Hvad Ernæring er i Soy Protein?

Ernæring fra soja protein er blevet meget rost for sine gavnlige sundhedsmæssige virkninger. Fortalere sojaprotein sige, at det hjælper med at forhindre hjertesygdomme, bryst og andre kræftformer og osteoporose. Nogle mener også, at sojaprotein hjælper med at forbedre kognitive evner og hukommelse. Mens forskning i mange af disse områder er fortsat usikkert, betyder det ikke, at sojaprotein ikke har næringsværdi.

Proteinindholdet i sojaprodukter

Sojabønner er i vid udstrækning værdsat for deres høje proteinindhold. Soy protein indeholder alle de essentielle aminosyrer, hvilket betyder, at det er en komplet protein. På grund af dette, soja er en vigtig proteinkilde for dem, der er afhængige af meatless kost.

Sojabønner indeholder mere protein end andre typer af bønner. Ca. 35% af kalorierne i sojabønner kommer fra protein, mens andre typer af bønner tilbyder kun 30% af deres kalorier i protein. Med hensyn til kvalitet, sojaprotein er på niveau med kød og mælkeprotein.

Fedtstoffer i sojaprodukter

De fleste bønner og nødder udlede mellem 2% og 14% af deres kalorier fra fedt. Sojabønner udlede 40% af deres kalorier fra fedt. Dette fedt er ofte bruges til at gøre soja madolie.

86% af fedtet i sojabønner er umættet, 63% i form af flerumættede fedtstoffer og 23% i form af monoumættede fedtstoffer. Mættet fedt udgør 14% af fedtet i sojabønner. Sojabønner indeholder linolensyre, en omega-3 fedtsyre.

Nogle soja fødevareprodukter kan have nogle eller alle af den fjernede fedt. Ikke fedt og fedtfattige sojaprodukter kan smage anderledes end fuld fedtindhold sojaprodukter. Nogle mennesker finder reduceres og fedtfrie sojaprodukter at være mindre velsmagende. Men disse produkter er ideelle til dem, der kræver en fedtfattig eller fedt fri kost.

Fiber i sojaprodukter

Alle vegetabilske fødevarer er høj i kostfibre. En servering af soja fødevareprodukt, der indeholder hele sojabønner som tempeh, sojamel og tekstureret sojaprotein, indeholder omkring 8 g kostfibre. Fiberen i sojaprotein er 30% opløseligt.

Nogle produkter, såsom tofu og sojamælk, der bruger kun en del af sojabønner, indeholder meget lidt fiber. Lavere mængder af fiber kan påvirke tekstur og smag af soja produkt.

Vitaminer og mineraler findes i sojaprodukter

Sojabønner er høj i calcium. Behandling påvirker calcium niveauer af soja fødevarer, fordi mange producenter bruger calciumforbindelser som et koaguleringsmiddel (som i tilfælde af tofu), eller de kan forstærke produkter som sojamælk med calcium. Typisk kan du forvente at modtage mellem 120 og 300 mg calcium per portion af et soja fødevareprodukt.

Sojabønner er høje i jern, men det er svært for kroppen at absorbere. Hvis du gerne vil nyde godt af det høje jern (ca. 4 mg per servering af kogte sojabønner), skal du bruge en C-vitamin supplement, eller prøv gærede soja produkter som tempeh og miso (disse produkter tendens til at være let syrlig i smagen ).

Sojabønner er også høj i kobber, B-vitaminer, magnesium og zink.