Hund: Ofte stillede spørgsmål Tips

Q & A: Hvalpe tabe Teeth

Spørgsmål: Min dværgschnauzer er 6 måneder gammel. Jeg har fundet tre af hendes tænder i den forløbne uge. Er det normalt for hvalpe at miste tænder? Hvis ja, hvor lang tid vil det fortsætte?

A: Ja, ligesom menneskebørn, hvalpe mister deres første eller mælketænder skal erstattes af deres faste tænder og tilføjelsen af ​​kindtænder til at tygge. Mens dette tab af hvalp tænder og ankomsten af ​​voksne tænder normalt starter omkring fire måneder slutter omkring seks måneder timingen afhænger af race og individuel hund. Så hvad der sker med din hund er normalt og nødvendigt. Se hvalpene tip kategori for at få flere oplysninger.

Slikke Problem

Hunde slikke for en række årsager. Hvalpe vil ofte slikke deres kuldsøskende i en gestus af grooming. Mødre slikker deres hvalpe til at holde dem rene. Og voksne hunde kan slikke som et tegn på underdanighed eller respekt for et mere dominerende medlem af "pakken". Nogle hunde kan bare slikke ud af vane, eller fordi det får dem opmærksomhed.

Hvis din hund har en vane med at slikke dig, og du ønsker at bremse det, overveje, hvorfor hun kan slikke. Hvis hun får opmærksomhed fra dig, når hun slikker, er du uforvarende at belønne hende for at slikke. Du bliver nødt til at koncentrere sig om at ignorere hende, når hun slikke og ødsler hende med opmærksomhed, når hun ikke.

For at få hende til at holde op med at slikke møblerne, så prøv bitter æble. Det gør Licking møbler og andre husholdningsartikler mindre appetitvækkende.

Den hurtigste Hund

The Greyhound er almindeligt kendt som den hurtigste hunderace, i stand til at nå hastigheder på 45 miles i timen på en sprint spor. Bygget til at bevæge sig, hendes slanke krop er smal med en bred brystkasse og hendes ben er muskuløs.

Men hvis du taler om pole vævning, har Guinness World Records knyttet en Border collie ved navn Jazz som de hurtigste. Jazz gjort det frem og tilbage mellem 60 poler i 12. 98 sekunder. Prøv nu at en!

Q & A: Trimning Hvalpe 'Nails

Q: Hvordan kan jeg trimme min hvalpens negle? Jeg er nervøs for denne proces.

A: Masser af mennesker er nervøse trimning deres hundes negle, men så længe du er forberedt og omhyggelig, vil du gøre fint. Selv hvis du nappe en bid af den levende del af neglen, kan du anvende pres på neglen og blødningen stopper.

Hvis du stadig er ubehageligt at gøre dette, jeg opfordre dig til at få din dyrlæge eller veterinær tekniker gøre det én gang, mens du ser, så du kan se teknikken første hånd. Det hjælper virkelig.

Husk også, at hvis du kan gå din hvalp på et fortov eller en anden hård overflade på regelmæssig basis, vil pup negle bæres ned naturligt, så du bliver nødt til at trimme dem langt sjældnere.

Her er et nyttigt trin-for-trin artikel med flere detaljer om søm trimning og det udstyr, du skal bruge:
http://ri.essortment.com/dogscareadvice_redh.htm

Q & A: Fravænning

Q: Hvornår skal en hvalp fravænnes?

A: Fravænnings datoer varierer efter størrelsen af ​​race, størrelse af strøelse og ved holdninger af opdrættere. Nogle foretrækker at flytte hvalpe til hundemad temmelig snart til grænsen den virkning, sygepleje har på moderen. Andre foretrækker at have hvalpe sygeplejerske indtil dæmningen selv beslutter det er tid til hvalpene at stoppe.

Her er en artikel, der beskriver en trin-for-trin proces for fravænning hvalpe på hvad synes at være temmelig tidlige datoer, med opdrætteren tager en stor rolle i fravænning ganske brat på fire uger gammelt:
http://www.lasvegas-dog.com/weaning.html

Her er en artikel, der beskriver en fravænning proces, der er mere gradvis. Opdrætteren introducerer hvalpe til nogle mælk og derefter barnet korn mellem tre og fem uger gamle, efterhånden dæmningen producerer mindre mælk som hvalpe gør mindre efterspørgsel på hende, og fravænning forekommer mere naturligt:
http://universaldogs.com/pupcare/feeding.htm

Endelig her er information om livshistorie af en hund, herunder anbefalingen om, at fravænning forekommer tidligst 3 uger og senest 7 uger afhængigt dels af størrelsen af ​​kuldet:
http://www.lookd.com/dogs/history.html

Hanhund tisser Inside

Hvis din hund tisser i huset, kunne han være at gøre det til en række årsager. Hvis han allerede er renlig, sørge for, at han ikke har nogen sundhedsmæssige forhold, der kan være årsag til ulykker. Du vil vide, om han tisser eller mærkning af mængden af ​​urin, som du finder. Hvis han mærkning, vil han ofte efterlade en lille spray. Hvis han lindre sig selv i huset, så vil du finde en stadig strøm af urin og en vandpyt. Også overveje, om der har været nogen ændringer i hans omgivelser, såsom et nyt kæledyr, baby, ændringer i fødevarer eller anden begivenhed, som kunne være årsag stress og angst.

Hvis din hund ikke er kastreret, og er ved at blive voksen, kunne han være mærkning hans område. Kastrering din hund vil ofte afhjælpe problemet med mærkning i uønskede områder.

Du kan løse problemet, skal du rette din hund med det samme hver gang du fange ham tisser i huset. Gøre det ved hjælp af en fast stemme og derefter straks tage ham udenfor eller en nærmere angivet elimination område. Du kan også overveje at Tremmekasser din hund, hvis du ikke kan være der for at sikre, at han ikke fortsætter denne dårlige vane. Altid give din hund masser af muligheder for at gå udenfor.

Q & A: Puppy Skrå Problemer

Q: Hvordan skal min bror og søster-in-law undervise deres nye beagle ikke at tygge på dem?

A: Dette er en meget normal situation med næsten alle hvalpe, dels fordi de er vant til at tygge og nipper på andre hvalpe i deres kuld, da de bestemmer, hvilken en er "top hund" i gruppen.

Din bror og søster-in-law er nødt til at begynde med det samme for at undervise deres hvalp ikke at tygge og nip på folk, men at tygge på deres eget legetøj. Det betyder at standse hvalp fra tygge på upassende objekter og folk, der giver hvalpen sin egen legetøj og rose hvalpen til at tygge sin egen legetøj. De skal være konsekvent i at korrigere hvalp, men det kan gøres positivt ikke som straf.

Kontroller tygge og bidende tips i min Hvalpe / Uddannelse tip kategori for flere forskellige tilgange til undervisning "ingen bid." Forskellige uddannelse filosofier føre til forskellige løsninger.

Tricks Hunde kan lære

Hvis du forsøger at komme med en liste over de tricks, du kan lære din hund, antallet er endeløs. De fleste racer kan lære at gøre simple tricks. Her er en liste til at holde dig travlt:

• Sidde og ryste hænder
• Giv et kys
• spille død
• Rul over
• Bow
• High Five
• Hent eller hente og lægge væk legetøj

For flere forslag og ideer, kan du prøve disse hjemmesider:

http://www.hut.fi/~mtt/belg_tricks.html
http://www.geocities.com/Heartland/Estates/1210/tricks.html

Rawhide tygger

Der er fordele og ulemper til at give din hund en råhud at tygge. Råhuder kommer i en række forskellige typer, herunder valset, presset, og presses og skæres.

Der er fordele for råhuder. Hunde elsker at tygge og råhuder fremme en god afsætningsmulighed for deres tygge adfærd. Råhuder efterlader lidt at ingen rod, da hunde normalt vil sluge hver eneste del. De vil også holde din hund beskæftiget i timevis, da de ikke bliver trætte af at tygge på råhuder. Råhuder vil hjælpe med at holde din hund tænder i god form ved at reducere plak og tandsten.

Uheldigvis kan hunde har en tendens til at bide en bid af råhud og det kan blive en blokering i maven. Råhuder kan også være fuld af kunstig ting. Pressede og skæres versioner er ofte fyldt med kunstige farve, så det er én ting at overveje, hvis du giver det til din hund.

Brug altid din sunde fornuft, hvis du beslutter at give din hund en råhud. Det er bedst, hvis du er omkring at overvåge.

Q & A: Ache begyndervanskeligheder

Q: Hvordan kan jeg lindre smerte af begyndervanskeligheder til min hvalp?

A: Der er flere ting, du kan gøre for at hjælpe en hvalp, hvis voksen tænder kommer ind og ser ud til at være oplever nogle ubehag.

Først bør du sørge for sikre tygge legetøj såsom hårde nylon knogler til din hund. Dette kan hjælpe tænderne kommer igennem. Derefter kan du prøve at give din hund isterninger eller en våd frossen klud såsom en vaskeklud, da disse koldt elementer kan hjælpe med at lette smerter af begyndervanskeligheder. Det er lidt ligesom at give en baby en frossen bidering.

Her er en hjælpsom online artikel om hund begyndervanskeligheder:
http://www.aspca.org/body_learn/body_teething.asp

Og her er en anden:
http://www.ddfl.org/behavior/pupchew.htm

Gravhund Sounds

Den lange rørige, lavbenet Gravhund er intelligent, loyal, og legesyg. Han gør en stor følgesvend dyr for dem, der ikke har noget imod hans stædige natur. Gravhunde er en livlig og modig race og har en heftig, jagthund størrelse bark for deres størrelse. De er dog ikke kendt for at være Howlers.

Basset Hound

Basset Hounds er en sød, blid hund, oprindeligt beregnet til at jage kaniner og harer. De vil nyde selskabet af de fleste alle, herunder børn og andre kæledyr. De har tendens til at savle ganske lidt og gøre et rod af drikke, så de er ikke de bedste kæledyr for en pæn husstand. De kan også være stædig og svær at housetrain og har brug for tidlig lydighedstræning.

Hvis du er interesseret i at lære mere om denne race, besøg racen klubbens hjemmeside på www.basset-bhca.org.

