Condom

Definition

Et kondom er en anordning, sædvanligvis fremstillet af latex, der anvendes til at undgå graviditet og / eller seksuelt overførte sygdomme såsom gonorré, syfilis, og human immundefekt virus (HIV). Kondomer er også kendt som profylaktiske samt den populære slang udtrykket "gummi". Der er mandlige og kvindelige versioner af kondomer.

Beskrivelse

Kondomer blev oprindeligt brugt som et præventionsmiddel for at forhindre uønskede graviditeter. I begyndelsen af ​​2000'erne, men kondomer er lige så vigtigt som en anordning til at forhindre spredning af seksuelt overførte sygdomme (STD), især hiv, den virus, der forårsager erhvervet immundefekt syndrom (AIDS).

Kondomer har været i brug i mange forskellige former i mindst tre tusind år. Kvindelige kondomer er relativt nye, først at blive godkendt i Europa i 1992, og af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) i USA i 1993. En forbedret kvindelige kondom blev tilgængelig i Europa i 2002. Fra midten af ​​2004, var det under revision af FDA, men ikke var blevet godkendt til brug i USA.

Kondomer, langt den mest populære, består af en engangs engangs-brug rørformet stykke tyndt latex gummi eller lammeskind. Kondomet rulles over erigerede penis før samleje. Spidsen af ​​kondomet har sædvanligvis en åben plads til at indsamle og holde sæd. Kondomet er en barriere, der forhindrer sædcellerne i at trænge ind en kvindes livmoder. Det bruges også i analsex med mænd med kvinder og andre mænd til at forhindre overførsel af kønssygdomme.

Kondomer er tilgængelige i en bred vifte af størrelser, stilarter, teksturer, farver og endda aromastoffer. Kondomer er også anbefales til brug på en mandlig, når oralsex bliver udført på ham.

Kondomer omkring 85 procent effektive i forebyggelsen af ​​graviditeter. Det betyder, at ud af 100 kvinder, hvis partnere bruger kondom, vil 15 stadig blive gravid i det første år af brug, i henhold til den almennyttige advocacy gruppe Planned Parenthood. Uønskede graviditeter opstår som regel, fordi kondomet ikke anvendes korrekt, eller pauser under samleje.

Mere beskyttelse mod graviditet er mulig, hvis en sæddræbende creme anvendes sammen med kondom. Spermicide er en farmaceutisk stof, der anvendes til at dræbe sperm, især i forbindelse med en fødsel-kontrol enhed såsom kondom eller membran. Spermicider kommer i skum, creme, gel, suppositorium, eller som en tynd film. Den mest almindelige spermicide kaldes nonoxynol-9, og mange kondomer kommer med det allerede anvendes som smøremiddel.

Men sæddræbende alene ikke dræbe HIV eller andre seksuelt overførte virus og ikke forhindre spredning af hiv og andre kønssygdomme. Desuden kan nonoxynol-9 irritere vaginal væv og dermed øge risikoen for at få en STD. I Anal sex, især mellem to hanner, sæddræbende også kan irritere rektum, hvilket øger risikoen for at få HIV. Sæddræbende er specifikt afskrækket til brug for homoseksuelle eller biseksuelle mænd til analsex.

Latex kondomer er også anbefales over kondomer lavet af andre materialer, især lammeskind, fordi de er tykkere og stærkere og har mindre risiko for brud under sex. Ikke-latex kondomer ikke forhindre spredning af seksuelt overførte sygdomme, herunder hiv, og bør ikke anvendes af homoseksuelle eller biseksuelle mænd eller mænd, der har HIV eller andre seksuelt overførte sygdomme.

Kondomer er tilgængelige over-the-counter, hvilket betyder at de ikke kræver en recept, og der er ingen alder restriktioner på køb af kondomer. De er tilgængelige i en række forskellige steder, herunder kiosker, nærbutikker, supermarkeder og familieplanlægning klinikker. De er også tilgængelige for køb på internettet.

