Familiær middelhavsfeber

Definition

Familiær Middelhavs feber (FMF) er en arvelig lidelse karakteriseret ved en inflammatorisk reaktion tilbagevendende med anfald af feber ledsaget af intens smerte i maven, brystet, eller led. Angreb normalt vare 12-72 timer, og kan lejlighedsvis medføre hududslæt. Nyre sygdom er en alvorlig komplikation, som kan opstå, hvis lidelsen ikke behandles. FMF er mest udbredt hos folk i armensk, sefardiske-jødisk, arabisk og tyrkisk afstamning. Sygdommen har fået sit navn fra det faktum, at disse etniske grupper lever i lande langs eller nær østlige kyst af Middelhavet.

FMF er undertiden grupperet sammen med andre periodiske feber i en kategori kaldet autoinflammatorisk lidelser. Begrebet blev opfundet for at beskrive sygdomme forårsaget af genetiske defekter i respons det humane immunrespons. Andre lidelser i denne gruppe er TNF-receptor associeret periodisk syndrom (fælder) hyper-IgD syndrom (HIDS), og familiær Hibernian feber.

Beskrivelse

FMF er blevet beskrevet som en forstyrrelse af "upassende" inflammation eller en autoinflammatorisk syndrom. Det vil sige, en begivenhed, der forårsager en mild eller umærkelig betændelse i de fleste mennesker kan forårsage en alvorlig inflammatorisk respons i nogen med FMF. Visse områder af kroppen er i risiko for FMF-relaterede symptomer. En serosa er en serøs (væske-producerende) membran, der kan findes inden i bughulen (peritoneum), omkring lungerne (lungehinden), omkring hjertet (hjertesækken), og inde i leddene (synovium). Symptomerne på FMF skyldes betændelse i en eller flere af serøse membraner (serositis). Således er FMF kaldes tilbagevendende polyserositis. Andre navne for sygdommen er periodiske peritonitis, periodisk feber, periodisk sygdom, familiær paroxysmal polyserositis, periodisk amyloid syndrom, periodisk peritonitis syndrom, Reimann periodisk sygdomstilstande, Reimann syndrom, Siegel-Cattan-Mamou syndrom, og armensk syndrom.

Under et anfald af FMF, et stort antal neutrofiler, en type hvide blodlegemer, flytte ind i de ramte områder af kroppen, hvor de forårsager smertefuld betændelse og feber. Disse episoder kan være ledsaget af en hududslæt (erythema) eller ledsmerter. I nogle få tilfælde, kronisk arthritis er et problem. Amyloidose er en potentielt alvorlig tilstand, hvor proteiner kaldet amyloider er fejlagtigt fremstilles og deponeres i organer og væv i hele kroppen. Venstre ubehandlet, amyloidose ofte fører til nyresvigt, som er den største langsigtede sundhedsrisiko i FMF.

I de fleste tilfælde patienter diagnosticeret med FMF først mærke til angrebene den feber og smerter i barndommen eller ungdomsårene. Intervallerne mellem disse episoder kan for dage eller måneder, og er uforudsigelige. Mennesker med FMF typisk føre en normal tilværelse i disse smerte-fri intervaller. Det er ikke helt klart, hvad bringer på et angreb, selv om folk med FMF ofte rapporterer milde fysiske traumer, fysisk anstrengelse, eller følelsesmæssig stress lige før symptomdebut. Grundlaget for behandling af FMF er en oral medicin kaldet colchicin, som er meget effektiv til feber og smerte, der ledsager lidelsen, såvel som for amyloidose og nyresygdom, der kan resultere fra det.

Demografi

Skøn over forekomsten af ​​FMF i bestemte østlige populationer Middelhavet spænder fra én i 2.000 arabere til en i 250 sefardiske jøder, en i 500 armeniere, og én i 1000 tyrkere. Specifikke mutationer i MEFV genet er mere almindelige i bestemte etniske grupper og kan forårsage en noget anderledes forløb af sygdommen. Forskere mener, at et par mutationer i MEFV gen sandsynligvis blev almindeligt i en lille befolkning i det østlige Middelhav flere tusinde år siden. Mutationen blev fremsendt til senere generationer, fordi folk, der gennemførte en enkelt kopi af det muterede gen havde en ændret (men ikke unormalt) inflammatorisk respons, der kan have beskyttet dem mod nogle smitstof på det tidspunkt. De, der bar en enkelt "gavnlige" mutation i MEFV genet var mere tilbøjelige til at overleve og reproducere, hvilket kan forklare den høje bærefrekvens (op til en ud af fem) i nogle populationer. En bedre forståelse og anerkendelse af symptomerne på FMF i slutningen af ​​1990'erne og begyndelsen af ​​2000'erne har resulteret i flere rapporter om tilstanden i andre etniske grupper såsom Ashkenazic jøder, italienere, Armensk-amerikanere, og japansk. Omkring 50 procent af patienter diagnosticeret med FMF har dog ingen familie historie af sygdommen.

