Hvordan man genkender højt blodtryk symptomer

Under meget følelsesladede øjeblikke, eller efter særligt kolesterol-tunge måltider, har du fået at vide af venner og familie til "se din blodtryk"? Deres bekymring betyder, at du måske nyde en livsstil, der medfører risiko for forhøjet blodtryk. Hvorfor er det vigtigt, at dit blodtryk ikke bliver for høj? Højt blodtryk eller hypertension, kan føre til hjerte-kar sygdomme som slagtilfælde og hjertestop, og kan vise sig at være fatal.

Det er derfor vigtigt, at du lærer at genkende symptomerne på højt blodtryk så tidligt som muligt. Blodtrykket er den samlede kraft, der virker mod væggene i blodkarrene som dit blod flyder i hele din krop. Forestil dig en slange pludselig få fastere som vand skyder igennem det - det er, hvad blodtryk gør ved dine vener og arterier.

Der er to typer af pres:

  • Systolisk tryk, hvilket sker, når dit hjerte slår og pumper blod ind i dit system; og
  • Diastolisk tryk, hvor dit hjerte hviler og får fyldt op med blod.

Du bliver nødt til at måle både for at få et billede af dit blodtryk. Head til en klinik eller en læge og bede om at få dit blodtryk taget. Normale voksne blodtryk har et systolisk tryk på 120 mm Hg og et diastolisk tryk på 80 mm Hg, så en læser højere end anses for højt blodtryk. Derfra kan din læge rådgive dig om eventuelle behandlinger eller livsstil justeringer, du kan få brug for at tage.

Nogle af os vil dog ender ikke at gå til lægen på alle, fordi vi ikke kan genkende symptomerne på forhøjet blodtryk. Her er nogle måder at fortælle, om dit blodtryk er højere end den burde være:

  • Vedvarende hovedpine eller tung besindighed. Hvis du har fået en hovedpine, der ikke vil synes at gå væk, og smertestillende medicin vise sig kun at være en midlertidig løsning, kan det være den belastning, som udøves af det høje tryk i blodkarrene i og omkring dit hoved. Det samme gælder, når dit hoved konstant føles tung.
  • Svimmelhed. Det høje tryk kan resultere i en oplevelse af ekstra energi, at du føler dig svimmel som et resultat.
  • Sløret syn. Forhøjet blodtryk kan forårsage hævelse i synsnerven, sløring eller forringe din vision. Alvorlige tilfælde kan endda føre til fuldstændig blindhed.
  • Udmattelse og åndenød. Højt blodtryk kan også tilskrives over-aktivitet i hjertet. Dette kan ske i tilfælde, hvor en lille blokering i blodkarrene (oftest på grund af en ophobning af kolesterol) tvinger dit hjerte til at øve sig mere for at få blod forbi blokeringen. Dette kan føre til en oplevelse af udmattelse, og du kan have svært ved at opretholde lange vejrtrækninger.
  • Irritabilitet. Spændinger i blodkar kan føre dig til at føle let ophidset. Deres hyppige tab af temperament kan være forbundet til et højt blodtryk problem.
  • Blacking. I de mest alvorlige tilfælde, kan den ekstremt højt blodtryk påvirker din hjerne, hvilket resulterer i et tab af bevidsthed.

Vide hvordan man genkender symptomerne på forhøjet blodtryk, før det er for sent.