Hvordan laver folk opføre sig bedre

Folks adfærd gennemgår en drastisk ændring, når de ved, at nogen holder øje med dem. Selv et billede af et øje er nok til at gøre det trick, som forskerne har bevist.

Hvordan laver folk opføre sig bedre

Et forskerhold fra Newcastle University gennemførte et eksperiment hængende to forskellige plakater på en café. Plakaterne fortalte kunderne til at rydde op deres borde, før de forlader. En plakat viste nogle blomster, mens den anden havde et par stirrende øjne.

Når boffins sammenlignet de resultater, det viste sig, at dobbelt så mange mennesker efterkommet anmodningen på plakaten skildrer øjne i forhold til dem, der læser skriften på plakaten med blomster.

Dette eksperiment bekræftede resultaterne af holdets tidligere forskning har til formål at vise, at folk er mere samarbejdsvillig i tilstedeværelse af billeder af stirrende øjne.

"Vi ligeglad med, hvad andre mennesker tænker om os, og dermed vi opføre sig bedre, når vi føler, at vi er ved at blive overholdt," siger ledende forsker Dr. Bateson kommentere nyt eksperiment, der beviser, at et øje billede virker også i dette tilfælde.

Også øjet plakaten har vist sig at have gjort en større effekt i de perioder, hvor det var rolig i caféen.

Nu er der plakater over hele Newcastle University minde de studerende til at aflevere deres afhandlinger, alle forsynet billeder af stirrende øjne.