Med hensyn til køn, FMF er mere almindelig hos mænd end hos kvinder, med en køn forhold på to mænd for hver en kvinde. Med hensyn til aldersgrupper, FMF er mere almindelig hos yngre mennesker. En forsker, at 50-60 procent af patienterne er yngre end 10 år, 80-95 procent er under 20 år, mens resten mellem 20 og 40 år. FMF er sjælden hos ældre over 40.

Familiær Middelhavet feber årsager og symptomer

Årsager

FMF er en genetisk sygdom nedarvet i en autosomal recessiv måde. Mutationer i MEFV genet (kort for Middelhavet feber) på kromosom nummer 16 er den underliggende årsag til FMF. Recessiv autosomal nedarvning betyder, at en person med FMF har mutationer i begge kopier af MEFV genet. Alle gener kommer i par, og en kopi af hvert par er arvet fra hver forælder. Hvis ingen af ​​forældrene til et barn med FMF har den betingelse, betyder det, at de bærer en muteret kopi af MEFV genet, men også en normal kopi, som er nok til at beskytte dem mod sygdom. Hvis begge forældre har samme autosomale recessive gen, er der en en ud af fire chance med hver graviditet, at barnet arver både recessive gener og udvikle FMF.

Den MEFV gen bærer instruktioner til fremstilling af et protein kaldet pyrin, opkaldt efter feber, en medicinsk betegnelse for feber. Forskergruppen i Frankrig, der codiscovered proteinet i 1997 opkaldte den marenostrin efter mare Nostra, de latinske ord, som de gamle romere, der anvendes til Middelhavet. Forskning har vist, at pyrin har nogle funktion i at kontrollere neutrofiler, som er de hvide blodlegemer, der bevæger sig ind i et område af ramt af stress eller traumer krop. I en person med normal immunsystem, kan nogle inflammation følge stress eller traumer, men pyrin-proteinet er ansvarlig for at lukke af neutrofiler, når de ikke længere er nødvendige. En unormal pyrin protein associeret med FMF kan til dels funktionelle men ustabil. I nogle tilfælde er den unormale pyrin selv synes at være "understregede", og mister sin evne til at regulere den inflammatoriske respons på traumer. Uden en sådan regulering, en normal inflammatorisk respons kommer ud af kontrol. Præcis hvad der forårsager pyrin i FMF at miste sin evne til at kontrollere neutrofiler i nogle situationer er ikke fuldt forstået i 2004.

Symptomer

De tilbagevendende akutte anfald af FMF typisk begynder i barndommen eller ungdommen. Disse akutte tilfælde af feber og smertefuld betændelse normalt sidste 12-72 timer. Omkring 90 procent af mennesker med FMF har deres første angreb efter alder 20. Gruppen af ​​symptomer, der kendetegner FMF indeholder følgende:

