Guide til digital musik-formater

Guide til digital musik-formater

Som teknologien har udviklet i digital musik, kan brugerne downloade alle slags musik tænkelige fra internettet med nogle få klik. Den brede vifte af audio filtyper, kan imidlertid være overvældende. Denne vejledning til digitale musikformater vil hjælpe dig med at holde det hele lige.

Lossy formater

Der er to generelle kategorier af lydformater: lossy og tabsfri formater. Hvis en fil er lossy, betyder det, at nogle af de oprindelige lyddata er gået tabt for at skrumpe filen til en håndterbar størrelse. Disse omfatter følgende formater:

MP3

MPEG Layer 3-format kombinerer lille størrelse med god lydkvalitet. Ved 192 kilobyte per sekund (Kbps), lydkvaliteten er næsten umulig at skelne fra en cd. The University of Leicester beregnet, at en MP3 komprimeret ved 192 Kbps kun ville bruge 1 1/2 MB lagerplads for hvert minut af musik. Platforme som iTunes giver brugerne mulighed for at ændre MP3 kompression for at øge eller mindske lydkvalitet og filstørrelse som de ønsker.

WMA

Microsoft skabt deres egen version af MP3, varemærkede den som Windows Media Audio, og markedsført det som et alternativ til MP3-filer. Den WMA-format undladt at fange den. Som et resultat, lyttere ofte nødt til at konvertere WMA-filer til MP3-filer til at bruge dem i andre ikke-Windows-programmer.

AAC

De samme udviklere, der skabte MP3 også skabt Coding (AAC) format Advanced Audio. Det tilbyder en lydkvalitet svarende til MP3-filer, mens du bruger mindre hukommelse. Formatet er almindelig i iTunes, og i modsætning til WMA-format, er der bred enighed på tværs af musik platforme. Hvis du kort på hukommelse, AAC er en god mulighed.

Lossless formater

Hvis en lydfil er tabsfri, har det ikke mistet nogen af ​​de audio data fra den oprindelige kilde. Lossless indeholder følgende formater:

WAV

Den WAV-format, skabt af Microsoft, er branchens standard for musik fagfolk, og den er funktionel i alle musik-platforme. Sin fremragende lydkvalitet, betyder dog langt større filstørrelser. En typisk tre-minutters sang ville tage op 30 megabyte. På trods af sin store størrelse, WAV er afgørende for musik fagfolk på grund af sin tabsfri CD-kvalitet lyd.

AIFF

Apple skabt sin egen version af WAV, Audio Interchange File Format (AIFF). I lydkvalitet, filstørrelse, og universel funktionalitet, det er ikke anderledes fra WAV. Debatten mellem WAV og AIFF er mere en Mac vs PC argument. Musik fagfolk med Mac-computere har en tendens til at foretrække AIFF, mens dem med pc'er tendens til at foretrække WAV.

FLAC

FLAC, eller Free Lossless Audio Codec, giver en mellemvej mellem MP3 og WAV. I modsætning til de store ukomprimerede WAV og AIFF filer, er en FLAC komprimeres til en mindre størrelse. Men det er tabsfri, og det fastholder den perfekte lydkvalitet af WAV og AIFF. Selvom det ikke er så lille som en MP3 er det reduceret nok til at gøre musik opbevaring håndterbare. Men FLAC fungerer kun i pc-miljøer.

Apple Lossless

Apple Lossless eller ALAC format, er Apples svar på FLAC. Det giver de samme fordele ved FLAC, men det virker kun med Apple-produkter.

Andre filtyper

Følgende liste definerer nogle mindre almindelige formater findes i musikverdenen:

  • MP4: MPEG-4 Part 14 format, forkortet MP4, kombinerer lyd og video information i én fil. Det er mest almindeligt anvendt, når du ser musikvideoer på din iPhone, iPad eller anden bærbar enhed.
  • MIDI: En Musical Instrument Digital Interface fil registrerer udførelsen af ​​et digitalt instrument, så andre digitale instrumenter eller notation programmer kan læse, hvad det udføres. Medmindre du er en komponist eller ivrig musiker, vil du ikke se mange af disse.
  • MP3 + G og WAV + G: Når en karaoke-system eller software program tager en normal MP3-eller WAV-fil og tilføjer video og tekst til det, det skaber en MP3 + G eller WAV + G-fil. Hvis du vil oprette en karaoke-kompatibel fil, alt hvad du behøver er en MP3 eller WAV-fil med de udtagne vokal og en karaoke-konverter.
  • OGG Vorbis: The Vorbis-formatet er et andet komprimeret lossy audio type, men det er åbent købes. Det betyder udviklere kan manipulere det uden frygt for patentkrænkelse. Dette har ingen betydning for den musik lytteren. Meget få musik platforme bruger Vorbis, og det giver ikke nogen fordel for musikelskere, der ikke er webudviklere.

Administration af dine filer

Her er en simpel opdeling af, hvordan musik filhåndtering bør arbejde:

  • Bærbare enheder: De lossy formater MP3 og AAC er de bedste muligheder for lagring af din musik på bærbare enheder. Når rippe cd'er på din computer, skal du indstille din filformat præference til MP3 eller AAC på 192 Kbps. Dette vil sikre næsten CD-kvalitet og lille filstørrelse.
  • Arkivering din musik: Hvis du ønsker at beholde en permanent digital samling af dine cd'er, gemme dem som tabsfri filer. Det vil kræve mere plads på harddisken, men det vil bevare den perfekte lydkvalitet af cd'en. WAV eller AAIF er de bedste valg på grund af deres universalitet, men du kan bruge FLAC eller Apple Lossless, hvis din harddisk er begrænset plads.
  • Brændende CD'er: Hvis CD'en du brænder er noget du vil holde i lang tid, er det bedst at brænde det i en tabsfri filformat af samme grund, du bruger tabsfri filer til arkivering: det bevarer kvaliteten af ​​den oprindelige lyd kilde. Brændende MP3-cd'er, er imidlertid meget almindelige og er en god mulighed, hvis cd'en er til midlertidig lytte brug.

Fremtiden for Digital Music

Må ikke blive for knyttet til din MP3 og WAV filer. Der er nogle mennesker, som Bob Dylan, der tror digitale musikformater skal forbedres. Han kan være rigtige. Computer teknologien udvikler sig så høj hastighed, at en ny, overlegen lydformat kan komme med meget snart.