Guide til Antik kinesisk kunst

Guide til Antik kinesisk kunst
Bondestenalderen krukke

Kinesisk kunst spænder tusinder af år, og som landet og dets befolkning, er skiftevis farverige, traditionelle, sofistikerede og innovative. Hvorvidt kunstneren producerede skærmen malerier og porcelæn, den æstetiske og symbolikken i kunsten var så vigtig som form eller figur. Den skønhed, ynde, og nogle gange skrøbelighed kinesisk kunst modsiger sin magt, som har fascineret seere og samlere gennem tiderne.

Art Perioder

Kinas lange og komplekse historie er opdelt i mange epoker baseret på de herskende kulturer, og hver æra spillet sin egen rolle i udviklingen af ​​kunst og design. Selvom de perioder er defineret af herskere og datoer, er kunst kun bundet af behovet for det, så bestemte stilarter overlappede og andre forsvandt i en generation.

Neolitiske / Ancient

Så langt tilbage som 10.000 fvt, kinesisk kunst havde en vigtig plads i den neolitiske kultur, når begravelse skikke blev kodificeret og begravelser inkluderet gravgaver. Den Yangshao kultur nordvestlige Kina begyndte at udvikle landbruget som en livsstil og var også kendt for sine håndværk, herunder keramik, tekstiler og metallurgi.

Lerpotter, herunder askeurner blev oprullet, og slip-dekoreret med geometriske mønstre. Den Hongshan kultur formet jade i dekorative og ceremonielle elementer såsom sværd, høster knive og plaques. Malede designs blev foretaget med børster, der begynder en kunstnerisk tradition, der fortsatte ind i moderne tid. Bronze statuer og skibe blev kastet til religiøse formål, selvom vin skibe i form af dyr er kendte.

Tidligt

Den Qin Era

Guide til Antik kinesisk kunst

Qin Terracotta hær

Den Qin æra (221 f.Kr. - 206 f.Kr.) omfattede opførelsen af ​​Den Kinesiske Mur i Kina, og en vægt på struktur og regler, hvilket resulterede i ødelæggelse af mange bøger skrevet af tidligere lærde. Dette dynasti vedrørte krigsførelse og forsvar, så lidt tid eller penge til kunst.

Det illustreres af den måske mest berømte kunst Qin kejsere periode Terracotta Army of Qin Shi Huang, 210 fvt. Hæren, der består af mere end 8.000 legemsstore soldater, heste og bueskytter, var lavet af terracotta, bagt og uglaseret ler. Statuerne blev begravet, for at ledsage og tjene kejseren i den næste verden. Hver statue ansigt er forskellig fra resten, selvom hvem de emner var stadig et mysterium.

Han-dynastiet

Guide til Antik kinesisk kunst

Bronze vase (c) ZentnerCollection.com

Han-dynastiet (206 f.Kr. - 220 e.Kr.) bidraget meget til kinesisk kunst, og verden. Papir nu erstattet silke som skriveoverflade. Den handelsrute kendt som Silkevejen var nu i brug, spreder kinesisk kultur i hele Asien. Det var i denne dynasti, porcelæn begyndte at vinde gunst.

 • Porcelæn er lavet af kaolin, glaseret og brændt for at skabe en glat, hård overflade perfekt til ruder, maleri og design. Han kunstnere fremstillede porcelæn, samt tidligere bagværk kaldes "proto-porcelæn". En af de mest berømte glasurer var Celadon, en blød grøn stadig er i brug.
 • Også fra Han-dynastiet var en enestående kunstform: jade nedgravning jakkesæt. Jade mentes at forhindre kødet fra rådnende, og så godt to-do døde af Han-dynastiet blev undertiden indkapslet i "jakkesæt" af jade. Den ædelsten blev skåret i tynde plader, som derefter blev koblet sammen med sølv og guld tråde. Realiseringen et jakkesæt kunne tage mere end 10 år, og resultaterne var betagende.

Som om Han-dynastiet ikke bidrog nok til kinesisk kunst, var det tid, hvor malet ler fliser afbildet landskaber og guddomme, som senere blev en af ​​de vigtigste emner i kinesisk kunst.

Buddhisme og Tang-dynastiet

I løbet af århundreder 220 - blev 581 AD Kina opdelt i regionale dynastier, og buddhismen blev indført fra Indien. Buddhistiske tro på oplysning og i den praktiske gennemførlighed af at få viden indtastet kinesisk kunst gennem naturalistiske, snarere end abstrakte, designs.

Tang-dynastiet

Guide til Antik kinesisk kunst

Twin Dragon Sancai vase

Tang-dynastiet (618-907 e.Kr.) var blandt de store alderen kinesisk kunst og samfund. I denne periode, kalligrafi blev en værdsatte kinesisk kunst. Både mænd og kvinder praktiseres det, og hver udviklet en stil og metode alle deres egen. Silk var veget for papir, og flere kunstnere havde adgang til materialerne. Kunsten kalligrafi var rodfæstet i den tro, at de tegn, var en balance af "ben" og "kød", eller tykkelse og tynd, og at trykket af børsten, dybden af ​​blæk og bevægelsen af ​​kalligraf hånd skabt en verden, der kan læses i en blæk mærke.