 • Feber: En FMF angreb er næsten altid ledsaget af en feber, men det kan ikke blive bemærket i alle tilfælde. Feber er typisk 100 til 104 ° F (38-40 ° C). Nogle mennesker oplever kuldegysninger forud for indtræden af ​​feber.
 • Mavesmerter: Næsten alle mennesker med FMF erfaring mavesmerter på et eller andet tidspunkt, og for de fleste er det den mest almindelige klage. Smerten kan variere fra mild til svær og kan være diffuse eller lokaliseret. Det kan efterligne blindtarmsbetændelse, og mange mennesker med udiagnosticeret FMF har haft appendectomies eller sonderende kirurgi af underlivet kun at have feber og mavesmerter afkast.
 • Brystsmerter (pleuritis): Pleuritis, også kaldet lungehindebetændelse, forekommer i op til halvdelen af ​​de berørte personer i bestemte etniske grupper. Smerten er normalt mærkes på den ene side af brystet. Pericarditis, en inflammation af den membran, der omgiver hjertet, vil også mærkes som brystsmerter.
 • Ledsmerter: Omkring 50 procent af folk med FMF erfaring ledsmerter under angreb. Smerten er normalt begrænset til et fælles ad gangen, og ofte indebærer hofte, knæ eller ankel. For nogle mennesker, men det tilbagevendende ledsmerter i sidste ende bliver kronisk gigt.
 • Muskelsmerter (myalgi): Op til 20 procent af personer med FMF rapport muskelsmerter. Disse episoder varer typisk mindre end to dage, og har tendens til at forekomme i aften eller efter fysisk anstrengelse. Varig så længe en måned er der rapporteret sjældne tilfælde af muskelsmerter og feber.
 • Hududslæt. En udslæt beskrives som en erytem (rødme i huden) ligner erysipelas ledsager FMF angreb i et mindretal af mennesker. Den udslæt forekommer typisk på forsiden af ​​underbenet eller toppen af ​​foden, og fremstår som en rød, varm, hævede område omkring 4-6 inches (10-15 cm) i diameter.
 • Amyloidose: FMF er forbundet med høje niveauer i blodet af et protein kaldet serum amyloid A (SAA). Over tid har tendens overskydende SAA der skal deponeres i væv og organer i hele kroppen. Tilstedeværelsen og aflejring af overskydende SAA er kendt som amyloidose. Amyloidose kan påvirke mave-tarmkanalen, lever, milt, hjerte, og (hos mænd) testikler, men dens virkninger på nyrerne er af størst bekymring. Hyppigheden af ​​amyloidose varierer blandt de forskellige etniske grupper, og dens samlede forekomst er vanskeligt at afgøre, på grund af brugen af ​​colchicin at afværge problemet. Venstre ubehandlet, kan dog de personer, der udvikler amyloidose af nyrerne kræver en nyretransplantation eller måske endda dø af nyresvigt. Hyppigheden og sværhedsgraden af ​​en persons anfald af feber og serositis synes at have nogen relation til risikoen for at udvikle amyloidose. Faktisk har nogle mennesker med FMF blevet beskrevet som har haft amyloidose men tilsyneladende ingen andre FMF-relaterede symptomer.
 • Andre symptomer: En lille procentdel af drenge med FMF udvikle smertefuld inflammation omkring testiklerne, mens piger kan opleve anfald af betændelse i bækkenet. Hos andre patienter, hovedpine er en fælles begivenhed under angreb. Endelig visse typer vaskulitis (betændelse i blodkarrene) synes at være mere almindelige i mennesker diagnosticeret med FMF.

Hvornår skal ringe til lægen

Forældre bør konsultere en læge for deres barn, hvis de har Middelhavet afstamning og deres barn udvikler tilbagevendende anfald af feber og smerter i overensstemmelse med symptomer på FMF som beskrevet ovenfor.

Generelt bør symptomerne involverer en eller flere af følgende brede grupper vækker mistanke om FMF. Uforklarlige tilbagevendende feber, polyserositis, hududslæt og / eller ledsmerter; unormal blod undersøgelser (se nedenfor); og nyre eller andre sygdomme forbundet med amyloidose. En familie historie FMF eller dens symptomer ville naturligvis være et vigtigt spor, men det recessive natur FMF betyder, at der normalt ikke er nogen familie historie. Diagnosen kan bekræftes, når en person med uforklarlig feber og smerter reagerer på behandling med colchicin, da colchicin ikke er kendt for at have en gavnlig virkning på enhver anden betingelse ligner FMF. Unormale resultater på en blodprøve omfatter typisk leukocytose (forhøjet antal neutrofiler i blodet); en øget blodsænkning (den hastighed, hvormed de røde blodlegemer udgør et bundfald i en blodprøve); og øgede niveauer af proteiner forbundet med inflammation (kaldet akut fase reaktanter), såsom SAA.

Diagnose

Diagnosen FMF er ofte forsinket, fordi de symptomer, der definerer den betingelse er fælles for mange andre lidelser. Feber opstå af mange årsager, og ikke-specifikke smerter i mave, bryst, og leddene er også hyppige lidelser. Flere infektioner kan resultere i symptomer, der ligner FMF (Mallaret meningitis, for eksempel), og mange mennesker med FMF gennemgå sonderende abdominal kirurgi og ineffektive behandlinger, før de endelig er diagnosticeret. Medlemskab i en mindre almindeligt ramt etnisk gruppe kan også forsinke eller hindre den korrekte diagnose. I mange tilfælde lægen er i stand til at diagnosticere sygdommen kun en langsom proces at fjerne andre diagnostiske muligheder. Han eller hun kan bestille x-stråler eller andre billeddiagnostiske undersøgelser for at udelukke visse typer af gigt.

Direkte analyse af MEFV genet for FMF mutationer er den eneste metode til at være sikker på diagnosen. Mens det var fra 2004 endnu ikke muligt at registrere alle MEFV genmutationer, der kan forårsage FMF er vellykket kloning af MEFV gen førte til en hurtig test, der kan identificere de mest almindelige mutationer af genet. Så hvis DNA-analyse er negativ, kliniske metoder skal påberåbes. Hvis begge medlemmer af et par blev vist sig at være FMF bærere gennem gentest, ville meget præcis fosterdiagnostik være tilgængelig i en efterfølgende graviditet.