Efterretninger om en Boxer

Stanley Coren, en neuropsykolog og forfatter af bogen, The Intelligence of Dogs, har skrevet om emnet hund intelligens. Ifølge Coren, er der tre typer af intelligens: adaptive, instinktiv, og arbejde / lydighed.

Adaptive intelligens vedrører en hund evne til at lære og problemorienteret løse nye situationer og relationer. Instinktiv intelligens omfatter træk, der er medfødt for en hunds race ligesom hyrde eller jagt. Og arbejder / lydighed intelligence steder fortjeneste på, hvor godt en hund reagerer på kommandoer.

Under Coren kriterier, en Boxer har en gennemsnitlig rang i arbejds- / lydighed. Så selv om Boxer kan betragtes intuitivt smarte af nogle, instinkter har ingen betydning for hans evne til at følge en kommando. Iboende egenskaber som stædighed og dominans kommer alt i spil til at forhindre en hund reagerer på en kommando.

Drooling efter at have spist

Nogle savlen er normalt for de fleste hunde. De kan savle mens de venter på et måltid, når de er bange, eller når de er kvalme fra en køretur. Og nogle hunderacer savle mere end andre. Men overdreven savlen fra en hund, der normalt ikke gør det kan også et symptom på et sundhedsproblem såsom bloat eller en gummi infektion. Hvis du føler, at din hund kan have blive ramt af en medicinsk tilstand, altid kontakte din dyrlæge for en korrekt diagnose.

Fodring af din hund

Du har en række muligheder til rådighed, når de beslutter, hvad de skal fodre din hund. Hunde kan spise en række fødevarer og har brug for en afbalanceret kost, der indeholder kulhydrater, proteiner, fedtstoffer og vitaminer og mineraler. Den mest almindelige løsning til at fodre din hund er at købe en kommerciel hundemad. Feed din hund det bedste, du kan betale. Kig efter produkter, der har det højeste niveau af fordøjelige fødevarer med ingen kød biprodukter og lidt eller ingen konserveringsmidler. Andre fødevarer valgmuligheder omfatter rå kost og hjemmelavede retter.

Q & A: Puppy Udgravning på møbler

Q: Om at grave på møbler ... Jeg har en hvalp, der graver på sengen eller måtten. Hvordan kan jeg stoppe ham?

A: Uddannelse en hvalp at være en "civiliseret" medlem af din familie indebærer viser hunden igen og igen hvilke aktiviteter er tilladt og hvilke ikke. Sammenhæng er helt afgørende for succes.

Nu betyder ikke blot at fortælle hvalpen "nej!" som hvalpen vil gøre nogen af ​​en række naturlige aktiviteter såsom at grave igen. En virksomhed der ikke kan stoppe en hvalp øjeblik, ved at distrahere den, men det virkelig ikke lære meget af det.

Du er nødt til at vise hvalpen alternative aktiviteter, der er tilladt - og så ros hvalpen for at gøre disse ting. For eksempel stoppe hvalp fra grave på sengen ved at fortælle det "nej!" efterfulgt af plukke det op fra sengen, sætte det på gulvet og bede hvalpen til at gøre en handling, du har trænet den til at gøre, såsom "sidde". Når hvalpen sidder, rose hvalpen. Derefter indfører et tyggelegetøj og ros hvalpen, når den tygger på sin egen specielle legetøj. Du er opmuntrende en positiv aktivitet, der er også naturligt - tygge.

Nu om en hvalp "grave" på sin egen seng eller mat [hvis det er det du mener med mat]. Dette er en meget naturlig aktivitet -. Grave et hul eller rede til at sove i Jeg ser ingen grund til, at du ønsker at stoppe dette. En hund skal kunne forberede sit sovested. Du ønsker måske at undgå dyre hund senge, hvis din hvalp virkelig elsker at grave før sove.

Se min opførsel og sprog sektion for flere tips om at grave hunde.

Q & A: Grooming en hvalp

Q: Hvordan kan jeg gommen en hvalp?

A: Besvarelse dit spørgsmål er svært, fordi du ikke nævne, hvad racen hvalpen er, eller hvor gammel den er. Både race og alder vil påvirke den type grooming du bliver nødt til at gøre. Nogle mellem- eller korte-coatede racer som Siberian Husky og mange af hundene er naturligvis helt rene. Hvalpe af disse racer vil virkelig kun brug for et bad, hvis de kommer i mudder eller rulle i noget ildelugtende, eller hvis du planlægger at indtaste dem i en hundeudstilling. De har brug for en god børstning og har også brug for deres negle klippet, medmindre de gå ture på beton som har tendens til at bære ned negle.

Andre racer som pudler kaldes "høj vedligeholdelse" racer og har mange trin, der kræves for grooming, selv som hvalpe. Her er et websted, der har en hjælpsom liste over grooming trin til sådanne høje vedligeholdelsesomkostninger racer:
http://www.srv.net/~pcdude/acutabove/tips.htm

Jeg vil opfordre dig til at tale med en ekspert på din race, eller læs grooming afsnit af en race bog for oplysninger om netop din hund. Et tip er vigtigt for alle racer, dog, og det er dette: alle hvalpe bør være regelmæssigt og behageligt håndteres på deres poter, deres haler og så videre, så de forbinder grooming med behagelige kontakt med deres folk. Fra tid til anden, tilbyde en hvalp en godbid eller særlig ros for at lade dig håndtere deres poter, f.eks. Når du er klar parat til at klippe negle, vil de være mindre bekymrede og mere afslappet, hvilket gør det lettere at gøre.

Shih Tzu

En Shih Tzu er et stykke legetøj hunderace der er en meget glad, kærlig følgesvend og er godt med børn. De har lange, luksuriøse frakker, som vil kræve tid til daglig pleje. Du kan finde Shih tzus i næsten alle tænkelige farver, selv om sort og grå, tan og grå, og hvid er de mest almindelige. Denne race har en tendens til at gennemføre sundhedsspørgsmål såsom nyreproblemer og øjenproblemer, så det er især vigtigt at få en Shih Tzu fra en anerkendt opdrætter.

Hjerteorm

Hjerteorm sygdom er en alvorlig påførelse, der kan være dødelig hos hunde. En hjerteorm er en slank hvid orm omkring 4-12 inches lang. En hund kontrakter hjerteorm gennem kvindelige myg, der injicerer hjerteorm i hundens hud. Larverne derefter modnes og gøre deres vej gennem hundens arterier og til hans hjerte. Hvis kun et par orme er til stede, vil hunden ikke lider nogen symptomer. Dog vil nok hjerteorm forårsage hjertesvigt og død i en hund, hvis den ikke behandles. Symptomerne omfatter vægttab, hoste, vejrtrækningsbesvær og træthed.

Din dyrlæge kan ordinere den rette medicin til at behandle din hund, hvis han har hjerteorm. Som en forebyggende foranstaltning, kan du give din hund månedlige hjerteorm medicin, hvis du bor i et område, hvor din hund er i fare.

Du kan finde flere oplysninger om denne sygdom fra den amerikanske hjerteorm Society websted på www.heartwormsociety.org/

At gå en tur

Hvis du prøver at finde ud af at tage din hvalp til ture, men ikke sikker på, hvor man skal begynde, så fortvivl ikke. Undervisning din hund at gå i snor er blot en trin-for-trin proces.

Først få din hvalp vant til at bære en krave, hvis hun ikke allerede er. Start med at have hende bære det om halsen i korte perioder og derefter gradvist øge den tid. Hun kan modstå ved første, men holde på det. Alle hunde vil vænne sig til halsbånd.

Derefter, tilføj en snor til mix. Dette er normalt, hvor du får den mest modstand. Det centrale er at lade din hund "slid" snor omkring huset i et stykke tid. Når du har lade hende løbe rundt, begynder optagning snor og begynde at lede din hvalp i den retning, du ønsker at gå.

Hvis hun tendens til at køre i den modsatte retning, blot dreje og gå den anden vej. Hun skal følge dig. Hvis hun slæbebåde, simpelthen holde op og nægter at bevæge sig, indtil hun stopper trække i snor. Efter et par praksis forsøg, er du klar til at gå udenfor og ramte fortovet med din pooch.

Q & A: Mand Pup er tilbagelagt nedad Testikler

Spørgsmål: Min hanhvalp otte uger gammel, og min dyrlæge er bekymret for, at hans testikler ikke nedstammer. Skal jeg være bekymret?

A: Dyrlægen var bekymret, fordi de fleste mandlige hvalpenes testikler ned med ca. 10 dage gamle, og otte uger er et punkt, hvor en hund kan siges at være et kryptorkide [testikler tilbageholdt i maven]. Dog kan nogle hunde få testiklerne falde så sent som når seks måneder gamle.

Du og din dyrlæge har brug for at overvåge denne situation. Hvis din hund passerer seks eller syv måneder gammel og stadig ikke have sine testikler nedstammer, kan din dyrlæge opfordre til, at hunden skal kastreret for at undgå risikoen for kræft.

Her er en detaljeret diskussion af problemet med kryptorkisme eller "skjult testikel," problemet din hvalp ville have, hvis hans testikler ikke ned:
http://www.vianet.net.au/~desaix/chrypt.htm

Her er nogle andre ressourcer om mandlige sundhedsmæssige problemer, der kan være af interesse for dig:
http://www.vetinfo.com/dmale.html

Jeg håber med den tid, du modtager denne, at situationen er blevet bedre, men hvis ikke ovenstående kan være nyttige for dig i at tænke over din hunds helbred. Under alle omstændigheder bør din dyrlæge hjælpe dig med at træffe nogen beslutninger i denne sag.

Q & A: ormekur Hvalpe

Q: Hvornår skal en hvalp først modtage ormekur medicin?

A: Fordi de fleste hvalpe har mindst rundorme meddeles dem i deres mors mælk, er det nødvendigt at begynde ormekure hvalpe, når de er helt unge. Nogle opdrættere begynde at give ormekur medicin på to til fire uger gamle. Enhver, der har et kuld hvalpe eller bringe hjem en ny hvalp skal have en dyrlæge til at vejlede dem om afgørelser sundhed som denne. Hundehvalpe har brug for en sekvens af vaccinationer begynder ved omkring seks ugers alderen samt rækken af ​​dewormings. Jeg vil opfordre dig til at følge din dyrlæge til råds. Se også pleje og Hvalpe tip kategorier for mere information.