Hvordan man bruger en Mand Condom

Sætte det på

Mange mennesker, især teenagere, er misinformeret eller uvidende om, hvordan man korrekt bruge kondom. I en undersøgelse fra 2001 af unge i alderen 15 til 21, fandt forskerne 33-50 procent af unge sagde, at det var vigtigt for kondomet til at passe stramt, uden at efterlade luftrummet på spidsen, og at vaseline, som Vaseline, er en god smøremiddel. En anden 20 procent sagde lammeskind kondomer bedre beskyttelse mod HIV end latex kondomer. Alle tre overbevisninger er falske.

For fornøjelsens skyld, lethed og effektivitet, bør begge parter kender den korrekte måde at sætte på og bruge kondom. Sæt kondomet på før penis rører vulva, endetarm eller mund. Mænd lække væsker fra deres penis før og efter ejakulation som kan forårsage graviditet og bære kønssygdomme. Brug kondom én gang og bruge en ny en for hver erektion.

Kondomer normalt kommer rullet i en ringform og er individuelt forseglet i en aluminiumfolie, pap eller plast pack. Åbn forsigtigt pakken at forsikre kondomet ikke rive. Du må ikke bruge kondom, hvis det er revet, skørt, stiv eller klistret.

For at kunne sætte på en mandlig kondom, følge disse trin:

 • Put nogle dråber smøremiddel inde i kondomet.
 • Træk forhuden af ​​en uomskårne penis tilbage, inden du tager kondomet.
 • Placer rullede kondom over spidsen af ​​den erigerede penis. Efterlad en halv-tommer (1 cm) plads på spidsen til at indsamle sæd. Klem luften ud af spidsen med den ene hånd, mens placere den på penis.
 • Rul kondomet over penis med den anden hånd, rullende det hele vejen ned til bunden af ​​penis. Glat eventuelle luftbobler, da de kan forårsage kondomer til at bryde.
 • Smør ydersiden af ​​kondomet.

At tage den væk

For at kunne fjerne en mandlig kondom, følge disse trin:

 • Fjern penis fra vagina, rektum eller mund snart efter ejakulation og før penis bliver blød.
 • Hold kondomet i bunden af ​​penis, mens du trækker ud for at forhindre sæd fra utætte eller spild.
 • Smid kondomet væk. Det anbefales ikke, at det skylles ned et toilet.

Kvindelige kondom

Den kvindelige kondom er en syv-tommer (17 cm) polyurethan pose, der passer ind i vagina. Den opsamler sæd før, under og efter ejakulation, holde sæd ind i livmoderen, og dermed beskytte mod graviditet. I et års brug, er 79 procent effektive i forebyggelsen af ​​graviditeter. Det reducerer også risikoen for mange kønssygdomme, herunder HIV.

Der er en fleksibel ring ved den lukkede ende af den tynde, bløde pose af den kvindelige kondom. En lidt større ring er ved den åbne ende. Ringen ved den lukkede ende holder kondomet på plads i vagina. Ringen ved den åbne ende hviler uden for vagina. Når kondomet er på plads under samleje, er der ingen kontakt af vagina og livmoderhalsen med huden af ​​penis eller sekret fra penis. Det kan indsættes op til otte timer før sex.

For at indsætte den kvindelige kondom, skal du følge disse trin:

 • Find en behagelig stilling, som står med den ene fod på en stol, hugsiddende med knæene fra hinanden, eller ligger ned med benene bøjet og knæ fra hinanden.
 • Hold kondom med den åbne ende hængende ned. Klem den indre ring med en tommelfinger og langfinger.
 • Med den indre ring klemmes sammen, indsætte ringen ind i skeden og skub den indre ring og pose ind i skeden forbi skambenet.
 • Når indsat korrekt, vil den ydre ring hænge ned lidt uden for skeden.
 • Tilføjelse af en vandbaseret smøremiddel på indersiden af ​​kondomet eller penis kan være nyttig.

Der er ingen aldersbegrænsninger og ingen recept er nødvendig for at købe kvindelige kondomer. De kan kun bruges én gang, og hver koster $ 2,50 til $ 5.

Skolealderen

I en undersøgelse fra 2001 af Youth risikoadfærd Surveillance System, næsten 46 procent af amerikanske gymnasieelever rapporterede de havde haft samleje mindst én gang. Næsten 7 procent af de adspurgte studerende sagde, at de havde deltaget i deres første samleje før alder 13.