Lignende syndromer af periodisk feber og inflammation omfatter familiær Hibernian feber og hyperimmunglobulinæmi D syndrom, men begge er langt mindre udbredt end FMF.

Behandling

Colchicin er et anti-inflammatorisk kemisk forbindelse, der kan anvendes som en medicin og ofte ordineret til gigt. I slutningen af ​​det tyvende århundrede, var colchicin opdaget at også være effektive til at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af ​​angreb i FMF. Behandling for FMF i begyndelsen af ​​2000'erne består i at tage colchicin dagligt. Undersøgelser har vist, at omkring 75 procent af FMF patienter opnå fuldstændig remission af deres symptomer, og omkring 95 procent show markant forbedring, når du tager colchicin. Overholdelse tage colchicin hver dag kan være hæmmet af dens bivirkninger, som omfatter diarré, kvalme, abdominal oppustethed, og gas. Colchicin er også effektive til at forebygge, forsinke eller vende nyresygdom associeret med amyloidose.

Andre medikamenter kan anvendes som nødvendigt til at behandle smerte og feber forbundet med FMF angreb. De mest almindelige lægemidler, der anvendes, er narkotika til svære smerter og ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID'er) for gigt og muskelsmerter. Dialyse og / eller en nyretransplantation kan blive nødvendige i en person med fremskreden nyresygdom.

Alternativ Behandling

Nogle forskere har rapporteret om naturlægemidler forbindelser, der synes at være nyttige i forvaltningen af ​​patienter med FMF. En japansk sag rapport vedrørte en patient, der blev hjulpet af Kampo formuleringer, som er de traditionelle plantelægemidler i Japan. En større undersøgelse af 24 armenske patienter diagnosticeret med FMF rapporterede, at de 14 patienter, som fik ImmunoGuard, naturmedicin, der indeholder lakridsrod og Schisandra sammen med flere andre urter, havde færre og mildere anfald af FMF end de 10 patienter, der fik placebo .

Prognose

Børn, der er diagnosticeret tidligt nok og tage colchicin konsekvent har en fremragende prognose. De fleste vil have meget få, om nogen, anfald af feber og polyserositis og vil sandsynligvis ikke udvikle alvorlige komplikationer af amyloidose. Fremtidig forskning bør give læger med en bedre forståelse af inflammatoriske proces, der fokuserer på, hvordan neutrofiler er genetisk reguleret. Denne information kan derefter anvendes til at udvikle behandlinger for FMF med færre bivirkninger og kan også hjælpe med at udvikle terapier for andre autoinflammatorisk sygdomme.

Med hensyn til langsigtede virkninger af FMF vil omkring 5 procent af patienterne udvikle alvorlig gigt i voksenlivet. Piger med FMF sandsynligvis har fertilitetsproblemer som voksne; omkring 30 procent vil være i stand til at få børn på alle, og dem, der kan blive gravide har en 20 til 30 procent chance for abort.

Vigtige vilkår

 • Akutfasereaktanter-Blood proteiner, hvis koncentrationer øge eller mindske som reaktion på inflammatoriske proces.
 • Amyloid-en voksagtig, gennemsigtig, stivelse-lignende protein, der er deponeret i væv i løbet af visse kroniske sygdomme, såsom rheumatoid arthritis og Alzheimers sygdom.
 • Amyloidose-Ophobningen af ​​amyloidaflejringer i forskellige organer og væv i kroppen, således at den normale funktion er kompromitteret. Primær amyloidose normalt opstår som en komplikation af myelomatose. Sekundær amyloidose forekommer i patienter, der lider af kroniske infektioner eller inflammatoriske sygdomme, såsom tuberkulose, rheumatoid arthritis og Crohns sygdom.
 • Colchicin-A lægemiddel til behandling af smertefulde opblussen af ​​gigt. Det er også effektiv til at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af ​​angreb i familiær Mediterranean fever.
 • Erythema-A diffus rød og betændte område af huden.
 • Leukocyt-A hvide blodlegemer, som forsvarer kroppen mod invaderende virus, bakterier og kræftceller. Der er fem typer af leukocytter-neutrofiler, basofiler, eosinofiler, lymfocytter og monocytter.
 • Leukocytose-et øget niveau af hvide blodlegemer i blodet. Leukocytose er en almindelig reaktion på infektioner.
 • Neutrofil-primære type af hvide blodlegemer er involveret i inflammation. Neutrofiler er en type af granulocyt, også kendt som en polymorfkernede leukocyt. De øger reaktion på bakteriel infektion og fjerne og dræbe bakterier ved fagocytose.
 • Pericarditis-Betændelse i hjertesækken, den sæk, der omgiver hjertet, og rødderne af de store blodkar.
 • Peritonitis-Betændelse i bughinden. Det er oftest skyldes bakterieinfektion, men kan også være forårsaget af en kemisk irritant (såsom spild af syre fra maven eller galde fra galdeblæren).
 • Pleuritis-Betændelse i lungehinden, den membran, der omgiver lungerne. Også kaldet lungehindebetændelse.
 • Feber-A medicinske betegnelse betyder feber.
 • Pyrin-A protein, der regulerer kroppens inflammatoriske respons på stress eller traumer. Den MEFV gen involveret i FMF producerer en ustabil form for pyrin der ikke i tilstrækkelig grad at kontrollere det inflammatoriske respons.
 • Serositis-Betændelse i en serøse membran (enhver membran at linjer et organ hulrum, der ikke åbner til ydersiden af ​​kroppen). Polyserositis refererer til inflammation af to eller flere serøse membraner.
 • Synovitis-Betændelse ledhinden, den membran, der inde i den artikulære kapsel af en joint.