Signal til at gå udenfor

Hvis du gerne vil lære din hvalp at signalere, når hun har brug for at gå udenfor, så prøv med en klokke på døren. Det er en nem trick til at undervise og ville være bedre end at lære hende at gø. Du skal blot hænge en klokke ved døren lavt, at din hvalp til næsen eller bat med sin pote. Hver gang du er klar til at tage hende ud, skal du bruge en velkendt kommando som: "Gå udenfor!" og ring bell selv. Hvalpen vil snart forbinde klokken ring med at gå udenfor.

Det næste skridt er at opmuntre din hvalp at ringe selv. Start med den velkendte kommando "Gå udenfor!" Lok hvalpen at ringe og tilbyde hende en godbid eller ros, hver gang hun gør det. Derefter straks tage hende uden at fjerne.

Undervisning Sit
og ligge ned

Undervisning din hund til at sidde, er en af ​​de første grundlæggende kommandoer i uddannelse lydighed. For at få din hund til at sidde, giver kommandoen "Sit" og derefter presse blidt på hans talje med hånden og pres nedad. Dette bør få ham ind i en siddende stilling. Da han reagerer, tilbyder masser af ros og godbidder som belønning. Gradvist vil din hund kommer til at forstå den kommando, og du vil ikke længere nødt til at skubbe ned for at få ham til at sidde.

For at lære din hund at ligge ned, så brug et lignende koncept. Lær din hund, når han mestrer sidde kommando. Få din hund til at sidde først, og derefter give kommandoen "Down". Du kan enten lokke din hund ned med en godbid og belønne ham så eller forsigtigt lægge pres på ryggen for at få ham i sænket position. Altid belønne straks din hund. Vær konsekvent og tålmodig og din hund vil snart reagere på begge kommandoer godt.

American Eskimo

I modsætning til sit navn, var en amerikansk Eskimo hunden ikke avlet af eskimoer. I stedet denne hvide spitz race, også kendt som en Eskie, skylder sin oprindelse til de nordiske spidshunde fra Europa. Disse hunde viser en stærk præference for medlemmer af deres egen familie og er reserveret omkring fremmede. De har tendens til at foretrække voksne, men vil gøre fint omkring børn. Du kan forvente at opretholde en regelmæssig pleje tidsplan med en Eskie da hun har tendens til at kaste kraftigt. Regelmæssig motion på daglig basis vil holde denne hund fit og glad.

Hooch Movie Star-

Den store, elskelige, savlen co-stjerne i Tom Hanks filmen, var "Turner og Hooch" kendt som Beasley hund og han var en Dogue de Bordeaux, også kendt som en fransk mastiff. Dogue de Bordeaux er en meget skræmmende race på grund af sin størrelse og dyb bark. Denne hund er en fremragende vagthund og kan være kærlig, men har brug for en ordentlig socialisering og træning fra en tidlig alder for at undgå aggressivitet.

Scooting Hund

Har din hund været scooting på gulvet? Det kan ligne mærkelig adfærd for dig, men at adfærd kan indikere, at din hund har en af ​​flere sundhedsspørgsmål.

Den første, og nemmeste at diagnosticere og korrigere, er påvirket anal kirtler. De anale kirtler producerer en stærk ildelugtende sekret anvendt til området mærkning og som et middel til identifikation blandt hjørnetænder. De er som regel udtrykt under afføring og undertiden i tilfælde af ekstrem stress eller frygt. Men lejlighedsvis anal kirtler ikke tømmes korrekt og til tider smertefulde impaction opstår som kan føre til infektion. En dyrlæge eller groomer kan udtrykke din hunds anal kirtler, hvis han har brug for det. Du kan også gøre det derhjemme, hvis du ønsker. Bære et par latex handsker, og har masser af papir håndklæder på klar (det er bedst at gøre dette i badekar). Brug af dine forgrunden fingre, forsigtigt klemme kirtlerne, indtil de kommer til udtryk.

En scooter hund kan være et tegn på andre spørgsmål. Tarmparasitter eller orme, såsom bændelorm, kan forårsage en hund at have en kløende bagside. Hunden vil scoot på gulvet for at lindre sensation. En hurtig og billig test hos din dyrlæge kontor vil lade dig vide, hvad der foregår. Tarmparasitter kan normalt let behandles med en runde af medicin.

I sjældne tilfælde kan en scooter hund være et tegn på en urinvejsinfektion. Den bedste fremgangsmåde, når din hund er scooting på dit gulv er at se en dyrlæge - de kan udelukke alvorlige problemer og hjælpe din pooch komme tilbage på sporet!

Bichon Frise Grooming

Bichon frise har en blød og tæt underuld og en krøllet og grovere dækpels. Hendes pels har et overdådigt, fløjlsagtig føler på grund af de to pelstyper. Bichon'er har brug for en stor del af den daglige grooming at undgå sammenfiltret, usoigneret pels.

Der er et par måder at soignere en bichon, herunder "kæledyr cut" og den professionelle, alle hånd-scissored snit. Nogle af de vigtigste værktøjer, du skal bruge er følgende:

• Nail clipper
• blodstillende Powder
• Stål Comb
• Slicker Brush
• tearless Dog Shampoo
• Professionel Clipper, # 10 Blades, og Snap-on Combs
• 7 "Saks
• Udtynding Shear

For mere detaljerede oplysninger om grooming din bichon, gå til www.geocities.com/Heartland/Ridge/9711/grooming.html

Lucerne Hound

The Lucerne Hound er en af ​​fire sorter af den schweiziske Hound racen. De andre tre er Berner Hound, Jura Hound, og Schwyz Hound. Hvad adskiller Lucerne Hound fra de tre andre er hans markeringer og jagt færdigheder. The Lucerne er typisk blå med stærke pletter. Denne hund er en robust, aktiv race og har specialiseret sig i jagt hjorte.

Q & A: Puppy Bidende Problemer

Q: Skal jeg træne min Alaskan Malamute til mund blidt eller ikke at spille bid overhovedet?

A: Jeg er ikke en hund adfærdsforsker men min mand og jeg har ejet Siberian Huskies i mange år. Jeg mener, du bør arbejde hen imod at fjerne enhver bidende, selv såkaldte "lege bidende," som din hund har en meget stærk kæbe. Hun kunne såre nogen ved en fejl ved at spille for hårdt. De fleste hunde får ophidset omkring nye mennesker, herunder børn, og en play bid kunne virkelig skræmme et barn.

Tjek venligst hvalpetræning og sikkerhed tips kategorier for flere råd om at fjerne bidende, nipper og så videre. Prøv den tilgang givet for "Eliminer Puppy Bidende" under Hvalp Training. Du har måske en lidt af en udfordring, da din pige er allerede et år gamle. Den nemmeste tidspunkt at fjerne adfærd er i en hvalp. Men vær fast, tålmodig og konsekvent, og du vil gøre fremskridt.

Renlighedstræningen Hunde

For at stueren din hund, skal du oprette en rutine, som hjælper hende lærer at gøre hendes forretning udenfor. Tag hende til et udpeget potte stedet efter hvert måltid, første ting om morgenen, og før sengetid. Hvis din hvalp er ung, kan hun stadig nødt til at gå ud midt om natten.

En anden nyttig ting du kan lære din hund er at give dig et signal, når hun har brug for at gå udenfor. En god metode er at installere en klokke omkring 6 inches fra gulvet ved din bagdør. Vis din hund at ramme klokke med sin pote og derefter tage hende udenfor. Gentag denne øvelse flere gange. Hun skal lære at signalere at gå ud på ingen tid!

Grooming din hunds ører

En hunds øre er den perfekte grobund for bakterier. Det er et mørkt fugtigt område, og kan være tilbøjelige til øreinfektioner, hvis ikke rengøres regelmæssigt. Hvis du badning din hund, tage ekstra omhyggelig med at undgå at få vand i ørene. Om nødvendigt, kan du placere vatkugler på indersiden af ​​ørerne for at holde shampoo og vand ud. Dette vil hjælpe med at holde ørerne tørre og holde bakterier i at vokse i ørerne.

Håndtering en Mean Hund

Hvis du er blevet hyret til at housesit eller gør andet arbejde på en andens ejendom, og du støder på en aggressiv hund, skal du først tage skridt til at sikre din egen sikkerhed. Hvis hunden ser ud til at angribe eller afgift, aldrig løbe. Altid finde det nærmeste tilgængelige punkt til at bruge som en kile ind mellem dig og hunden. Du kan bruge en rygsæk, en cykel, eller en stor plastik bin. Aldrig komme i en udfordrende stilling med hunden. Dette omfatter stirrer hunden ned eller gå hurtigt mod hunden.

Når du trygt kan fjerne dig væk fra den situation, skal du kontakte hundens ejer og insistere på, at han træffe foranstaltninger til at sikre hunden før du sætter foden på ejendommen igen. Du bør aldrig forsøge at styre hunden selv, enten ved magt eller anden måde.

Smart, let at træne Racer

Neuropsykolog Stanley Coren skrev en bog med titlen "The Intelligence of Dogs", hvor han beskriver tre kriterier for vurdering hunde intelligens. De omfatter adaptive intelligens, som vurderer problemløsning evne, instinktiv intelligens, hvilket er en iboende egenskab specifikt til hunden, og arbejder intelligens, der vurderer lydhørhed over kommandoer.

Hans liste over hunde med det bedste arbejdsmiljø intelligens er racer, der er smart og nem at træne. Disse hunde lærte nye kommandoer med ikke mere end 5 gentagelser og adlød kommandoer første gang de fik mindst 95% af tiden. Her er hans top 10 liste:

1 - Border Collie
2 - Puddel
3 - German Shepherd
4 - Golden Retriever
5 - Doberman Pinscher
6 - Shetland Sheepdog
7 - Labrador Retriever
8 - Papillon
9 - Rottweiler
10 - Australian Cattle Dog

Canine Lipom

Canine lipoma er en fed-celle-tumor normalt findes på ældre hunde. Men nogle gange hvalpe eller unge voksne hunde kan få dem så godt. Denne almindelige tilstand er typisk godartede, hvilket betyder, at det ikke er livstruende. Den lipoma kan være en enkelt eller flere tumorer på en hunds krop. Behandlingen er ikke nødvendig, medmindre svulsten forårsager hund problemer, eller hvis ejeren ønsker at fjerne dem for kosmetiske årsager.

