Er Dogs Color Blind?

Er Dogs Color Blind?
Hvilke farver kan hunde virkelig se?

Er hunde farveblinde? Det er et spørgsmål hund entusiaster ofte undre sig over. Lær mere om, hvordan din hund ser verden.

Hvordan Sight varierer mellem hunde og mennesker

Øjet er en fantastisk organ, om det er en hunds øjne eller en persons øje. Mens der er mange ligheder i, hvordan begge typer øjne er konstrueret, er der et par afgørende forskelle, der påvirker den måde hunde se tingene i forhold til mennesker.

Stave og tappe

Øjnene indeholder to forskellige typer af fotoreceptorceller der påvirker den måde alle ser ting, og dette gælder for både hunde og mennesker. Navnet på hver type af disse celler henviser til sin aktuelle form.

  • Stænger - Disse fotoreceptorceller stangformede som deres navn antyder, og de ​​er meget følsomme over for lys.
  • Cones - kegleformet fotoreceptorceller kommer i tre forskellige typer. De detektere farver og former, men de er mindre følsomme over for lys end stang celler.

Det er her, de store forskelle mellem hund øjne og menneskelige øjne kommer i spil. Rod celler og kegle celler er begge fundet inden for hver art 'nethinder, men en hunds øjne indeholde det meste stang celler. På grund af denne overflod af stang celler, kan hunde se langt bedre i mørke end mennesker kan. Samtidig, hunde har også færre kegle celler end menneskelige øjne indeholder, og de har kun to af de tre forskellige typer af kegle celler. Dette begrænser naturligvis deres evne til at se farver, men spørgsmålet er stadig, er hunde farveblinde?

Så Er Dogs Color Blind?

Det faktum, at hunde har færre kegle celler i deres nethinder afgjort påvirker, hvordan de opfatter farver. Udtrykket "farveblinde" synes imidlertid at betyde forskellige ting for forskellige mennesker.

Dikromatiske Versus Trikromatiske Vision

Lyset spektrum indeholder en bred vifte af farver, og hunde og mennesker er forskellige i hvor mange af disse farver hver art kan se. Ifølge forskerne, hunde har dikromatiske vision. Dette betyder, at de kun kan se visse dele af farvespektret, da de kun har to typer af kegle celler.

Folk på den anden side er trikromatiske. Dette er fordi de normalt har alle tre typer af kegle celler. Når dette er tilfældet, de har evnen til at se hele farvespektret. Men nogle individer ikke har alle tre typer af kegler i deres nethinder. Dette betyder, at disse mennesker oplever en vis grad af farve blindhed.

Hvilke farver Hunde faktisk se

På grund af en hunds lavere antal og færre typer af kegle celler, er det sikkert at antage, at hjørnetænder se færre farver end mennesker gør. Derudover de farver, de kan se meget vel fremstå mere udvisket i forhold til den måde, folk opfatter farve.

Så hvilke farver gør hunde sandsynligvis se? Der er en falsk forestilling om, at hunde kun se i varierende gråtoner. Baseret på de typer af kegle fotoreceptorceller hunde har, er det mere sandsynligt, at de ser farver, der spænder fra brunt gennem gul, gråtoner og kun et par nuancer af blå. Da de røde og grønne dele af spektret er ikke adskiller dem, hunde sandsynligvis opfatter disse farver som mudrede gråtoner.

Vigtigheden af ​​farve til hunde

Da det er umuligt for folk lige se verden gennem en hunds øjne, kan forskerne kun skabe logiske teorier baseret på deres forskning. I det store arrangement med ting, er farven ikke ud til at spille en væsentlig rolle i en hunds vision, i hvert fald ikke den måde, det gør at et menneske. Du behøver kun se tilbage på hundens forfædre til at forstå, at evnen til at se i mørke og opdage bevægelse var vigtigst for deres beskyttelse, evne til at jage og ultimativ overlevelse, og det vil sandsynligvis hvorfor deres øjne udviklet med vægt på lys i stedet end farve.