Fødevaresikkerhed: Hvordan at undgå krydskontaminering

Fødevaresikkerhed er ofte talt om i forhold til spædbørn og ældre - men undgå krydskontaminering blandt fødevarer er vigtigt for alle mennesker. I denne artikel diskuteres måder at undgå krydskontaminering, når du arbejder med forskellige fødevarer.

Vask dine hænder

Den bedste måde at undgå krydskontaminering er at starte ved at vaske hænderne grundigt, før du arbejder med fødevarer. Dine hænder kan indeholde bakterier fra mange forskellige kilder. De fleste mennesker er ikke klar over, hvor mange flader, de rører på daglig basis. Selv om det kan synes indlysende, at du skal vaske dine hænder grundigt før du arbejder med mad, ikke alle vasker deres hænder på den rigtige måde.

For at fjerne al skidt, snavs og bakterier fra dine hænder, skal du starte med at fjerne alle ringe, ure og armbånd samt bandager fra begge hænder. Placer hænderne under vand, der er så varmt som du kan tåle, og skum med sæbe. Skrub dine hænder grundigt, med særlig vægt på huden mellem fingrene i skæringspunktet mellem håndfladen, samt til neglen og negle senge. Hvis du har lange fingernegle, kan du overveje enten trimning dem før vask eller skrubning bag neglen med en neglebørste. Til sidst skylles hænderne med vand, der er igen så varmt som du kan tåle, og tør dem på en ren, tør klud.

Brug rent Køkkenudstyr

Den næste måde at undgå krydskontaminering er at bruge forskellige redskaber til forskellige jobs. For eksempel bør du har en separat skærebræt til frugt og grønsager, som du bruger til kød. Brug af samme skærebræt for disse varer kan nemt resultere i overførsel af bakterier fra råt kød til frugt og grønt - og da frugt og grønt ikke er altid kogt, vil der ikke være mulighed for bakterierne at blive dræbt , hvilket resulterer i potentielle fødevarebårne sygdomme.

Ved rengøring udstyr, der er anvendt til at fremstille råt kød, kan du ønsker at bruge separate viskestykker og tørring klude. Vask en skål, der har haft rå kylling inde i det, og derefter ved hjælp af den samme klud til at vaske en anden skål kan overføre bakterier. Sørg for at bruge sin sunde fornuft, når der beskæftiger sig med fødevarer, der har potentiale til at forårsage krydskontaminering for at forhindre fødevarebåren sygdom.

Opbevar maden ordentligt

En sidste måde at undgå krydskontaminering er at gemme fødevarer ordentligt efter brug. Det betyder at placere fødevarer på det rigtige sted i køleskabet for at forhindre et produkt i at forurene en anden. Ideelt set bør alle fødevarer pakkes i opbevaringsbeholdere, der ikke tillader det at blive dryppede. I tilfælde af at drippage forekommer fødevarer skal stables på en bestemt måde for at tillade den mindst sandsynlige forandring af levnedsmiddelbårne sygdomme.

Frugt og grøntsager bør placeres på øverste hylde i køleskabet. Disse produkter er mindst tilbøjelige til at dryppe, og hvis de gør drop ikke vil skabe problemer for de elementer, der er gemt under dem. På hylden under de frugter og grøntsager, bør du gemme hakket kød såsom hakket oksekød, kalkun eller svinekød. Disse typer af kød har en større tilbøjelighed til at dryppe fra frugter og grøntsager. Endelig bør hele oksekød, kylling og fisk på den nederste hylde. Disse typer af fødevarer er mest tilbøjelige til at dryppe; derfor, ved at placere dem på den nederste hylde, vil de ikke være i stand til at forurene andre fødevarer.