Boxer Breeding

Bokseren har tendenser til et væld af helbredsproblemer, herunder tumorer, hypothyroidisme, kardiomyopati, colitis, hornhinde sår, døvhed, og bloat. Derfor er det især vigtigt for opdrættere at screene sundhed ynglende par af hunde for eventuelle eksisterende sundhedsmæssige betingelser eller genetiske problemer.

Enhver, der er interesseret i at opdrætte denne energiske, arbejder race skal gøre omhyggelig forskning og rådføre racen klub for mere information. Du kan gå til følgende hjemmesider for mere information:

http://www.akc.org/breeders/resp_breeding/index.cfm
http://americanboxerclub.org/

Rabies Vaccination

Hvalpe får immunitet fra deres egen modermælk i de første leveuger. Efter dette, vacciner med til at holde dem fra sygdomme som parvovirus, der kan findes i deres miljø, herunder i jord og i fæces fra andre hunde. Nogle af en hvalpens første skud er fordelt i overensstemmelse hermed for at hjælpe med at udfylde hullerne mellem hvad immunitet, de modtager fra deres mor, og hvad immunitet, de vil få fra vacciner.

Hvalpe kan modtage en rabies vaccine efter tolv uger gamle og er forpligtet ved lov i nogle stater til at have den med seksten uger gamle. Nogle dyrlæger anbefaler, at rabiesvaccination gives adskilt fra andre vaccinationer grundet mulige bivirkninger og reaktioner.

Bruxelles Griffon

Hunden Verdell, fra filmen "Det bli'r ikke bedre", er en Bruxelles Griffon, en spunky og kærlig legetøj race. De kommer i flere pelsfarver herunder rødbrun, sort og sort og tan. Disse hunde kræver en gennemsnitlig mængde grooming og vil gøre fint med en afslappet gåtur rundt om blokken. Må huske på, at Bruxelles Griffons kræver strenge uddannelse som de nogle gange kan være en udfordring små individer, når det kommer til lydighed.

Husk, at selv om hunde, som du ser på film kan synes yndig, er de højt uddannede skuespillere. Grundigt gøre din forskning på en race, før du beslutter dig for at gøre en indsats. Hvad du ser på det store lærred, kan være meget forskellig fra virkeligheden. Hvis du stadig har dit hjerte indstillet på en Bruxelles Griffon, det bedste sted at få en raceren hund er gennem en velanset opdrætter. Find din lokale Bruxelles Griffon racen klub at få referencer til en opdrætter i nærheden af ​​dig.

Cavalier King Charles Spaniel

Den Cavalier King Charles Spaniel er en sød, eftergivende legetøj racen der blander godt med både børn og voksne. De har en moderat lang, bølget pels, der kræver kæmning bare en gang om ugen. Disse hunde nyde udendørs aktiviteter fra gåture i skoven til "peger" på egern og fugle i baghaven.

Omskoling en frygt Vedtaget Hund

Hvis du har en vedtaget voksen hund, der har frygt spørgsmål, er du nødt til at tage skridt i retning af korrekt socialisere dit kæledyr til at hjælpe hende at overvinde hendes frygt. Du kan prøve desensibilisering hende til situationer, hvor hun viser tegn på frygt. For eksempel, hvis din hund er bange for ukendte hunde, hun har sikkert udviklet en medfødt mistillid til andre hunde på grund af visse situationer, der fandt sted i hendes fortid. Du skal finde et kontrolleret miljø, hvor du kan introducere hende til forskellige andre hunde. Prøv at gøre det langsomt og har hende interagere med venlige hunde. Hun skal efterhånden kunne indse, at et møde med en ukendt hund ikke nødvendigvis betyder dårlige nyheder.

Hvis du opdager, at du har udtømt alle dine ressourcer og din hund ikke laver nogen tegn på fremskridt, overveje fremkalde hjælp fra en professionel træner eller animalsk adfærdsforsker, der har erfaring med frygtsomme hunde.

Tør hud

Da temperaturerne falder og varmeapparater kommer i hjem, huden tendens den tørre ud. Det gælder for både hunde og mennesker ens. Hvis din hund lider af tør hud, kan det normalt tilskrives vintertid vejr.

For at afhjælpe problemet, kan du gøre flere ting. You can bathe your dog only as often as needed to keep her clean. Brush your dog regularly to help remove dead skin. Use a moisturizing shampoo specifically formulated for dogs. And feed her a healthy diet with fatty acid supplements to help keep her coat and skin healthy.

If you notice that your canine scratches excessively or if sores develop, then you have a bigger problem than just dry skin. Take your pooch to the vet right away for an exam.

Trimming a Dog's Whiskers

Some exhibitors will trim the whiskers of their dogs for show purposes. So if you take your dog to the groomer and he trims your pooch's whiskers, it may not be that unusual. However, doing so may limit a canine's senses since a canine uses his whiskers as a way to hunt and orient themselves to their environment. If you'd rather not have your dog's whiskers snipped, make sure you let your groomer know ahead of time.

Beagle

An appealing and lovable breed, the beagle is an all around good pet. This energetic dog enjoys being around other animals, children, and is adaptable to city life, suburban life, and country living. Bred to resemble a miniature fox, Beagles have a medium length coat that comes in any mixture of black, tan, and white. You should take special care to train Beagles at an early age to avoid destructive behaviors like digging, constant barking, and howling.

Dachshund History

The Dachshund breed dates back to 15th century Europe, where short-legged dogs with elongated bodies were skilled at hunting badgers. By the 17th century, the breed was officially given its name Dachshund, which means badger dog. There were two sizes of the breed that appeared during its development. The larger sized Dachshund weighed about 30 pounds and aided in hunting boar as well as badgers. The smaller 20 pound Dachshund specialized in hunting foxes and hare.

Dachshunds are now more commonly companion animals living the city life. To find more information and photos of this breed you can consult the national breed club for this lively dog. Go to www.dachshund-dca.org

Vomiting Water

If your dog is vomiting his food and water after a meal, there is no need to panic immediately. At times, vomiting after meals can occur if your dog eats too quickly. If that is the case, then you can take steps to slow your dog down by feeding him by hand or feeding him out of a muffin pan.

Don't confuse vomiting with spitting up a meal. If your dog is truly vomiting, he'll act restless, salivate, lick his lips, and then the food will forcefully come out due to contractions in the stomach.

If a dog tries to vomit unsuccessfully, that's a sign of trouble. When in doubt, don't delay - call and/or take him to your veterinarian immediately.

Q&A: Rubbing a Pup's Nose in Waste

Q: Is rubbing a puppy's nose in its urine or feces harmful to its health?

A: The old idea of rubbing a puppy's muzzle and nose in their urine or manure is now rejected as part of potty training. Some people still "show" the pup the "mistake," but certainly don't push their noses into the urine or manure. Many trainers don't use that approach at all, preferring a pro-active, positive training approach.

Remember, feces carry bacteria and viruses that cause disease. You wouldn't want a pup to get feces into their nostrils! Here's a reference on this aspect of dog waste:
http://www.rose-hulman.edu/~hugginjs/probs.htm

Here's a detailed article on step-by-step puppy housetraining which activities such as the use of a bell for signalling "I want to go out" that I agree with:
http://www.lifesgreat.com/HowToTrain.html

Handling a Hyper Dog

Dogs tend to jump when they are excited, attempting to get affection, or showing dominance. If you have a large breed that tends to jump during mealtimes, it's likely that he's excited about getting his meal.

With any dog, it's often a good idea to show them jumping is not an acceptable behavior. This is especially true with large and powerful breeds.

You should train your canine to sit before receiving any of his meals. Only once you have placed his dish down and given the command, should he get his food. Your large breed should learn that in every situation, he must demonstrate obedient behavior in order to be rewarded, whether it is receiving food or going for a walk.

If you have any difficulties with training your dog restraint during meal times or any other times, consider consulting with an experienced trainer to help you.

Grooming a Show Border Collie

The Border collie has two types of coats – short and smooth or medium and rough. For show purposes, bath your Border collie in a dog shampoo that brings out the luster in his coat. Then blow dry him to get rid of any loose hair and give him a nice clean outline. You can then add a volumizing cream if the coat is too skimpy or a blow dry cream to flatten if the coat is too bulky. For any wavy areas, you can use a porcupine brush and smooth on a coat manager. To give depths to white fur and lighten any stains, use a cover up cream. And for the finishing touch, use a light hold conditioning spray to fluff up the mane.

Heated Dog Houses

Is the winter chill keeping your dog out in the cold? You can help to keep him warm by a variety of dog houses and accessories that are out in the market today. Specialty shops that carry unique pet items will carry doghouses that come with insulated walls, roofing, and flooring to help keep your canine toasty during the frosty weather. Some come with a vinyl strip doggie door to help keep the warmth in and the cold out. To add that warm touch, you can buy a commercial heating pad designed specifically for dogs at any major pet retailer. All you need is an electrical outlet to plug into and you have instant heat.

If you're feeling especially handy, obtain the plans to an insulated dog house and make your own!

Q&A: Puppy Barking

Q: How can I get my 15-week-old puppy to stop barking when we are all in the room together, mainly at night watching TV or socializing?

A: It appears that the puppy is excited to have its family or "pack" together, perhaps after many of you have been gone during the day. The pup is talking to you, trying to get your attention, trying to get you to play with him. This is normal behavior for a pup.

One approach is to teach the pup a specific behavior that gains him attention, but requires that he be quiet and under control. You need to start teaching that away from the evening gathering, so the pup isn't confused. "Come" and "sit" and "down" are good starters for a young dog. Show the pup what to do, then praise with a treat or an affectionate pat. Don't practice too long as a pup will get bored.

