Ernæring af tomater

Tomat er en velsmagende frugt, der er normalt en klar rød farve, og stammer fra Sydamerika. Tomater kan spises friske eller kogte og bruges i mange forskellige slags måltider. Tomater indeholder mange næringsstoffer med kvaliteter, der er gavnlige for helbredet.

Antioxidanter

Tomater kan indeholde flere forskellige antioxidanter afhænger af sorten. Generelt røde tomater indeholder høje koncentrationer af lycopen, en potent antioxidant, der menes at være nyttige til forebyggelse kræft i prostata, lunger, mave, hud og Livmoderslimhinden. Det kan også hjælpe med at forhindre solskoldning og reducere risikoen for hjertesygdomme og ældningstegn. Undersøgelser har vist, at spise tomater med broccoli gør kræft kæmper egenskaber af begge grøntsager stærkere. Spise tomater og drikke grøn te regelmæssigt kan også have denne virkning. For at få mest lycopen fra tomater, bør de være kogt, da dette frigør flere af antioxidanter. De bør også være tjent med lidt olie inkluderet i måltidet, da lycopen er fedtopløseligt og absorberes lettere, når de opløses i olie.

Vigtige vitaminer

Tomater indeholder vitamin A, hvilket er vigtigt for sundheden for øjnene og huden, samt metaboliske funktioner. Tomater har også en stor mængde af C-vitamin, manglen på hvilket vil forårsage skørbug. Vitamin C er vigtigt for sunde funktion af immunsystemet, såvel som at være en antioxidant. Tomater indeholder også vitamin K, hvilket er vigtigt for opretholdelse af knogle sundhed. Tomater indeholder også kalium, som kan hjælpe med at beskytte mod hjertesygdomme og slagtilfælde. Tomater er også en kilde til jern, calcium og folat samt andre mineraler.

Andre sundhedsmæssige fordele

Tomater indeholder kostfibre, hvilket er vigtigt for fordøjelse og kan hjælpe dig til at føle sig fuldt ud i længere tid. Undersøgelser har vist, at tomater er anti-inflammatorisk, og drikker et glas tomatjuice dagligt kan hjælpe med at beskytte mod degenerative sygdomme som Alzheimers og osteoporose. De kan også være effektive til at sænke kolesteroltallet.

Dårligt for dit helbred?

Tomater kommer fra natskyggefamilien, en plante gruppe, som indeholder mange giftige medlemmer, og tomat blade er faktisk giftige. Men frugten er ikke. Tomater kan være meget sure, så folk med en følsomhed over for sure fødevarer, såsom dem med mavesår, bør holde sig til syrefrit tomater, eller undgå dem helt. Kogte tomater tendens til at være mere sure end friske tomater.

Tomater har været involveret i salmonella udbrud, men dette har tendens til at være en konsekvens af emballering og forarbejdning af tomater i stedet for tomat selv. Dette problem kan undgås ved kun at købe tomater fra pålidelige kilder. Tomater kan indeholde solanin, som har været impliceret i udviklingen af ​​gigt, selv om der ikke er enighed om, hvorvidt tomater indeholder selv spormængder af solanin.

Tomater er en sund tilføjelse til enhver diæt og har mange forskellige fordele, med nogle ulemper. Tomater er alsidige og kan indgå i et bredt udvalg af retter at drage fordel af deres gavnlige kvaliteter og stor smag.