Dental Trauma

Dental Trauma

Definition

Dental traumer er skader på tænderne, tandkødet og jawbones. Den mest almindelige dental traume er en knækket eller forskudt tand.

Beskrivelse

Dental traumer kan være påført på en række måder: kontakt sport, motorkøretøjer ulykker, slagsmål, falder, spise hårde fødevarer, drikke varme væsker og andre sådanne uheld. Dental traumer omfatter tænder, der bliver slået ud (dental avulsion), krakket (brækkede), tvunget ud af position (dental luxation, sideforskydning, eller ekstrudering), skubbet op i kæbebenet (dental indtrængen), eller løsnes ved påvirkning (subluksation eller dental hjernerystelse). Mundtlige væv er følsomme, og skader på munden er typisk meget smertefuldt. Dental traume bør modtage hurtig behandling fra en tandlæge og i nogle tilfælde betragtes som en dental nødsituation.

Demografi

Børn i alderen 1,5 og 3,5 år, er mest tilbøjelige til at opleve dental traumer til deres primære (baby) tænder, fordi det er den alder, hvor de er ved at lære at køre. Ifølge Den Internationale Sammenslutning af Dental Traumatology, halvdelen af ​​børnene oplever tandskader, med tilskadekomst opstået oftest hos børn aldre otte til 12. Brud på tandkronen (den del, der ligger over tandkødsranden) er den mest almindelige skade. Skolealderen drenge er dobbelt så tilbøjelige til at opleve dental traume som piger.

Dental Trauma årsager og symptomer

Årsagen til dental traumer varierer afhængigt af barnets alder. Småbørn er mere tilbøjelige til at skade en tand ved at falde, mens ældre børn er mere tilbøjelige til at lide dental traumer fra en sports skade. Teenagere ofte til stede med dental traumer som følge af kampe. De fortænder i overkæben er de mest almindeligt sårede tænder.

Smerter karakteriserer alle dental traume. Tanden kan blive slået ud og soklen blødning, eller den kan være løs. Der kan være yderligere skader på knogler i kæben og de bløde væv i munden.

Hvornår skal Ring til tandlæge

En permanent tand, der er blevet slået ud, er en dental nødsituation. Tandlægen skal også kaldes, når dental traume resulterer i smerte, dislokation af tanden, eller tand følsomhed for varmt eller koldt.

Diagnose

Dental traumer er umiddelbart indlysende ved eksamen. Dental x stråler kan tages for at bestemme omfanget af skaderne på brækkede tænder. Mere omfattende røntgenstråler er nødvendige for at diagnosticere en brækket kæbe.

Behandling

Der er en mulighed for, at en blivende tand, der er blevet slået ud kan genbruges, implanteres hvis håndteres hurtigt og korrekt. Hvis det er muligt, bør tanden genindsættes i soklen, og holdt der, indtil barnet ser en tandlæge eller besøg på skadestuen. Hvis det ikke er muligt at erstatte tanden i soklen, skal tanden straks anbringes i mælk, spyt eller koldt vand med en knivspids saltvandsopløsning (ikke kontaktlinsevæske eller postevand). Tanden bør kun håndteres af kronen og aldrig få lov til at tørre ud. Hvis en tandlæge kan se barnet inden for en halv time, og tanden er bevaret korrekt, er der en mulighed for, at det med held kan re-implanteres. Primære tænder er normalt ikke re-implanteret.

For mindre dental traume, kan bløddelslæsioner kræver kun kolde omslag eller is til at reducere hævelser. Blødning kan styres med direkte tryk, med rent gaze. Dybe flænger og punkteringer kan kræve sting. Smerter kan forvaltes med aspirin eller Acetaminophen (Tylenol, Aspirin Gratis Excedrin) eller ibuprofen (motrin, Advil).

Behandling af en brudt tand vil variere afhængigt af sværhedsgraden af ​​bruddet. For øjeblikkelig førstehjælp, bør den forurettede tand og det omkringliggende område skylles forsigtigt med varmt vand for at fjerne snavs, derefter dækket med et koldt omslag til at mindske hævelse og lindre smerter. En tandlæge bør undersøge skaden så hurtigt som muligt. Eventuelle stykker fra den brudte tand skal gemmes og taget til tandlægen med barnet.

Hvis et stykke af den ydre tand har tilhugget, men den indre kerne (pulp) er uforstyrret, kan tandlægen blot udjævne de uslebne kanter eller erstatte de manglende afsnit med en lille plastfyldning. I nogle tilfælde kan et fragment af brudt tand skal limes på plads igen. Hvis nok tand mangler at kompromittere hele tanden struktur, men pulpen ikke permanent beskadiget, vil tanden kræve en beskyttende dækning med en guld eller porcelæn krone. Hvis papirmasse er blevet alvorligt beskadiget, vil tanden kræve rodbehandling før den modtager en krone. En tand, der er vertikalt brækket eller brækkede under tandkødsranden vil kræve rodbehandling og beskyttende restaurering. En tand, der ikke længere har tilstrækkelig resterende struktur til at fastholde en krone måske skal ekstraheres (kirurgisk fjernet).