Once the pup is responding consistently, you can begin to use that in the evening. But only give the pup your attention if he comes, sits or lies down and is quiet. If he continues barking, you then need to ignore him. Given him none of the attention he craves. Usually a pup will learn that barking gains him nothing, and will stop the behavior.

Vær tålmodig. Give the pup time to learn. But remember that you must be consistent. If the pup continues excessive barking, you may need to exclude him from the evening socializing for a few days, so that he learns to appreciate being with you. I'm convinced you'll succeed if you work on this situation with affection for the dog.

Here is an in-depth article on dogs barking that can help you:
http://www.peteducation.com/behavior/barking.htm

Check out more tips on puppy behavior in the Puppy Tips section.

Dog Laws

In order to obtain more information about how you can voice your opinions on canine legislations, go to one of the organizations heavily involved in animal welfare and canine legislation. The Humane Society of the United States is a champion of welfare for issues pertaining to all animals at the federal and state legislative level. The American Kennel Club also has a department specifically devoted towards federal, state, and local legislation for canines. Both are excellent resources and a good place to start to find out more about how you can become involved.

For more information, go to:
http://www.akc.org/canine_legislation/index.cfm
http://www.hsus.org/legislation_laws/

Australian Cattle Dog

Australian Cattle Dogs are first and foremost active, working dogs with a strong herding instinct. They typically have a wary nature and need strong obedience training and socialization to get them accustomed to people and other animals. They also may try to dominate the pack through their herding instincts. In a family situation, that instinct could include attempting to herd children. These are all qualities to keep in mind if you are considering this breed for a pet.

Q&A: Phenobarbital and Seizures

Q: Is 130 mg of phenobarbital too much for a Norwegian Elkhound who weighs 49 lbs? She has suffered from multiple seizures. She just does not seem right since then. My mother is in the medical field and stated that 130mg of phenobarbital is a lot for a human being. I am just questioning the vet`s judgment.

A: You really need to ask another veterinarian for a second opinion if you are concerned about the recommendation of your own vet concerning medications. I have no veterinary training, and so cannot advise on questions like this. I was able to find a Web site for your on this substance that gives dosages for adult humans. This might assist you in talking about phenobarbital use with your own veterinarian or with a new one that you choose to visit.
http://www.nursespdr.com/members/database/ndrhtml/phenobarbital.html

Puppy Vaccinations

Puppies typically are vaccinated at eight weeks, twelve weeks, sixteen weeks, and twenty weeks of age. Schedules may vary depending on your veterinarian. Occasionally, location plays a role as well as since some diseases are more common in certain areas. Here's a sample schedule:

• 8 weeks – DHPPLC (includes distemper, adenovirus, parvovirus, parainfluenza, leptospirosis, and coronavirus), Bordetella

• 12 weeks – DHPPLC, Lyme disease, Rabies

• 16 weeks – DHPPLC

• 20 weeks DHPPLC

Acidophilus

You may have heard of acidophilus and wondered what exactly it is and what it's used for. Acidophilus, known scientifically as Lactobacillus acidophilus, is a friendly bacteria that resides in the body of animals. It helps to regulate the bacteria that occurs in the intestinal tract and stomach. You can use it for your canine to treat diarrhea caused by antibiotics or to help regulate his digestive system. You can get acidophilus in a convenient tablet form.

Stop Digging Under Fences

A dog that tries to escape his yard may do so for various reasons. They may include separation anxiety from his owner, boredom, and seeking attention. Dogs are less likely to escape when they are neutered or spayed and when he has regular exercise to expend his energy. Some preventative measures include fixing and fortifying gaps in the fence and giving corrections to the dog when he is caught trying to escape.

When this dog is not yours and he is trying to enter your yard, then you have a more limited range of response. The best approach is to discuss the problem with your neighbor. Be diplomatic and non-confrontational. If possible, encourage him to become educated on canine behavior, reasons why a dog roams, and solutions to the problem. If fortifying your fence is an option try to discuss a way to work together to resolve any means of escape on your shared property line.

Aspirins for Dogs

Always check with your veterinarian before administering any form of human medication to your dog. Although some veterinarians recommend a dosage of aspirin for dogs to manage aches and pains, too much can give your dog ulcers and stomach upsets. An overdose of aspirin to your dog can also be fatal.

Mastiff

This bred, thought to have originated in Asia, has made his mark throughout history. Egyptian drawings dated about 3000 BC show depictions of the mastiff. Julius Caesar describes this massive, powerful breed as courageous canines who fought alongside the Roman legions during the invasion of Britain in 55 BC

For over two centuries, the mastiff held the role of a guard dog throughout Europe. Today, though the formidable presence of a mastiff makes him an ideal watchdog, when properly trained and socialized, he can be an affable companion.

Q&A: Crates for Puppies Alone

Q: I just got a puppy 6-8 wks old, Chow/Shepard mix. We are planning on crate training... as we both work full-time, we don`t want to leave him in the crate all day and it is too cold right now to be outside. Is it okay to keep him in a small room (bathroom) in the meantime?

A: I think you have done a good job of trying to sort out the issues facing you in trying to having a puppy when you and your spouse or friend are gone all day. This is going to be very hard on a pup, first of all because it will be very lonely.

Let me offer some approaches to consider. First, a crate should always be a positive place a pup wants to be, like its den, not a prison. So you want to begin now to introduce the pup to the crate -- with a toy or some food -- for short periods while you are at home. Close the door for short periods, leave it open at other times.

Second, begin housetraining right away. After your pup has eaten, take it outside soon for a little walk and to do its business. Praise the pup for doing its business outside with you there. Since you are gone all day, you will need to feed the pup even before you eat in the morning, so you can take it out for that short walk and business before you leave. You want the pup to learn to do its business, even if a piddle, every time you go out together.

Third, if you decide to use the bathroom to contain the pup during the day, make sure that there are no dangerous chemicals in the cupboard under the sink. A bored puppy will learn to explore everything, using its nose to open cabinets and its teeth to chew plastic bottles of sprays and cleaners. You might consider placing the crate in that bathroom during the day, so the pup has its "den" there for sleeping, even if it is open.

Fourth, other people would get a very large crate and put a blanket at one end for sleeping and newspaper at the other end for the pup to do its business. You may have to do something like this if the puppy is bored and begins to chew on cabinets etc. Again, make sure to provide the pup with toys and safe items for chewing while you are gone.

Finally, is there any way that one of you can come home at noon each day to let the pup out, provide it some quick exercise and a chance to relieve itself outside, which is what you want? Your pup will learn better lessons and you'll have a closer, happier relationship. It really is never fair to leave a dog for eight or nine hours without a way to relieve itself.

Q&A: Puppy Feeding

Q: How do I feed a puppy?

A: Feeding a puppy correctly means providing the right amount of calories as well as the necessary protein, minerals and vitamins for healthy growth. Puppies need more of certain nutrients than adult dogs do because they are building bones and muscles.

Most people recommend using a dog food formulated specifically for puppies, and then feeding the puppy two or three times a day. Many people advise allowing the puppy access to the food bowl for 15 to 30 minutes; then pick it up. Provide fresh food at the next meal. A dog with constant access to food can become a picky eater. Of course fresh water should be available at all times.

If you have a purebred dog, I encourage you to talk with the pup's breeder for feeding advice. Small breeds and large breeds should be fed different foods for health reasons.

There are differences of opinion on feeding puppies, just as there is about feeding adult dogs. Many people use a quality kibble with balanced nutrition, while others prefer a natural diet of meat, vegetables, fruit and bones to chew. You might want to talk with your veterinarian for advice.

Here are some online resources for you to read for more advice:

Puppy care, training and feeding:
http://placervillevet.com/puppy_care_and_training.htm

Feeding Dogs and Puppies
http://www.petnet.com.au/dogs/dogfeed.html

And here is a more detailed article from veterinarians:
http://www.peteducation.com/nutrition/puppyfeeding.htm

Olde English Bulldogge

David Leavitt started breeding a dog in 1971 based on the appearance of the 18th century English bulldog. His goal was to create a breed that had the appearance of the original dog, but not its aggressive tendencies. Dogs whose bloodlines can be traced back to Mr. Leavitt have been coined the Olde English Bulldogge. Today, there have been several generations of the Olde English Bulldogge and a parent breed club has been formed, called the Old English Bulldogge Kennel Club (OEBKC). There are steps in place to make this breed a formally recognized one.

To find breeders in your area, contact the OEBKC in order to find a breeder near you. Go to www.oebkc.us.

Good Even-Tempered House Dogs

If you're looking for a good mild mannered house dog, there are a variety of breeds to consider. If you're doing some research, look for a dog that has low to moderate exercise needs, is generally friendly and sociable, and has no aggressive or dominance tendencies. Remember to always evaluate your own personal preferences and needs. Some dogs are natural lap dogs, some dogs are more stubborn, and some may have high grooming needs.

Some good breeds to consider would be the following:

• Beagle
• French Bulldog
• Italian Greyhound
• Maltese
• Miniature Schnauzer
• Pug
• Toy and Miniature Poodles

Allergic Reaction to Vaccination

Though vaccines are necessary to keep your dog from getting potentially deadly infectious diseases, unfortunately, they do sometimes come with side effects. Common mild reactions to vaccines include soreness and swelling at the location of the vaccine shot, mild fever, lethargy, and sneezing. More serious, but rare reactions include life threatening allergic reactions and the development of a tumor or sarcoma at the location of the shot.

If your canine experiences any side effects due to a vaccine, your best option is to make a note of the symptoms and discuss it with your veterinarian prior to your dog's next set of shots.

Q&A: Nursing Pups Hurting Mother

Q: How can I help my female dog whose nursing pups are hurting her nipples?

A: Most mother dogs will stop her puppies from doing that by disciplining the pups calmly but firmly. Here is an online article that talks about the natural behavior of female dogs with biting puppies:
http://www.animalnetwork.com/dogs/reference/children.asp

If your female is not doing that and she is very uncomfortable, that may mean you need to separate the puppies from their mother except at feeding time -- and then you'll need to supervise the feeding.

Puppies start getting their first or puppy teeth at about three weeks of age, and weaning typically starts at four to five weeks of age. So you need to help your female dog through this period when the pups have teeth and are still nursing.

