Gode ​​kulhydrater vs Bad Kulhydrater: Hvordan kan man se forskellen

Forskellige lave kulhydrater kostvaner har været populære siden 1970'erne, men medicinske faciliteter som Mayo Clinic angiver, at visse kulhydrater er afgørende for en sund kost. Efter flere år, hvor kulhydrater har fået et dårligt ry, kan du blive forvirret, hvad der udgør en god kulhydrater og hvad er en dårlig kulhydrat. Denne artikel vil hjælpe dig med at genkende forskellen mellem en god kulhydrat og dårlige kulhydrater.

Hvad er kulhydrater?

Kulhydrater er inddelt i to kategorier: komplekse kulhydrater eller gode kulhydrater og simple kulhydrater eller dårlige kulhydrater. Simple carbohydrater indbefatter tabellen sukker, fructose eller frugt sukker eller majssirup.

Kulhydrater findes i flere former, herunder sukker, stivelse og fibre. Komplekse kulhydrater er skabt ved at kombinere tre eller flere sukker kæder. Ved at have mere komplekse kæder, det tager kroppen længere tid at nedbryde kulhydrater. Simple kulhydrater er allerede på deres enkleste form og kræver ikke kroppen til at bryde dem ned yderligere til at skabe energi.

Dårlige kulhydrater

Dårlige kulhydrater er simple kulhydrater, der nedbrydes af kroppen for hurtigt at give en tilstrækkelig kilde til næringsstoffer, vitaminer eller energi. Dårlige kulhydrater er fødevarer, der er sammensat af raffinerede eller forarbejdede mel og ofte omfatter tilsat sukker.

Dårlige kulhydrater er fødevarer, der er let fordøjelig og give kroppen med begrænsede næringsstoffer og vitaminer. Fordi disse fødevarer er så hurtigt fordøjet, vil din krop oplever en hurtig stigning i energi niveauer efterfulgt af et nedbrud i energi.

Eksempler på dårlige kulhydrater omfatter sodavand, de fleste kager, småkager eller chips, hvidt brød, hvide ris og alkohol.

Spise en kost, der er fuld af dårlige kulhydrater kan føre til et væld af medicinske problemer. Disse problemer omfatter vægtøgning, en stigning i risikoen for diabetes og en øget risiko for hjertesygdom.

Gode ​​kulhydrater

Gode ​​kulhydrater er komplekse kulhydrater, der tager kroppen længere tid at nedbryde. Disse kulhydrater typisk er høj i fiber, der tager kroppen længere tid at nedbryde og hjælper med at stabilisere blodsukkeret.

De bedste kilder til gode kulhydrater omfatter friske grøntsager, frisk frugt, fuldkorn og bønner. Alle disse fødevarer giver kroppen med energi, vitaminer, fibre, mineraler og phytonutrients.

Ud over frisk frugt og grøntsager, eksempler på gode kulhydrater omfatter hele korn, hele hvede brød, brune ris, hvede bær, hele hvede pasta og sorte bønner.

Som anbefalet af Harvard School of Public Health, vælge gode kulhydrater, ikke lave kulhydrater eller ingen kulhydrater som en del af din kost.

Hvis du har været efter en lav-kulhydrat kost langsigtet, så risikerer du at have din krop indtaste ketose. Ketose er en medicinsk tilstand, der opstår, når fedtstoffer ikke fuldstændigt nedbrydes. Dette kan ske på en lav-kulhydrat kost, fordi det er meget sværere for kroppen at nedbryde fedtstoffer eller protein til energikilder i forhold til kulhydrater. Bivirkninger af ketose omfatter kvalme, svaghed, svimmelhed og dehydrering.