Forebyggelse

I betragtning af den genetiske natur FMF, er der fra 2004 ingen kur mod sygdommen. Enhver par, der har et barn diagnosticeret med FMF eller nogen med en familie historie af den tilstand (især dem i højrisiko etniske grupper) bør tilbydes genetisk rådgivning for at opnå den mest up-to-date information om FMF og testmuligheder.

Forældrekontrol Bekymringer

Forældrekontrol bekymring et barn med FMF afhænger i nogen grad af hyppigheden og sværhedsgraden af ​​angreb, da frekvensen kan variere fra to episoder om ugen til en om året. Familier, hvis børn har relativt sjældne angreb vil blive langt mindre påvirket af sygdommen end dem, hvis planer er ofte forstyrret af et barns akut anfald. I de fleste tilfælde, men børn diagnosticeret med FMF har fremragende sundhed mellem angreb, kan holde op med deres skolearbejde, deltage i sport, og nyd et normalt socialt liv. De kræver ikke særlige diæter, uddannelsesprogrammer, isolation fra andre børn eller andre modifikationer af familiens rutine. En bekymring, at forældre kan ønske at drøfte med lægen, er imidlertid de narkotiske medicin, der ofte ordineret til at lindre smerte, der ledsager akutte anfald af FMF. Nogle af disse stoffer er potentielt vanedannende, og deres anvendelse bør nøje overvåges.

Ressourcer

Bøger

"Familiær Middelhavet feber." § 21, kapitel 289 i The Merck Manual of diagnose og terapi, redigeret af Mark H. Beers og Robert Berkow. Whitehouse Station, NJ: Merck Research Laboratories, 2002.

Tidsskrifter

Amaryan, G., et al. "Dobbelt-blindt, placebo-kontrolleret, randomiseret, Pilot klinisk studie af ImmunoGuard:. En standardiseret fast kombination af Andrographus paniculata Nees, med Eleutherococcus senticosus Maxim, Schizandra chinensis Bail, og Glycyrrhiza glabra L. Ekstrakter til patienter med familiær Middelhavet feber." Phytomedicine 10 (maj 2003): 271-85.

Komatsu, M., et al. "Familiær Middelhavet feber Medicated med en Herbal Medicine i Japan." Pediatrics International 46 (Februar 2004): 81-4.

Kotone-Miyahara, Y., et al. "E148Q / M6941 Mutation i 3 japanske patienter med familiær Middelhavet feber." International Journal of Hematology 79 (april 2004): 235-37.

Toitou, I., et al. "Infevers:. En dynamisk Mutation Database til Auto-inflammatoriske syndromer" Humant Mutation 24 (september 2004): 194-98.

Organisationer

National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme National Institutes of Health, One AMS Circle, Bethesda, MD 20892. websted:. Http://www.nih.gov/niams.

National Organization for Sjældne Diagnoser Inc. (NORD). 55 Kenosia Avenue, Danbury, CT 06813-1968. Websted: http://www.rarediseases.org.

National Society of genetisk rådgivning. 233 Canterbury Dr., Wallingford, PA 19086-6617. Websted: http://www.nsgc.org/

Websteder

Meyerhoff, John. "Mediterranean Feber, familiær." EMedicine, April 29, 2004. http://www.emedicine.com/med/topic1410.htm (adgang November 27, 2004).