If the problem is really serious, you should talk to your veterinarian for treatment options and you should consider starting the weaning process as soon as is reasonable. Again, your vet can advise you on that.

Webbing for Sled Dog Harnesses

Although you may be tempted to make your own harness for sledding, purchase them instead - there is an ART to the science of this activity. Properly constructing a harness so that it fits correctly on your sled dogs is a specialized task that is attempted by many, but accomplished by few.

Harness makers are quite often mushers themselves and know the techniques needed to make a harness fit a sled dog well without causing damage or harm to the dog wearing it.

Well made sled dog harnesses tend to be relatively affordable, ranging in price from $12 to $20 a piece.

Rottweiler Metzgerhund

The Rottweiler Metzgerhund is actually the European name for what is known as the Rottweiler in the United States. This breed is a powerful, fearless guard dog originally used to herd cattle. He is a working breed who needs a task whether it is obedience, tracking, or search and rescue. If you're considering this breed, make sure that he gets lots of socialization and training to ensure he is not aggressive around small dogs or children.

Q&A: Separating Dam and Puppies

Q: Is it true that if you pull a puppy away from its mother before the 7 - 8 week period it can possibly have issues later in life? I believe it was called dimensia, but I am not sure.

A: There is in fact a disease called canine dementia [pronounced "dimenshia"], which may be what you are thinking of. It is sometimes called doggy Alzheimer's because it has similar causes and impacts dogs the way Alzheimer's impacts people. The cause of this ailment appears to be the growth of plaque deposits around neurons in the dog's brain.

Here is a good explanation:
http://explorezone.com/columns/future_watch_1999/11_08_alzheimer.htm

I could not find any references connecting the separation of puppies from their dams and dementia. There is a general belief that puppies should stay with their dam and littermates until 7 or 8 weeks to benefit from the mother's training and the social interaction with other pups. Some experts think that "separation anxiety" can develop in pups taken from the dam too soon. Here are two worthwhile articles:

Key stages early in the life of a puppy, including weaning:
http://www.purina.com/breeders/magazine.asp?article=187

Avoid separation anxiety:
http://www.cvm.uiuc.edu/ceps/petcolumns/sepanx.html

Jack Russell Terrier

The Jack Russell Terrier is an energetic, lively, small sized breed. He makes an excellent companion for owners who will give him the space to roam. Terriers were bred to chase small animals such as rabbits and cats and therefore need to be kept in a secure area or leashed at all times. These dogs tend to do well with children if exposed to them from a young age. They also may be protective and make good watchdogs, but they are not aggressive.

Puppy Strangles

Puppy strangles or juvenile cellulitis is a condition affecting young dogs between three to sixteen weeks of age where swelling, hair loss, and lymph node enlargement occurs. Occasionally, a skin infection occurs at the feet and face as well.

It is not known exactly what the cause of puppy strangles is, but it is believed that it is a deficiency of the immune system that is inherited. This is serious condition that can result in the death of a puppy if not treated. It is advised that if your puppy may have this condition to seek a veterinarian immediately.

Small Breeds for a New Dog Owner

If you're new to dogs and you're searching for that perfect toy or small breed, you've still got a lot of things to consider. The range of small breeds is quite broad. Some are friendly, fun loving dogs, some aloof and independent. Take the time to carefully consider what your individual needs are and how each breed might fit into your lifestyle.

Her er nogle forslag:

If you're looking for a spunky, energetic breed, try a terrier. Keep in mind that these dogs have been known to be quite feisty and stubborn. The Yorkshire terrier, West Highland white terrier, and Manchester terrier are good options.

If you want an all around companion who would love to spend time on your lap consider the pug, Maltese, or Lhasa Apso.

For a small dog that is still likes to be active, consider the Beagle, dachshund, or toy or miniature American Eskimo.

Click here for the small breeds:
http://www.dogbreedinfo.com/phstoysmalldogs.htm

Click here for the medium-sized breeds:
http://www.dogbreedinfo.com/phsmediumdogs.htm

Scottish Terrier Grooming

A Scottish terrier resembles an older gentleman with his long eyebrows and full beard. His hard and wiry coat is weather resistant and his undercoat is soft and dense. Scotties need a moderate amount of grooming to maintain their distinctive look. Generally, brushing a few times a week and professional grooming every few months will do. Take care to make sure that his undercoat does not become matted.

For more information on grooming this spunky breed, go to www.petgroomer.com/Grooming101/Breeds/scottish_terrier.htm

Q&A: Puppies in Boarding Kennels

Q: At what age is it safe to put your puppy in a kennel? I`m considering doing this at 11 weeks. My husband is concerned about health issues. How many days is safe?

A: I am glad you took time to ask this question, because it could in fact be important to your pup's health. In general, I would agree that 11 weeks is too young. Her er hvorfor.

A puppy does not fully build its immunity to serious diseases such as Parvovirus until it has had its full series of vaccinations, including the booster shots usually given about 16 weeks of age to as late as 20 weeks of age. So at 11 weeks, your pup is very likely to be susceptible to Parvo, a very nasty bug, and other diseases.

Of course a boarding kennel will work very hard to sanitize its facilities, but some of these infectious agents are hard to kill, and you never know when an adult dog that is a carrier will be at the boarding kennel you choose.

Here are a few Web site references to help you on this. They give the recommended vaccination schedules from different veterinarians:

Vaccination Schedule:
http://www.hooked.net/~jwl/shots.htm

Background on Types of Vaccinations:
http://www.cvm.uiuc.edu/ceps/petcolumns/vaccinep.html

Schedule of Vet Visits for Puppies:
http://www.veterinarymall.com/info/puppyvac.html

Q&A: Homemade Dog
Food & Treats

Q: Where can I find recipes for homemade dog food and treats?

A: There are lots of great recipes for homemade dog treats on the Web, and I'll share some sites where you can find them. Of course, thinking of dog treats reminds me of the hours I spent making special high-calorie treats for our racing Siberian Huskies so my husband Rick could "snack them" while out on a long-distance race trail.

Here's a fun recipe collection that includes Sunshine Liver Brownies and much more:
http://dogsaregods.hypermart.net/recipe.htm

Here's another collection including Simple Simon's Birthday Bones:
http://www.getrecipe.com/DogRecipes.htm

And here's one with Good Puppy! Cookies:
http://www.getrecipe.com/DogRecipes.htm

And if you're really serious about cooking for your dog, here's a page with 130 recipes including dinners such as Chow Chow Stew:
http://www.doggieconnection.net/recipe/

Dog's Penis Dripping Blood

Dripping blood from the penis is a symptom that can show up in prostate disease in male dogs. These dogs usually also have difficulties in defecating. Cystitis, which is more common in female dogs, is accompanied by bloody urine and difficulty urinating or having accidents.

If your dog has blood dripping from his penis, it is always advisable to get an examination from a veterinarian who can physically look at the dog and make an educated assessment.

Q&A: Introducing a Pup to an Adult Dog

Q: How can I introduce a male puppy Rottweiler to my 18-month-old female Rottweiler?

A: In most cases, this is the easiest type of introduction. Female dogs generally will "mother" a puppy. We introduced a male Siberian Husky puppy into our home where a 12-month-old female Siberian Husky already lived. They soon were pals, and one of our favorite pictures of the two of them sleeping together.

Now, if your female is especially possessive of you, you might have a case of jealousy. You want to make sure that you give the older dog plenty of love and attention. If you give the pup all the attention, you could create a problem. You need to set the tone right from the start that you love both dogs, and will give hugs and petting to both.

In addition, you want to make sure the pup doesn't pester the older dog excessively. If you see any indication of annoyance on the part of the older dog, you'll want to be sure the female has a place to go to escape the puppy. Still, because she is just 18 months old, she likely has a good bit of puppy playfulness in her and will welcome the puppy as a playmate and they should get along well.

If in fact they like to play, then you also have to make sure your female isn't too rough with the puppy. You need to supervise their play interactions so you can help the female learn that. Again, I think you will have a good experience, but you want to make sure that's the case.

Here's a Web site with an article on introducing a new puppy to current pets. It offers some additional ideas:
http://www.petsmart.com/dog/answers/your_new_dog/articles/article_877.shtml

Tear Stains in Maltese

Tear stains are a common problem among small dog breeds like the Maltese. Most veterinarians agree that the cause is commonly due to excessive tearing. When the fur around the face of your dog is constantly wet, it becomes a breeding ground for yeast infections. These yeast infections can cause a reddish-brown stain on your dog.

The way to curb the staining is to first determine the cause and remove it. In addition to excessive tearing; blocked tear ducts, ear infections, teething in puppies, allergies, and fleas, can cause tearing in a dog. The next thing to do is to put your dog on a course of antibiotics. Your veterinarian can recommend the best treatment for your pet.

The Lifespan of Golden retrievers

Golden retrievers typically live to about 12 to 14 years of age. There is no widely known reliable source that has a listing of the oldest living Golden retriever. However, some dog owners have reported their Golden retriever to be alive at 17 years of age.

For some interesting statistics on the lifespan and common causes of death in Golden retrievers, you can visit the website of the Golden Retriever Club of America at www.grca.org.

Pictures of Dog Breeds

If you're looking for a resource with photos of numerous breeds, there are a few options available to you. You can check with your local bookstore or library for a comprehensive guidebook available that has photos, descriptions, and pros and cons of a breed. Or if you prefer to look Online, the American Kennel Club recognizes over 150 breeds of dogs and has a section complete with photos, histories, and detailed information about each breed. For more information, go to www.akc.org/breeds/breeds_a.cfm.

Ear Cropping Discomfort

Cropping the ears of a dog is a fairly significant surgery and your dog will surely experience a great deal of pain and discomfort. You must keep your dog's ears clean and you can expect to go through a minimum of three months of ear taping sessions with your dog. You can help manage the pain with drugs, but you should seek the advice of your veterinarian to recommend the best solution.

Timid and Fearful Dogs

A fearful dog tends to respond by fighting or fleeing. If you're attempting to train a timid dog, the most important thing to do is build up her self-confidence. Train her how to behave properly by teaching her basic commands. As she learns what behavior is expected of her, she will become more self-assured. You can also begin socializing her to a variety of situations so that she is accustomed to it. You should always introduce her to new things slowly and never be forceful about it. If meeting new people frightens her, for instance, give her time to come around. Expect an adjustment period before you to see results.

