Fatal Søvnløshed

Fatal Søvnløshed

Fatal søvnløshed (FI) er en meget sjælden sygdom, der forstyrrer den normale søvn cyklusser, der forårsager patienten at holde sig vågen. Den dødelige tilstand forårsager motorik og psykisk funktionsevne forringes, og i sidste ende patienten dør.

Om Fatal Søvnløshed

Fatal søvnløshed er en prionsygdom, der fører til degeneration i neuroner. Denne gruppe af sygdomme kan påvirke dyr og mennesker. En af de mest kendte er bovin spongiform encephalopati (kogalskab), som er på Center for Disease Control og Forebyggelse liste over prionsygdomme.

En prion er en smitsom protein, der kan forårsage degenerative sygdomme i nervesystemet. Familien af ​​sygdomme forårsager degeneration i neuroner, og de får kroppen til at undlade at skabe inflammatoriske responser. Et andet ord for prionsygdomme er overførbare spongiforme encephalopatier (TSE).

Fatal søvnløshed er enestående i familien af ​​sygdomme, fordi virus-lignende protein påvirker primært thalamus, som er det område af hjernen, der påvirker søvnmønster. To typer af fatal søvnløshed findes:

 1. Fatal familiær søvnløshed (FFI) er en arvelig form for søvnforstyrrelse, der stammer fra en bestemt genmutation.
 2. Sporadiske fatal søvnløshed forekommer uden en genetisk mutation, og det er ikke arvet.

Onset og symptomer

Sygdommen starter typisk i alderen 40 og 60, men i nogle tilfælde kan en person opleve udbrud af sygdommen i hans eller hendes sene 30'erne. Efter indtræden af ​​sygdommen, patienten oplever ubehagelige symptomer, som kan omfatte:

 • Overdreven sveden
 • Indskrumpet elever
 • Forstoppelse
 • Højt blodtryk
 • Øget hjertefrekvens
 • Seksuel dysfunktion hos mænd
 • Pludselig debut i overgangsalderen hos kvinder

Nogle af symptomerne på FI væve i fire etaper. I første fase af sygdommen, patienten oplever stigende søvnløshed. Den manglende søvn fører til andre problemer, herunder panikanfald, paranoid opførsel, og fobier.

I næste fase, som patienten oplever hallucinationer intensivere panik og fobiske reaktioner. Tredje fase af sygdommen fører til hurtig vægttab, og den absolutte manglende evne til at sove. I den fjerde og sidste fase af sygdommen, bliver patienten ikke reagerer og / eller undlader at tale. Demens er til stede i den fjerde fase samt.

Diagnose, behandling og prognose

Mennesker med en familie historie af sygdommen, har øget risiko for at udvikle den sjældne tilstand. En læge kan overveje en diagnose af FI, hvis personen har en familie historie, motoriske problemer og / eller alvorlig søvnløshed. En genetisk test kan bekræfte en mistanke om fatal søvnløshed.

Blandt de mest forstyrrende elementer i FI er patientens behandlingsplan og prognose. I øjeblikket er der ingen behandling for sygdommen, og sovepiller kan forværre problemet. En undersøgelse fra Touro College i New York fandt imidlertid, at nogle interventioner kan forbedre patientens livskvalitet:

 • Anæstesi
 • Elektrochok behandling (ECT)
 • Øvelse
 • Lysterapi
 • Narcoleptics
 • Sensorisk deprivation
 • Stimulanser
 • Vitaminer

Indgrebene kan udvide og forbedre patientens liv, men de kan ikke forhindre dødsfald. Prognosen er dyster for patienter med FI siden dødsfaldet indtræffer omkring 13 måneder i gennemsnit.

At leve uden søvn

Hvor længe kan en person leve uden søvn? Forskere anslår, at en person kan leve uden søvn for omkring 11 dage før udløber. Udfordringen er, at det er umuligt at foretage en etisk eksperiment, der ville svare på spørgsmålet bittesmå. Fatal søvnløshed giver fingerpeg om, hvor lang tid det tager, før en person dør af mangel på søvn. Problemet ligger i, at den faktiske dødsårsag i FI er ukendt.

Søvn er vigtig, og selv kortsigtede søvnmangel kan være meget ubehageligt. Når en persons manglende evne til at falde i søvn fortsætter uden aftagende, kan det være uudholdeligt. Mere forskning i behandling af den dødelige sygdom kan føre til en løsning en dag.