 • Vægmalerier blev også en stor kunstform i løbet af denne dynasti. Ligesom egypterne før dem, Tang royalty ønskede deres grave dekoreret for efterlivet. Glæden ved livet blev kaldt tilbage gennem skildringen af ​​polo spil, processioner og haver.
 • Det var det tidspunkt, hvor fine keramik dukkede op, både til daglig brug og til placering i gravene. Keramikken havde en cremet hvid baggrund med grønne, gule eller brune og sjældent, blå, dekorationer. Disse tre farver bagværk blev kaldt "Sancai", og de var populære gennem hele Østen, handles langs Silkevejen og andre veje. Heste var et populært emne, både hellig og stærk.

Det gyldne alder af maleriet begyndte i denne periode. Malerier (på ruller og silke) af kunstnere som Han Gan og Wu Daozi begyndte den kinesiske hengivenhed til figurer og landskaber som maleri emner. Kunstnere skildrede landskaber i deres verden, fra de store bjergtoppe til haver og blomster.

Store kunstnere blev anerkendt af kejserens hof, og deres arbejde blev efterspurgt af de rige og magtfulde. Når Tang-dynastiet begyndte at svække ved magten, kunstnere understregede den naturlige verden som et sted for tilbagetog, hvor mennesket kunne flygte fra den politiske kaos omkring ham.

Song-dynastiet

Guide til Antik kinesisk kunst

Scholar som et vandfald Ma Yuan

Song-dynastiet (960 - 1279 e.Kr.) var kendt for begyndelsen på en ny social klasse, den lærde eliter, mænd, der skabte en æstetisk sans, der definerede kinesiske liv og samfund. Det var den dynasti, der indførte regeringen test for at vælge de tjenestemænd, der passer bedst til et job; før dette, bureaukrater ofte arvet en position eller blev udpeget efter militærtjeneste. Sangen lærde blev lært, men også uddannet i en af ​​de kunstarter, om det var kalligrafi, maleri eller poesi. Når disse mænd forlod kontoret, de forfulgte kunst, og bidrog til herlighed dynasti. Neoconfucianism var den eminente trossystem,

 • Efter en invasion fra nord tvang Song kejsere til at flytte deres domstole, Song kunst med fokus på at vise den melankolske, tab, skønhed og magt af den naturlige verden, en afspejling af gange.
 • Ud over maleri og kalligrafi, Song-dynastiet kunstnere udmærkede sig i træskærerarbejde, skabe figurer i den oplyste og hellig for inspiration.

Ming-dynastiet

Guide til Antik kinesisk kunst

Porcelæn vin kande

Under Ming-dynastiet (1368-1644 e.Kr.), blev mongolerne besejret og kinesiske kejsere tilbage til tronen. Den store Forbudte By blev bygget, og kunsten kom under ledelse af regeringen. Malere blev opmuntret til at vende tilbage til de ældre, naturlige stilarter, i en nostalgi for oldtiden.

 • Landskabsmalerier afbildet scener ofte skræmmende i deres storhed og bulk, med bjerge og vandfald tumbling over Jorden og dwarfing de skrøbelige mennesker nedenfor.
 • Blæk vasker, kalligrafi og maleri blev blandet på storslåede skriftruller.
 • Tekstiler var repræsenteret med udsøgt broderede badges bæres på tøj til at betegne rang, og de design var udførlige og livlig, herunder animerede kinesisk løve, stadig set i nytår festlighederne i dag.
 • Porcelæn nået sin højde med de blå og hvide mønstre, skønt andre farver blev anvendt som godt. Disse elementer var robust og smuk, og blev eksporteret omkring den kendte verden.

Qing-dynastiet

Guide til Antik kinesisk kunst

Peach Blossom, Fiskeri Boat Wang Hui

Qing-dynastiet (1644 - 1911 e.Kr.) var, at af Manchu, som ikke var indfødte kinesiske og der regerede fast gennem en stærk militær. På trods af deres ønske om at forblive bortset fra den kinesiske, den Manchu var fremragende ledere; Skatter var lave, folk var relativt sikkert og kinesisk kunst trivedes. Under dynasti, tre typer af kunstnere udviklet:

 • Traditionalister, der skabte kunst, som var inspireret af og reflekterede oldtiden. Disse kunstnere inkluderet Wang Hui.
 • Individualister, ligesom Gong Xian, der stillede et personligt præg på deres kunst.
 • Hoffolk og kunstnere, der levede og arbejdede på Manchu domstol, ligesom Xu Yang.

Dette var det dynasti mest aktive i samhandelen med Europa og det amerikanske marked, en tid, hvor keramik blev overdådigt udsmykket med lyse farver mere tiltrækkende for denne "nye" verden. Design dækkede næsten hver tomme af keramik, hvilket resulterer i en hvirvlende, engang raslende, overflade langt væk fra den elegante og ren porcelæn af tidligere tider. Portrætter blev en vigtig stil, med kunstnere organiseret i workshops, hvor enkeltpersoner udfyldte forskellige dele af et maleri.