Labrador Retriever Training

Labrador retrievers are known to be fairly trainable dogs. They respond well to commands, are eager to do work, and like pleasing their owners. If you are considering training your dog the basics, he should do fine in a basic obedience class.

Labradors also are great dogs for field trials, excel at service work, and ideal for narcotics detection. If you're interested in training your Lab to participate in competitive sports, contact your local club for more detailed information on the sport that you are interested in. The American Kennel Club has local listings. For more information, go to www.akc.org/clubs/search/index.cfm?action=national&display=on.

Rabies Symptoms

There are two forms of rabies that may appear in dogs – "dumb rabies" and "furious rabies". When dumb rabies occurs, muscular paralysis takes over the dog. You'll notice changes in the sound of the bark, breathing difficulties, excessive drooling, and an inability to drink due to the jaw hanging open. With furious rabies, dogs will begin to act mad. They begin to roam and act aggressively towards people, other animals, and even inanimate objects.

There is no cure for rabies once the symptoms show. Dogs will usually die within two to ten days.

Q&A: Puppy Food
Alternativer

Q: How and what do I feed a puppy?

A: You have a number of choices to make about puppy feeding. This includes the choice of dog food [regular or premium, puppy chow or regular dog food, commercial or natural] and whether to feed on a schedule or allow free feeding where dry food and water are available at all times.

From all the reading I've done, combined with our experiences, feeding on a schedule is preferable. Here are some reasons: puppies that are free fed are more likely to become fussy eaters, housebreaking is harder because it is more difficult to know when a pup needs to go outside, and your dog is less likely to eat when you need it to if you are traveling with the dog or competing in sports or obedience.

Puppies need to be feed a nutritious diet several times a day to support its rapid growth. Here is a helpful article on new puppies, including a section on feeding:
http://www.k9web.com/dog-faqs/new-puppy.html

And here is a detailed article on what to feed a puppy and when, from a site supported by veterinarians:
http://www.peteducation.com/nutrition/puppyfeeding.htm

I encourage you to ask your veterinarian for advice as well.

Food Allergies

Yes, dogs do get food allergies. They can also be allergic to pollen, plants, fleas, and food. Many experts believe that only five to ten percent of the allergies that dogs get are actually caused by foods.

If your dog has inflamed skin around his feet, face, ears, armpits, or groin area, that may be a sign of a food allergy. Occasionally, a dog vomits as a reaction to a food allergy.

If you think your dog has a food allergy, your veterinarian can help you determine what the source is. You'll usually have to go through a process of elimination to see what foods, if any your dog is allergic to.

Smelly Fur

If your dog's fur is a terror on the olfactory senses, here's a few reasons why and some ideas to fix the problem:

• Your dog has rolled in something smelly outdoors. Give your dog a complete bath with a shampoo formulated for dogs to get him fresh again.
• He' been in the water and his fur isn't drying out completely, giving him that musty scent. Make sure to dry his fur out completely in the sun or by using a pet dryer.
• It's not really his fur. Some dogs have a condition called seborrhea where they secrete excessive oil and odor. Frequent bathing with a medicated shampoo from your vet should do the trick.
• Your dog has long hair on his backside and it's become soiled from defecation. Frequent brushing and a monthly trim will help keep him clean.

Parvovirus Strains

If you're taking an older dog to a place where she will come into contact with a lot of other dogs and there has been a recent parvovirus outbreak, there is cause for concern as parvovirus is a deadly disease. However, there are also a few other things to keep in mind. There are published reports that state that an older dog has a diminished immune system and therefore would be more susceptible to getting parvovirus. However, a great deal of evidence suggests that the parvo vaccine lasts a very long time and that an older dog is not likely to get parvo. That having been said, it is always best to assess the situation for yourself as to the likelihood that your dog will get sick and to consult your veterinarian for advice.

Chesapeake & Labrador Retrievers

The Chesapeake Bay retriever and the Labrador retriever are both large sized active dogs that tend to make good family dogs due to their good disposition with children. However, there are differences between the two breeds to consider.

While the Labrador retriever tends to be an all around friendly, trainable pet, the Chesapeake is a bit more discerning. Chesapeakes are good with children if raised with them and require strict training and socialization to avoid any type of headstrong behavior. Labradors tend to want to please their owners and are generally adaptable to most situations and people of all ages.

Both breeds are happy to go out for a vigorous round of exercise and take well to the water although the Chesapeake tends to be more of a strong swimmer.

Going Off Leash

Though it's tempting to walk your puppy off leash, unless you are in an enclosed area designated for dogs, an off leash area for dogs, or on your own property, it is generally not advisable to walk your dog off the leash. Even in less urban areas where your puppy is away from the danger of traffic, it is always a possibility that your dog could suddenly bolt due to loud noises, wildlife, or something to give chase to. Use your best judgment when walking with your puppy and account for any unforeseeable instances with you, your puppy, and those around you.

Rotte Terriers

The Rat terrier is a small to medium sized terrier that has a generally friendly temperament and has been bred for hunting and companionship. Breeders have crossed the toy fox terrier and Manchester terrier to come up with this affectionate yet protective dog. This breed has recently been recognized as an official breed by the American Kennel Club.

Prevent Dogs Eating Feces

It is actually a fairly common occurrence for a dog eats his own feces, an act known coprophagia. Some dogs do it and some never will. There is no known cause for why this happens, though there are several theories. One theory suggests that the behavior stems from a dog's days in the wild when it was normal to devour all parts of an animal, including its feces. Another theory suggests that eating feces may provide some nutrients or aid in digestion. A third theory states that eating feces may simply be a sign of stress in some dogs.

To avoid this problem, you can clean up after your dog immediately so that he does not have an opportunity to dine on his own poop. There are commercial products on the market available that you can add to your dog's food to make the taste of his feces less desirable.

Small White Dogs

So you're looking for a breed of dog and you have your heart set on a smaller dog with mid-length white fur. It sounds like you'd be interested in one of the spitz breeds. The toy or miniature American Eskimo might be right up your alley. This dog has a thick medium length overcoat, loves to be with his owner, but may be a little aloof around strangers. You'll need some early training and socialization with this dog, but they are fairly easy to train and enjoy learning tricks. The toy version is 9-12 inches at the shoulders and the miniature version is 12-15 inches at the shoulders.

If you're still looking for more options, consider the following breeds:
• Bichon Frise – This breed is a gentle, playful and affectionate dog with a curly, plush white coat.
• Coton de Tulear – This dog a rare white breed, originally from Madagascar.
• Toy poodle – They are a responsive working breed of dog with an abundant dense coat, in many shades from cream to silver.

Breeds for Allergy Sufferers

Dogs that are hairless or have a single layer of coat tend to produce less dander and are therefore better options for people who suffer from dog allergies. This list includes, but is not limited to the Basenji, Bedlington terrier, Border terrier, Cairn terrier, Yorkshire terrier, poodle, Schnauzers, and Chinese crested. The new "designer breeds" of dogs, including the Yorkipoo, cockapoo and other poodle mixes have been known to be good dogs for allergy prone folks.

The Best Eyesight

Like their name implies, dogs under the sight hound group use extremely acute eyesight to hunt. Breeds from this group include the greyhound, saluki, whippet, and pharaoh hound. Among these dogs, some sources tout the greyhound, which is also the fastest dog, as the dog with the best eyesight.

Trimming Shelties

The Shetland Sheepdog needs special care to prevent fur matting. Daily combing and brushing is a must. You should trim your Sheltie every three months or so to keep their coat in good form. • You can trim the backside or skirt of your Sheltie with thinning shears if it becomes too thick, but seek the advise of a trained professional for guidance the first time you do this. Also trim the area around the anus to keep it clean. • Mats may occasionally need to be cut around the ears. Take care not to cut your dog if you need to do this and you can relax the dog first with massaging before attempting this maneuver. • Trim the excess hair on your dog's feet to keep dirt and gravel out of their paws. Always detangle FIRST and bathe SECOND - water increases the tangles.

Breeds Good in the City

The city dog does well with all the bustle and noise of an urban environment. Traffic lights, cars, shops, and a good crowd does not deter or phase them. If you're looking for a dog that would do well in the city, here's a partial list:

• Basset Hound
• Boston Terrier
• Cardigan Welsh Corgi
• Dachshund
• French Bulldog
• Keeshond
• Maltese
• Pug
• Shih Tzu
• Scottish Terrier
• Yorkshire Terrier

Breeds for Asthma Sufferers

If you're an allergy sufferer and still want a dog, there are a few things you should know. Allergens from dogs (typically a dog's dander) can cause allergic reactions. Those allergens are also considered to be a factor in triggering asthma, an allergic inflammation of the lungs.

But there is hope. Though dogs can't make allergies go away, breeds that are good for allergy and asthma sufferers do exist. These breeds of dogs typically shed very little dander and therefore don't tend to set off a reaction in allergy sufferers. Some of the breeds include the American Hairless, the Basenji, the Bedlington terrier, Bichon frise, Chihuahua, and the poodle. The recently popular "designer breeds" of dogs, which includes Yorkipoos and cockapoos are also known to be better dogs for folks suffering from allergies.

Q&A: Peeing in
Crate Overnight

Q: Is there a way to stop a puppy from peeing in its kennel or crate overnight?

A: Young puppies really can't hold their small bladders very long, so peeing in a kennel overnight is quite normal. You can reduce the problem by creating a pattern of feeding, drinking water and trips outside to pee that "empty" the pup pretty well before bedtime.

This means feeding its last meal no later thank around 5 or 6 pm, restricting water consumption in the late evening, and taking the pup out both soon after it eats and just before bed time. And more often if the pup signals a need.

Here is a step by step outline of housetraining a puppy that is worth reading:
http://www.lifesgreat.com/HowToTrain.html

Soiling the Owner's Bed

In order to keep your dog from soiling your bed, you need to find out what the cause is and then take steps to remedy your dog's problem. First make sure that your dog does not have any medical condition that causes him to eliminate in the house. Always make sure that your canine has plenty of opportunities to go outside and eliminate.

