Hvordan Antioxidanter gavne mig?

Antioxidanter har en række sundhedsmæssige fordele, og de er blevet udråbt som en mulig forebyggende sygdomme, lige fra kræft til Alzheimers. Forskning tyder på, at antioxidanter faktisk kan være effektive i forebyggelsen flere aldersrelaterede sygdomme.

Hvad Antioxidanter er og hvor du kan finde dem

Antioxidanter er til stede i frisk frugt og grøntsager, såvel som hele kerner. Frugt og grøntsager, der har lyse, karakteristiske farver, såsom røde tomater, lilla blåbær, gul majs og orange gulerødder, er rige på antioxidanter.

En række af de vitaminer, mineraler og forbindelser i fødevarer har antioxidant egenskaber. Vitamin A, C og E er blandt de mest kendte, som er beta-caroten, lycopen og selen. Nogle fødevarer, der indeholder store mængder af antioxidanter kan nævnes:

 • Gulerødder
 • Grønne bladgrøntsager som grønkål, collards og spinat
 • Bær, kirsebær og druer
 • Grøn te
 • Citrusfrugter
 • Æbler og pærer

Hvordan Antioxidanter Fight oxidativ stress og frie radikaler

Som du alder, din krop væv lider oxidativ stress på grund af processen med oxidation. Oxidation opstår, når molekylerne i din krop mister elektroner til elektrisk ladede molekyler af ilt i blodet. Disse elektrisk ladede ilt molekyler kaldes "frie radikaler", og de har potentiale til at forårsage skade på cellulær DNA. Over tid kan skaden blive irreversibel og føre til sygdom.

Oxidation er en naturlig proces, der sker for alle. Fordi det er naturligt, er det nødvendigt med en kost rig på antioxdants at holde niveauet af frie radikaler i kroppen lave og bevare et godt helbred. De mere frie radikaler ophobes i din krop, jo mere oxidativt stress, du lider.

Som du alder, din kroppens naturlige forsvar mod oxidation, frie radikaler og oxidativ stress bliver mindre effektive. Det er derfor forskere mener, at et højt niveau af antioxidanter i kosten kan forhindre mange aldersrelaterede sygdomme.

Visse adfærd kan øge antallet af frie radikaler i vores krop. Rygning, alkohol og solbadning kan forårsage usikre stigninger i fri radikal produktion i kroppen. Andre faktorer, der kan øge produktionen af ​​frie radikaler omfatter luftforurening, infektion og udsættelse for giftige stoffer eller stråling.

Sundhedsmæssige fordele af antioxidanter

Antioxidanter gavne dit helbred ved at rense frie radikaler ud af din blodbanen. De har en række sundhedsmæssige fordele; Nogle undersøgelser har vist, at antioxdants reducere tegn på ældning ved at minimere rynker og bevare hudens tekstur. De kan endda beskytte din hud mod solskader, og reducere forekomsten af ​​solskoldning.

Selvom antioxidanter ikke har vist sig at behandle eventuelle betingelser, har forskningen vist, at antioxidanter også har været impliceret i forebyggelsen af ​​en række degenerative, aldersrelaterede sygdomme, herunder:

 • Kræft
 • Hjerte-kar-sygdom
 • Kognitiv svækkelse
 • Immun dysfunktion
 • Grå stær
 • Makuladegeneration
 • Alzheimers

Forskellige antioxidanter fordel forskellige dele af kroppen. For eksempel kan beta-caroten findes i gulerødder hjælpe med at opretholde øjet sundhed. Den lycopen findes i tomater kan bidrage til prostata sundhed. De flavonoider findes i te, kakao og chokolade er godt for dit hjerte, mens de proanthocyanidins findes i tranebær og æbler kan hjælpe i vedligeholdelse af urinvejene.

For at sikre, at du får masser af antioxidanter i din daglige kost, USDA anbefaler, at du spiser en varieret kost, med mindst fem portioner frugt og grønt om dagen, og 6-11 portioner af korn, herunder mindst tre portioner af fuldkorn.