Af disse seksuelt aktive studerende, 42 procent rapporterede, at de ikke bruger kondom sidste gang de havde sex. Landsdækkende, mandlige studerende (65,1%) var signifikant mere tilbøjelige end kvindelige studerende (51,3%) til at rapportere brug af kondom. Denne betydelige sex forskel blev identificeret for hvide og sorte elever og studerende i lønklasse 10, 11 og 12. Alt i alt, sorte studerende (67,1%) var signifikant mere tilbøjelige end hvide og latinamerikanske studerende (56,8% og 53,5%, henholdsvis) til at rapportere kondom brug. Denne betydelige etniske forskel blev identificeret for både kvindelige og mandlige studerende.

Studerende i lønklasse 9, 10, og 11 (67,5%, 60,1% og 58,9%, henholdsvis) var signifikant mere tilbøjelige end elever i klasse 12 (49,3%) til at rapportere brug af kondom, og elever i 9. klasse (67,5%) var signifikant mere tilbøjelige end elever i klasse 11 (58,9%) til at indberette brugen af ​​kondomer. Undersøgelsen 2001 blev offentliggjort i nummer af Journal of School Health i oktober 2002.

Almindelige problemer

De mest almindelige problemer forbundet med kondomer er brud under brug og forkert viden om hvordan man bruger kondomer. Disse problemer kan føre til graviditet og seksuelt overførte sygdomme, især HIV.

Forældrekontrol Bekymringer

Forældre til unge ofte er bekymrede for, at uddeling af kondomer fører til øget seksuel aktivitet. En undersøgelse af 4.100 gymnasieelever offentliggjort i juni 2003 af American Journal of Public Health den fandt, at de studerende, der havde adgang i skolen til kondomer og instruktioner om deres rette brug var ikke mere tilbøjelige til at have samleje end elever på skoler uden kondom distributionsprogrammer.

Hvornår skal ringe til lægen

Det er ikke kendt eller publiceret, men har et kondom brud eller lækage og samtidig have sex er ikke nødvendigvis en sundhedsmæssig katastrofe, selv om kondomet bæreren har HIV. Risikoen for overførsel af hiv i vaginal sex mellem en kvindelig og en mandlig, der har den virus er lav, anslået til en tiendedel til en femtedel af en procent, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse. Risikoen for en enkelt eksponering gennem analsex anslås til en tiendedel af en procent til 3 procent, ifølge CDC.

Når udsat for virus, kan personen begynde en behandling kaldet posteksponeringsprofylakse (PEP). Den nyligt tilskadekomne skal begynde fire ugers behandling med antiretrovirale lægemidler, som normalt forhindrer virus i at tage fat, ifølge CDC. Behandlingen skal påbegyndes inden for 72 timer efter eksponering, men er mere effektiv, hvis begyndt inden for 24 timers eksponering. Den tilskadekomne skal kontakte en læge med det samme eller gå til nærmeste hospital skadestuen. CDC har ikke oplysninger om effektiviteten af ​​PEP behandling for andre end sundhedspersonalet personer.

Graviditet kan også forebygges, bør et kondom brud eller lækage under sex. Emergency piller (ECP), også kaldet "fortrydelsespiller", har været tilgængelige siden 1997. Pillerne har høje niveauer af regelmæssige prævention hormoner og er effektive i forebyggelsen af ​​graviditeter efter ubeskyttet sex 75-94 procent af tiden. De skal tages inden for 72 timer efter ubeskyttet sex.

Fra august 2004 var der to fælleseuropæiske forslag rådighed: forebyg og Plan B. Dog kan 11 mærker af almindelige p-piller i forskellige regimer være effektive i forebyggelsen post-sex graviditeter. Der kræves Recepter for fælleseuropæiske forslag undtagen i staten Washington, hvor de kan undværes uden recept ved udvalgte apoteker, læger kontorer og skadestuer på sygehuse.

Der er ofte økonomiske, juridiske og sociale barrierer for personer under 18 få fælleseuropæiske forslag. Gruppens Fortalere for Ungdom anbefaler unge kvinder altid holde ECP'er på hånden (på forhånd), så de kan anvendes så hurtigt som muligt efter ubeskyttet sex, som når et kondom pauser under samleje.

