Hvad er flerumættede fedtsyrer (PUFA)?

Fedtstoffer kommer i mange forskellige kemiske former, herunder enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. Selvom alle fedtstoffer levere ni kalorier, nogle stadig betragtes mere sunde end andre. En af disse sunde fedtstoffer i flerumættet fedt.

Hvad er flerumættet fedt?

Først lad os € ™ s forstå, hvad en fed molekyle er. På et mikroskopisk niveau, et fedt molekyle er en kæde af carbonatomer. På hver lille link til denne kæde, er der vedlagt et hydrogenatom. Hvis hver kædeled besidder en hydrogen, er det en mættet fedt, den slags man ofte at vide at undgå. Disse fedtstoffer, som smør og svinefedt, er faste ved stuetemperatur.

Hvis der mangler nogle af de links deres brint, og i stedet have en dobbelt-bundet kulstof, er de umættede, det vil sige, ikke pakket fuld af brint. Disse fedtstoffer er flydende ved stuetemperatur, såsom olie. Hvis kun har én dobbeltbinding, er de monoumættede. Hvis de har mere end én dobbeltbinding, er de flerumættede.

Er flerumættet fedt Sund?

Der er en stor del beviser argumenterer både de positive og negative egenskaber af flerumættede fedtstoffer. I almindelighed begge typer af umættede fedtstoffer er at foretrække frem for mættede fedtstoffer. Dette skyldes, i modsætning til mættet fedt, behøver umættede ikke bindes sammen for at danne plak i din blodbanen.

Af de to umættede, polyumættede anses lidt mindre sunde end enkeltumættet. Selv om der er beviser, der forbinder polyumættede øget hjerte sundhed, ustabile natur af flere dobbeltbindinger, og tendensen til hurtig oxidation fører til øget harskhed. Der er undersøgelser, der tyder på sammenhæng mellem denne hurtige forrådnelse og diabetes, grå stær, for tidlig aldring og muligvis kræft.

Fordelene

Men hvis holdes friske, kan flerumættede fedtstoffer give mange sundhedsmæssige fordele. De har lidt kolesterol og nedsætte hjerte risiko for sygdom, hvis de spises i stedet for mættet fedt. De bærer også essentielle fedtstoffer, som kroppen ikke kan producere, men skal forbruge, såsom fedtsyrer omega-6 og DHA-holdige omega-3.

Fødevarerne

Selv om de fleste fødevarer indeholder en kombination af forskellige typer af fedtstoffer, nogle fødevarer er højere i flerumættede fedtstoffer end andre. Disse omfatter olier, såsom vegetabilske olier, herunder sojabønneolie, majsolie og saflorolie. De findes også i sunde fødevarer som fede fisk (laks, makrel, sild og ørred) og nogle nødder og frø.

Igen er det vigtigt at spise disse fødevarer, mens de er friske fuldt at udnytte deres flerumættede fedtstoffer. Spise dem friske også reducerer sandsynligheden for eventuelle negative virkninger på grund af oxidation.

Kalorier fra fedt bør udgøre mere end 30 procent af dit daglige indtag. Det anbefales, at størstedelen af ​​fedt kommer fra en umættet kilde. Aktuel forskning viser, at friske flerumættede fedtstoffer er en sund måde at forbruge de nødvendige fedtstoffer.