Der er to typer af biografier, der kan skrives: tilladt og uautoriseret. En autoriseret biografi er en, der er skrevet med tilladelse fra den person eller deres ejendom, hvis de er døde. En uautoriseret biografi er skrevet af en person uden udtrykkelig, godkendt adgang til mange primære ressource materialer såsom dagbøger eller familie arkiver. Begge typer af arbejde er lige gyldige, selv om de kan præsentere vidt forskellige skildringer af den samme person.

Trin til hvordan man skriver en biografi

Der er fem grundlæggende trin til at skrive en biografi:

 1. At vælge den person, der skal skrives om
 2. Researching personens liv
 3. At vælge et format til den skriftlige biografi
 4. Gør selve skriveprocessen
 5. Redigering af biografi

Vælg et emne

Hvem skal skrive om er en kritisk beslutning, når forfattere beslutte, hvordan man skriver en biografi. Mange berømte personer - præsidenter, skuespillere og andre bemærkelsesværdige tal - allerede har flere offentliggjorte biografier, og det er vigtigt at vælge en, om hvem der er mere at sige. På den anden side, kan emnet biografi variere meget afhængigt af det formål at skrive det. En bedsteforælder eller excentrisk forfader for eksempel kan være den perfekte emne for en skole biografi rapport eller lokal familie historie.

Forskning

Forskning er nøglen til en fremragende biografi. Der er to slags ressource materiale, der kan anvendes: primære dokumenter og sekundære kilder. Primære dokumenter omfatter:

Hvordan man skriver en biografi
Brug primære kilder.

 • Dagbøger og tidsskrifter
 • Skole udskrifter
 • Fødselsattester, ægteskab licenser og andre officielle dokumenter
 • Breve og andre værker skrevet af den enkelte
 • Billeder af de enkelte

Disse materialer giver et intimt indblik i den person, der undersøges, men de stadig ikke giver et komplet overblik. Writers forsker en biografi bør også undersøge sekundære kilder, herunder:

 • Interviews med folk, der kender emnet, herunder familiemedlemmer, venner, lærere, arbejdsgivere, forskere, præster, og efterkommere
 • Tidligere ikke-biografiske artikler om emnet
 • Besøg på væsentlige steder i individets liv, såsom en hjemby, fødested eller gravplads

Jo flere kilder en forfatter kan bruge til at konstruere en biografi, den mere komplet og fordomsfri, at biografi vil være.

Vælg et format

Den nemmeste og mest oplagte format til en biografi er kronologisk, men det er ikke altid det bedste valg for ethvert menneskes livshistorie. En almindelig måde at formatere en biografi er at begrænse tidsrammen til relevante år, i stedet for omfattende en persons hele liv. En præsidentkandidat biografi, for eksempel, kan bedst begrænses til den tidligere præsidents politiske career.Another mulighed for at formatere en biografi er en fortællende form. Denne struktur kan drøfte de samme år af en persons liv eller deres betydning på andre flere gange, men hver gang fra en unik synspunkt. Sammen kan flere synspunkter giver en langt rigere perspektiv end en lige kronologisk oversigt.

Skriv Biografi

Skrivning biografi kan være den nemmeste trin, når grundig forskning er blevet afsluttet. Tips til at skrive en engagerende, nyttige biografi nævnes:

 • Begræns materiale til det, der er relevant for biografi
 • Brug aktive verber og beskrivende adjektiver til at skabe et underholdende billede af emnet
 • Bræk arbejde til nyttige punkter som livsfaser at hjælpe med at organisere skriften
 • Brug citater og uddrag at skabe større autenticitet til skrivning

Det er sjældent at bruge hver en bid af forskning, når du skriver en biografi; gode forfattere vælger kun de bedste, mest interessante oplysninger til at omfatte.

Redigering

Når biografi er færdig, er afgørende ordentlig redigering til at fange enhver stavning, grammatiske eller faktuelle fejl. Under en anden læse værket kan også hjælpe med at afgøre, om det flyder godt og er forståeligt. Væsentlige ændringer kan være nødvendigt for arbejdet med at være sit bedste, men som en hyldest til en enestående individ, kan disse revisioner hjælpe præsentere den bedst mulige biografi.

Fortsat Offentliggørelse

Hvis biografi skal offentliggøres, enten som en bog, skole rapport, eller en artikel, forfatteren bør i første omgang forvente afvisning. Beskæftiger sig med afvisning er en fast del af en freelance skribent liv, uanset hvor omhyggeligt forsket og skrevet en biografi er. For at minimere afvisning:

 • Etablere en platform. At blive en ekspert på emnet for biografi gennem undervisning klasser, offentliggøre mindre artikler, der giver taler, eller gennemføre workshops vil hjælpe forfattere skabe et publikum sultne for at vide mere om denne person.
 • Vælg den bedste forlag. Ikke alle forlag accepterer biografier. At vælge en, der udgiver tilsvarende bøger vil øge chancerne for udgiveren at være interesseret i en anden biografi.

Selvfølgelig er den bedste måde at minimere afvisning er at skrive den bedst mulige biografi. Ved at vide, hvordan man skriver en biografi effektivt, kan forfattere ære betydelige personer og fremme deres freelance skriftligt karriere.