Er Stress gøre dig syg?

Australske forskere sagde, at de havde videnskabeligt bevist en lang formodet sammenhæng mellem følelsesmæssig stress og sygdomme, der spænder fra en almindelig forkølelse til kræft. Gruppen fra Sydneys Garvan Institute fandt, at et hormon frigives i kroppen i tider med stress, neuropeptid Y (NPY), undermineret kroppens immunsystem og bogstaveligt talt gjort dig syg.

"Indtil nu er der for det meste har været indicier for en sammenhæng mellem hjernen og immunsystemet, men nu har vi den forbindelse," sagde instituttets Fabienne Mackay.

"I perioder med stress, nerver frigive en masse NPY og det får i blodbanen, hvor det hæmmer cellerne i immunsystemet, der ser ud til og ødelægge patogener i kroppen," sagde hun.

"Det stress gør dig syg er ikke længere en myte, er det en realitet, og vi er nødt til at tage det alvorligt."

Koncernens resultater blev offentliggjort i mandagens udgave af Journal of Experimental Medicine og forskerne sagde, at de håbede deres arbejde ville føre til nye former for terapeutisk intervention.

Herbert Herzog, en anden af ​​forskerne, sagde neuropeptid Y havde været kendt for at påvirke blodtryk og puls, men opdager dens indvirkning på immunsystemet åbnet nye døre for at tackle nogle sygdomme.

"Det gør dig mere sårbar, når man for eksempel har en forkølelse eller influenza, og selv i de mere alvorlige situationer som kræft kan forbedres i disse situationer," sagde han på ABC radio.

Andre sygdomme med et link til stress indbefatter rheumatoid arthritis, multipel sklerose, Crohns sygdom, type 1-diabetes og lupus, siger forskerne. Mackay understregede, at det ville tage år at udvikle medicin til at imødegå den påvirker af NPY og at den bedste løsning på kort sigt for folk var til at bekæmpe deres stress. "Den bedste ting at gøre, er at fjerne stress fra vores liv blot ved at reorganisere den måde vi lever, ændre vores livsstil og bruge ting som yoga og afslapning til vores bedste evne," sagde hun.