Then, your next step, if your dog is perfectly healthy, is to thoroughly clean your bedding and eliminate any evidence of odors that could lure your dog back to marking the same area. You need to be very vigilant in watching your dog to make sure that he does not continue to use your bed as an elimination area. If he is caught, correct him in a firm tone of voice immediately during the incident and not a minute later. Then take him to an area where he should eliminate.

It's helpful to create a consistent routine so that your dog knows when he can go outside. If you cannot watch your dog for a few hours when you are not home, either place him in an enclosed area of the kitchen or crate him until he has learned not to eliminate in the house.

Q&A: Puppy's Eyes and Ears

When do a puppy's eyes open?

Here's a handy way to think about early puppy development:
-- eyes open at about two weeks of age.
-- ears open completely by three weeks.
-- pup able to move around pretty well by four weeks.
In the first four weeks, pups are almost totally focused on eating and sleeping, but at four weeks they start to interact with their littermates more and more.

Q&A: Eating stool or poop

Q: How can I stop coprophagy, in other words my dog eating poop or stool?

A: The best prevention is eliminating access to poop. This means cleaning up immediately after the dog poops, whether in your yard or on a walk. The next most important thing is to teach the dog "no" or "no eat" when it sniffs a poop. After the "no eat" command and you have the dog's attention, call the dog to you, praise the dog and give it a treat. Be consistent in this training process. There are other ideas that have been tried, as described in this helpful article on the Web:
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1551&articleid=155

Soiling In the House at Night

If a housetrained dog is suddenly having accidents at night in the house, it's time to examine the current situation. Before you jump to any conclusions, consider whether there have been any major changes in your dog's life, schedule or routine. For instance, has there been the addition of a new pet or child in the household? Or perhaps your dog is not given an opportunity to go outside as he previously had. Also, make sure that your dog is healthy and not suffering from any medical conditions that would cause him to have accidents.

If you've ruled out his environment, it may also be possible that your dog has matured and is marking his territory. Unfortunately, his territory includes your house.

The key is to address the situation promptly before it becomes an ingrained habit. You can do this by securing your dog in a crate overnight. Few dogs will soil the area where they live and sleep. Be sure to take your dog outside as late as possible before bedtime and immediately upon waking up. If your dog alerts you that he needs to eliminate in the middle of the night, do take him outside. After several weeks of crating, you can begin to leave your dog out of the crate at night to check on his progress.

Deskunking Your Dog

If your dog has had an encounter with a skunk and he's been sprayed, you can do a few things to alleviate the stench.

First, quarantine your dog to the backyard until you can clean him up to avoid bringing the odor into the house. Methods like tomato juice do require several baths over a number of days and may not be as effective. Dog shampoos targeted to deodorizing your pooch also come with mixed results. According to one Kansas State veterinary technician, a homemade concoction will do well to clean your dog up. Here's the recipe:

• 1 quart 3% hydrogen peroxide
• 1/4-cup baking soda
• 1-teaspoon liquid soap

(This recipe can be doubled for bigger breeds.)

Wet your pet down and work the mixture through the pet's hair. Leave on for three to four minutes and rinse. Be sure to throw away any excess mixture.

Golden Retriever Grooming

Golden Retrievers do shed quite a bit and require regular grooming due to their hair type, the frequency of matting, and the potential for hot spots on their skin. A thorough brushing several times a week is very important, and the use of a slicker brush to remove loose or shedding hair will be helpful to control dog hair in your home.

The Problem with American Cocker Spaniels

The American Cocker Spaniel and the English Cocker Spaniel are actually two separate breeds of dogs, each with its own characteristics. They are both medium sized dogs known to be playful, friendly, and trainable. However, in the case of the American Cocker Spaniel, rampant careless breeding has led many dogs in this breed to have health and behavior problems. This includes, aggressiveness, difficulty in training, deafness, and skin problems.

Laying out the Kennel

If you're laying out a kennel for your dog, it can be a daunting task to start if you've never done it before. Here's a few ideas to help make the process go a little bit easier:

• Make the inner chamber of your kennel large enough for your dog to lie down comfortably.
• Make the clearance height of the kennel at least six inches taller than your dog's head.
• Use a hard surface for flooring that is easy to clean like concrete.
• Concrete block is recommended for wall construction. Although it is higher in cost than wood, it will last longer, be easier to clean, and be lower in maintenance costs.
• Use insulation batting to keep the kennel warm and a ceiling fan for summer months.
• Place windows about five feet above the floor to allow natural lighting and placement of cabinets or other storage items.

Grooming an Australian Shepherd

There's a lot of variety in an Australian shepherd's coat. His outercoat is somewhat coarse while his undercoat is soft and thick. The fur can be either completely straight or have a slight wave. You should brush an Aussie's coat every week with a slicker brush. If he is shedding quite a bit, you can use a shedding blade to remove excess hair. Never shave your Aussie if his coat becomes matted, as this will only lead to sunburn. To keep the level of matting down, use a pin brush on the feathers, or long fur, on your dog. This includes front legs, back legs, and behind the ears.

German Spitz

The American Kennel Club (AKC) recognizes the German spitz as a foundation stock breed. However, there is no official breed for the German spitz in the United States. The Federation Cynologique Internationale (FCI) is a worldwide organization that recognizes breeds including the German spitz. The Pomeranian is the smallest size of the German Spitz under the FCI and is now recognized as a separate breed in the United States. The FCI classifies four other sizes of the German spitz. From smaller to largest, they are the Kleinspitz, Mittelspitz, Grossspitz, and Keeshond or Wolfspitz.

Try these websites for more information:

http://www.germanspitzclub.org.uk/
http://www.akc.org/breeds/german_spitz/index.cfm
www.en.wikipedia.org/wiki/German_Spitz

Dog Houses and Kennels

Today, there can be more to the average dog house than four walls, a sloped roof, and a door opening. Dog houses come in a variety of shapes, sizes, and construction materials. Many homes for dogs have been designed to be miniature versions of the ones that us two legged folks live in.

If you're looking for some ideas to put together a kennel or a dog house, there are a number of resources available for you. There have been books published on unique dog houses, some with instructions detailing how you put a house together yourself. You can contact your local bookseller or library and request a search on the subject to see what you can find. The Internet is also an excellent resource. Some Websites have posted a step-by-step "how to guide" on how to build your own kennel or home for your dog. Still other sites will sell these plans to you. Simply go to a major search engine and type in the key words desired.

Howling at the Moon

It's late at night, the full moon is shining brightly, and you hear the dogs in the neighborhood doing a chorus of howling. Why do dogs howl at the moon?

In actuality, dogs may appear to howl during a full moon, but it's more likely that they are simply howling to communicate with each other. It may just be easier to notice that they're howling on a night when the moon is in plain view. Dogs howl to signal location when they are hunting. They also howl when left alone for long periods and they are trying to signal to their family members. It's also very contagious. One dog's howl may set off a string of howls around the neighborhood.

From Country Dog to Suburbia

If you're moving to a new environment with your canine, there are some things that you can do to help him adjust to a new lifestyle.

First, make a list of priorities to decide what types of things will help make the new environment a home. For instance, if you are moving from the countryside to a suburban environment, perhaps a good compromise would be access to a large backyard, park, or proximity to an outdoor area for hiking.

Next, help acclimate your dog to the change in environment by introducing him to the new area slowly. If your dog is used to open areas and needs to get used to streetlights, cars, and stop signs, show him the rules of expected behavior.

Finally, bring pieces of your dog's former environment to his new home. He'll be comforted by familiar objects like his food bowl, bed, and favorite toy.

Breeds Good with Children

Are you searching for the perfect pet that will be good for your family and great with kids? Friendly, tolerant, and good-natured, these breeds love everyone, children and adults alike:

• Boxer
• BostonTerrier
• Irish Setter
• Keeshond
• Labrador Retriever
• Mastiff
• Newfoundland
• Pug
• Siberian Husky
• Vizsla

Brittany Spaniel

The Brittany is a friendly and affectionate member of the family who will show wariness towards strangers. For this reason, the Brittany, a mid-sized breed, makes a great watchdog. This breed is an all in one package – a hunter, a pointer, and a retriever. While this breed resembles a spaniel and was once known as a Brittany spaniel, this dog is now simply referred to as Brittany due to his pointer capabilities.

Dog Breeds Developed in Scotland

So you want to know what dogs are from Scotland. Though many dog breeds have evolved from an earlier stock from many parts of the world, there are a number of sheep dogs, terriers, and hunting dog breeds that have been either created or shaped in Scotland. Here's a list:

• Collie
• Gordon Setter
• Scottish Deerhound
• Scottish Terrier
• Shetland Sheepdog
• Skye Terrier
• West Highland White Terrier (and related terriers including the Cairn Terrier, Dandie Dinmont, and Scottie)

For more information on these and other breeds, you can go to the American Kennel Club's breed page at www.akc.org/breeds/complete_breed_list.cfm.

Stop Eating the Kitty Litter

If your canine seems to favor your cat's litter box, you can curb his poop eating behavior. It's a little known fact that some dogs just eat poop. This act is known as coprophagia. There is no known reason why dogs eat feces. The theories guess that dogs may do so for nutrients, because they like the taste, or due to anxiety.

The best way to correct the problem is prevention. If you can, prevent your dog from having any access to the litter box. You should also train your dog to avoid the litter box. You can monitor your dog and condition him to replace the kitty eating behavior with another one. For instance, every time he approaches the litter box, call him to "come" and give him praise. With consistency, he should learn to steer clear of the cat's box.

Getting Enough Exercise

So how do you know if you're dog is getting enough exercise? How much exercise a dog needs depends on a few things. If your dog is an active breed, then he'll be happiest with vigorous playtime and space to run on a daily basis. Most toy breeds will be content with a short jaunt around the neighborhood once a day.

Also consider the age of your dog. A puppy often has spurts of energy and needs several opportunities to work his lungs throughout the day. An older dog is more sedentary and needs less exercise.

If your canine is restless or tearing up the house, it may be a sign that he isn't getting enough exercise. Always consider whether your dog is eating a proper amount of well-balanced meals. If he is, he should not be overweight. That could also indicate your pooch needs more time getting fit.