Jade Carving

Guide til Antik kinesisk kunst

Qing jade carving

Qing-dynastiet var også kendt for at ændre kunsten Jade. Stenen var en favorit kunstners medium siden yngre stenalder, bruges til alt fra smykker til nedgravning dragter og dekorative elementer.

 • Måske er det vigtigste jade udskæringer var "Cong", som består af en rektangulær blok og rund base. Nogle forskere hævder dette repræsenterer den mandlige og kvindelige, yin og yang, mens andre bestridt, siger ingen ved, hvad det Cong afbildet.
 • Jade havde mystiske kvaliteter. De tidligere udskæringer var hvide jade, eller nephrite, men i løbet af Qing æra blev en grøn jade importeret fra Burma. Navngivet "isfugl fjer jade," blev det populært for fine drikke kopper, flasker og hår smykker.

Det tyvende århundrede oplevede Kina gennemgår mange forandringer - politiske, sociale og religiøse - og under Maos revolution blev herlighed gamle Kina ringeagtede og glemt.

I dag fortsætter det moderne Kina til at producere kunst, fra malerier til porcelæn, men mange af de traditioner og færdigheder var tæt på at uddø, så kun den originale malerier, keramik og skulpturer, som at huske den skønhed og filosofi de gamle.

Hvor skal man se

Der er mange gode online "museer", som tilbyder en fremviser mulighed for at se kunst fra alle Kinas dynastier. Blandt dem:

 • The Metropolitan Museum of Art omfattende kunst tidslinje indeholder links til historien, kunstner biografier og fotografier af kinesisk kunst fra alle tidsaldre.
 • British Museum byder udsøgte fotografier af tidlig kinesisk kunst, herunder jade udskæringer og rulle malerier.
 • Den kulturelle Kina hjemmeside har gode illustrationer af keramik og porcelæn, og giver indblik i moderne kinesisk kunst og kunstnere.
 • The China Online Museum har kalligrafi, malerier og andre dekorative elementer på udsigt sammen med detaljeret tekst og beskrivelser.
 • De Freer Sackler gallerier på Smithsonian er næsten uovertruffen for deres samlinger af kinesisk kunst, med mange varer på nettet.

Hvad og Hvor at indsamle

Kinesisk kunst blev indsamlet første af kineserne selv, senere af kulturer langs Silkevejen, og i sidste ende af Europa og Amerika. Kinesisk kunst inspireret perioder med "kineserier" i Europa, hvor keramik og malerier trak fra kinesiske stilarter. Europæerne opdage ikke hvordan man laver porcelæn indtil midten af ​​det 18. århundrede, fordi kineserne voldsomt bevogtet deres metoder.

Mens priserne i dag for de fineste gamle antikviteter kan være uden for rækkevidde for de fleste budgetter, kan følgende punkter sælge for godt i tusind dollars, og er værd at se i auktioner og salg:

 • Små statuer af guder, hellige væsener og andre figurer fra det 19. århundrede kan koste så lidt som et par hundrede dollars.
 • Kalligrafi elementer, ligesom børster og blæk puder begynde på under $ 100 og gå op.
 • Plader og små vaser kan stadig købes for et par hundrede dollars.

Som med enhver kunst, kan indsamle være vanskelig og med kinesisk kunst, dobbelt så på grund af de fine reproduktioner og forfalskninger, der er dukket op i århundreder (især jade snus flasker). Den bedste måde at indsamle antikke kinesiske kunst er at arbejde med en kyndig forhandler online eller personligt. Her er nogle gallerier og forhandlere, der har stor viden på området, og som tilbyder elementer fra $ 100 til millioner af dollars.

 • Ancient East kunst og antikviteter bærer stykker fra Qin-dynastiet og andre, med priser der starter under $ 100 og går op i tusinder. En lærd børste til maling og kalligrafi er $ 65 mens et museum kvalitet flise er 7500 dollars. En storslået keramik kamel 600-900 e.Kr. er $ 2700.
 • IM Chait Gallery har fine kinesiske antikviteter og kunst med priser nå $ 250000 eller mere. Alligevel auktionerne har også mange ting, der sælger for $ 500 eller mindre.
 • Den Zentner Collection tilbyder en Ming æra bronze klokke for $ 350 eller en rulle, der viser en kran og ferskner for $ 10.000.

Uvurderlige Art

Da den kinesiske økonomi har boomede, har gamle kinesiske kunst priserne eksploderet så godt. Uanset om du ønsker at bruge tusindvis af dollars eller kun et par hundrede, der er elementer til rådighed. Den bedste måde at starte er at gøre dit hjemmearbejde og lære om, hvad du ønsker at indsamle, så start med små samlerobjekter og altid købe det bedste du har råd til. Kinesisk kunst er uvurderlig, uanset hvad du betaler for det.