En brækket kæbe skal indstilles tilbage til dens rette position og stabiliseret med ledninger, mens det heler. Dette sker normalt ved en mundtlig kirurg. Healing kan tage seks uger eller længere, afhængigt af patientens alder og alvorligheden af ​​bruddet.

Alternativ Behandling

Der er ingen erstatning for behandling af en tandlæge eller anden sundhedsmedarbejder. Der er imidlertid homøopatiske midler og urter, der kan anvendes samtidigt med tandpleje og hele helingsprocessen. Homøopatisk arnica (Arnica montana) bør tages så hurtigt som muligt efter skaden til at hjælpe kroppen håndtere traumet. Gentagelse af en dosis flere gange dagligt for varigheden af ​​helbredelse er også nyttig. Homøopatisk hypericum (Hypericum perforatum) kan træffes, hvis nervesmerter er involveret, især med en tandudtrækning eller rodbehandling. Homøopatisk kulsukker (Symphytum officinale) kan være nyttige i behandling af smerte på grund af brudte kæbe knogler, men bør kun anvendes efter knoglerne er blevet nulstillet. Calendula (Calendula officinalis) og vejbred (Plantago major) kan anvendes som et mundskyllemiddel at øge vævsheling. Disse urter bør ikke anvendes med dybe flænger, der skal heles indefra først.

Prognose

Når dental traume modtager rettidig opmærksomhed og ordentlig behandling, prognosen for helbredelse er god. Som med andre typer af traumer, kan infektion være en komplikation, men behandling med antibiotika er generelt effektive.

Forebyggelse

Mest dental traume kan forebygges. Bil sikkerhedsseler skal altid bruges, og små børn bør sikres i passende bilsæder. Boliger skal monitoreres for potentiel udløsning og glider farer. Childproofing foranstaltninger bør træffes, især for småbørn. Forældre kan placere porte tværs trapper og pad skarpe tabel kanter.

Alle, der deltager i kontaktsport bør bære en mund vagt for at undgå dental traume. Atleter i fodbold, ishockey, brydning, og boksning almindeligt slid munden vagter. Den obligatoriske brug af munden vagter i fodbold forhindrer omkring 200.000 orale skader årligt. Munden vagter bør også bæres sammen med hjelme i lysmønstre sportsgrene som skateboarding, in-line skating og cykling. En atlet, der ikke bære en mund vagt er 60 gange større sandsynlighed for at opretholde dental traume end en, der gør. Enhver aktivitet, der indebærer fart, en øget chance for at falde, og potentiel kontakt med en hård stykke udstyr har sandsynligheden for dental traume, der kan forebygges eller reduceres væsentligt i sværhedsgrad med brugen af ​​munden vagter.

Forældrekontrol Bekymringer

Forældre er ofte bekymrede over udseendet af deres barn, efter at han eller hun mister en permanent tand. Kosmetisk tandpleje og orthodonture kan med tid og tålmodighed korrekte næsten opstår problemer dental traume.

Vigtige vilkår

  • Overrivning-voldelig adskillelse af et stykke fra hele strukturen.
  • Crown-The naturlig del af tanden er dækket af emalje. En genoprettende krone er en beskyttende skal, der passer over en tand.
  • Ekstraktion-Fjernelse af en tand fra sin sokkel i knoglen.
  • Pulp-Det bløde, inderste lag af en tand, der indeholder dets blodkar og nerver.
  • Rodbehandling-Arbejdet med at fjerne syge eller beskadigede papirmasse af en tand, så fyldning og forsegling af papirmasse kammer og rodbehandlinger.

Ressourcer

Organisationer

American Academy of Pediatric Dentistry. 211 East Chicago Ave., Ste. 700, Chicago, IL 60611-2616. Websted: http://www.aapd.org.

American Association of endodontists. 211 East Chicago Ave., Ste. 1100, Chicago, IL 60611-2691. Websted: http://www.aae.org.

American Association of Oral og Maxillofacial kirurger. 9700 West Bryn Mawr Ave., Rosemont, IL 60018-5701. Websted: http://www.aaoms.org.

. American Dental Association 211 E. Chicago Ave., Chicago, IL 60611. websted: http://www.ada.org.

Websteder

Flores, MT, et al. "Retningslinjer for evaluering og forvaltning af Traumatisk tandskader." International Association of Dental Traumatoloty, 2000. Tidligere tilgængelig online på http://www.iadt-dentaltrauma.org/Trauma/guidelines.htm (adgang November 29, 2004).

Goss, Lisa A. "tandskader." KidsHealth, maj 2004. Tilgængelig online på http://www.kidshealth.org/parent/firstair_safe/emergencies/tooth_injury.html (adgang November 29, 2004).

Ravel, Daniel. "Ledelse af Dental Trauma hos børn." Pediatric Dental Health, 1. august 2003. Tilgængelig online på http://dentalresource.org/topic50trauma.html (adgang November 29, 2004).