Vigtige vilkår

 • Antiretroviral medicin-Adskillige klasser af lægemidler, der bruges til behandling af HIV.
 • Svangerskabsforebyggende-En enhed eller medicin designet til at forhindre graviditet ved enten at undertrykke ægløsning, forhindrer sædcellerne i at passere gennem livmoderhalsen til at befrugte et æg, eller forhindre implantation af et befrugtet æg.
 • Membran-det tynde lag af muskel, der adskiller brysthulen indeholder lungerne og hjertet fra bughulen indeholder tarmene og fordøjelsesorganerne. Dette udtryk anvendes også til et kuppelformet anordning, der anvendes til at dække bagsiden af ​​en kvindes vagina under samleje for at forhindre graviditet.
 • Ejakulation-Den proces, hvor sæd (bestående i en del af prostata væske) udstødes af den erigerede penis.
 • Polyurethan-En type af syntetisk plast.
 • Profylakse-beskyttelse mod eller forebyggelse af en sygdom. Antibiotisk profylakse er brugen af ​​antibiotika for at forebygge en mulig infektion.
 • Gummi-A slang navn for kondomer.
 • Sæd-Den tykke, hvidlige væske frigivet fra penis på ejakulation. Den indeholder sæd og andre sekreter.
 • Spermicide-Et stof, der dræber sæd. Også kaldet en spermatocide.
 • Uomskårne-Ikke have haft forhuden af ​​penis fjernet.
 • Uterus-Den kvindelige reproduktive organ, der indeholder og nærer et foster fra implantation til fødslen. Også kaldet livmoderen.
 • Vulva-De ydre kønsorganer fra en kvinde, herunder ydre og indre læber, klitoris, og åbningen af ​​vagina.

Ressourcer

Bøger

Kondomer: A Medical Dictionary, bibliografi og kommenterede Research Guide til internetsider Referencer San Diego, Californien:. Icon Group International Inc., 2003.

Kondomer til kvinder:. A Medical Dictionary, Bibliography, og kommenterede Research Guide til Internet Referencer San Diego, Californien: Icon Group International Inc., 2004.

. Richardson, Justin, og Mark A. Schuster Alt du aldrig ønsket dine børn at vide om sex, men var bange for at de ville Spørg:. The Secrets til efterladte dit barns seksuelle udvikling fra fødsel til Teens New York: Crown Publishers, 2003 .

Tidsskrifter

"Condom Tilgængelighed har positiv indvirkning på Teen Health." The Brown University Børne- og ungdomspsykiatrisk Behavior Letter (juli 2003): 4.

"Condom Fejl er fælles." Mænds Fitness (Februar 2003): 55.

"Condom Manglende Afhænger Erfaring med brugeren og hyppigheden af brugen." Fedme, Fitness & Wellness Week (31 juli 2004): 80.

Eisenberg, Maria E. "Foreningen af Campus Ressourcer for Bøsser, lesbiske og biseksuelle Studerende med College Elevernes brug af kondom." Journal of American College Health (november 2002): 109-116.

Jancin, Bruce. ". På trods af retningslinjer, US Condom Brug Still Low" Clinical Psychiatry News (januar 2004): 66.

". Teenagere Ofte misinformeret om korrekt brug af kondom" svangerskabsforebyggende Technology opdatering (januar 2002): 9-10.

Organisationer

Fortalere for Ungdom 2000 m St. NW, Suite 750, Washington, DC 20036. websted:. Http://www.advocatesforyouth.org.

Planned Parenthood Federation of America Inc. 434 W. 33rd St., New York, NY 10001. websted: http://www.plannedparenthood.org.

Websteder

"Male latex kondomer og seksuelt overførte sygdomme." Centers for Disease Control og Forebyggelse, 23. januar 2003. Tilgængelig online på http://www.cdc.gov/hiv/pubs/facts/condoms.htm (adgang November 9, 2004 ).

"Teenagere og kondomer." Tilgængelig online på http://www.avert.org/teencondoms.htm (adgang 9. november 2004.).