Cøliaki

Definition

Cøliaki er en sygdom i fordøjelsessystemet, hvor den indvendige foring af tyndtarmen (slimhinde) er beskadiget efter at have spist hvede, rug, havre eller byg, hvilket resulterer i interferens med optagelsen af ​​næringsstoffer fra fødevarer.

Beskrivelse

Cøliaki opstår, når kroppen reagerer unormalt på gluten, et protein der findes i korn, herunder hvede, rug, byg og muligvis havre. Når en person med cøliaki spiser fødevarer, der indeholder gluten, at personens immunforsvar forårsager en inflammatorisk reaktion i tyndtarmen, som skader væv og resulterer i nedsat evne til at optage næringsstoffer fra fødevarer (malabsorption). Inflammation og malabsorption skabe vidtrækkende problemer i mange systemer i kroppen. Da kroppens eget immunsystem forårsager skade, er cøliaki klassificeret som en autoimmun sygdom.

Hver person med cøliaki påvirkes forskelligt. Når fødevarer, der indeholder gluten når tyndtarmen, immunsystemet begynder at angribe et stof kaldet gliadin, som findes i gluten. Den resulterende inflammation medfører skade på sarte finger-lignende strukturer i tarmen, kaldet villi, hvor mad absorption faktisk finder sted. Denne skade er omtalt som villus atrofi. Patienten kan opleve en række symptomer relateret til inflammation og de kemikalier det frigiver, og / eller mangel på evne til at optage næringsstoffer fra mad, som kan forårsage fejlernæring.

Cøliaki kaldes også sprue, tropisk sprue, gluten sensitiv enteropati og celiac sprue.

Demografi

Cøliaki kan blive opdaget på alle alderstrin, fra barndom gennem voksenalderen. Lidelsen er mere almindeligt forekommende blandt hvide europæere og folk af europæisk afstamning. Det er meget usædvanligt at finde cøliaki i afrikanske eller asiatiske folk. Den nøjagtige forekomst af sygdommen er usikker. Skøn varierer fra i 5000, at så mange som en ud af hver 300 personer med denne baggrund. Forekomsten af ​​cøliaki synes at være forskellige fra et europæisk land til et andet og mellem Europa og USA. Denne forskel kan skyldes forskelle i kost og / eller muligheden for, at sygdommen overses i nogle områder. En undersøgelse af tilfældige blod testet for cøliaki i USA prøver viste et i 250 testet positiv. Det er klart underdiagnosticeret, sandsynligvis fordi symptomerne tilskrives et andet problem, og læger og laboranter mangler viden om cøliaki.

Fordi cøliaki har en arvelig indflydelse eller genetisk komponent, nære slægtninge (især førstegradsslægtninge, såsom børn, søskende og forældre) har en højere risiko for at blive ramt med den betingelse. Chancen for, at en første grads slægtning af en person med cøliaki har sygdommen er omkring 10 procent.

Cøliaki årsager og symptomer

Mønsteret af arv er kompliceret med hensyn til denne sygdom. Den type arv mønster, cøliaki følger kaldes multifaktoriel (forårsaget af mange faktorer, både genetiske og miljømæssige). Forskere mener, at flere faktorer skal findes, for at sygdommen opstår. Patienten skal have en genetisk disposition for at udvikle sygdommen. Så noget i deres miljø fungerer som en stimulus eller udløser, at deres immunsystem, forårsager sygdommen bliver aktiv for første gang. For forhold med multifaktoriel arv, folk uden den genetiske disposition er mindre tilbøjelige til at udvikle den betingelse med udsættelse for de samme udløser, eller de kan kræve mere eksponering for stimulus, før at udvikle sygdommen end en person med en genetisk disposition. Stimuli, der kan fremprovokere en reaktion omfatter kirurgi, især gastrointestinal kirurgi; en ændring af en fedtfattig kost, som omfatter et øget antal hvede fødevarer baseret; svær følelsesmæssig stress; eller en virusinfektion. Kombinationen af ​​genetisk modtagelighed og en uden agent fører til cøliaki.

De mest almindeligt anerkendte symptomer på cøliaki vedrører forkert absorption af fødevarer i det gastrointestinale system. Mange patienter med gastrointestinale symptomer får diarré og fede, fedtede, usædvanligt ildelugtende afføring. Patienten kan klage over overdreven gas (luft i maven), udspilet mave, vægttab, og generaliseret svaghed. Ikke alle mennesker har fordøjelsessystemet komplikationer; nogle mennesker kun har irritabilitet eller depression. Irritation er en af ​​de mest almindelige symptomer på børn med cøliaki.

Ikke alle personer med cøliaki udviser typiske symptomer. Efterhånden som flere er lært om cøliaki, er det blevet klart, at sygdommen har mange variationer, der ikke producerer typiske symptomer. Ukendt og derfor ubehandlet cøliaki kan forårsage eller bidrage til en række andre forhold. Det nedsat evne til at fordøje, absorbere, og udnytte maden ordentligt (malabsorption) kan forårsage anæmi (lavt antal røde blodceller fra jernmangel) eller let blå mærker fra en mangel på vitamin K. Dårlig mineral absorption kan medføre osteoporose eller knogleskørhed, som kan føre til knoglebrud. D-vitamin-niveauer kan være utilstrækkelige og skabe en opblødning af knogler (osteomalaci), der producerer smerte og knoklet deformiteter, såsom udfladning eller bøjning. Fejl i tandemaljen, karakteristisk for cøliaki, kan anerkendes af tandlæger. Cøliaki kan blive opdaget under medicinske tests udført for at undersøge manglende trivsel hos spædbørn eller mangel på ordentlig vækst hos børn og unge. Mennesker med cøliaki kan også opleve laktoseintolerans, fordi de ikke producerer nok af enzymet laktase, som nedbryder sukkeret i mælken i en form, som kroppen kan optage. Andre symptomer kan omfatte muskelkramper, træthed, forsinket vækst, prikken eller følelsesløshed i benene (fra nerveskader), bleg sår i munden (kaldet aphthus mavesår), tand misfarvning eller ubesvarede menstruation (på grund af alvorlig vægttab).

Et karakteristisk, smertefuld hududslæt, kaldet dermatitis herpetiformis, kan være det første tegn på cøliaki hos voksne, men sjældent forekommer hos børn med cøliaki.

Mange lidelser er forbundet med cøliaki, selvom arten af ​​forbindelsen er uklar. En type af epilepsi er knyttet til cøliaki. Når deres cøliaki med succes behandlet et betydeligt antal af disse patienter har færre eller ingen anfald. Patienter med alopecia areata, en tilstand, hvor hårtab forekommer i skarpt definerede områder har vist sig at have en højere risiko for cøliaki end den almindelige befolkning. Der synes at være en højere procentdel af cøliaki hos mennesker med Downs syndrom, men forbindelsen mellem betingelserne var ukendt i 2004.

Flere forhold tilskrives en forstyrrelse af immunsystemet er blevet forbundet med cøliaki. Mennesker med insulinkrævende diabetes (type I) har en meget højere forekomst af cøliaki. En kilde anslår, at så mange som en i 20 insulinafhængige diabetikere kan have cøliaki. Patienter med andre tilstande, hvor cøliaki kan mere almindeligt forekommende indbefatter dem med juvenil kronisk arthritis, nogle thyroideasygdomme og IgA-defekt.

Der er en øget risiko for intestinal lymfom, en type af cancer i individer med cøliaki. Vellykket behandling af cøliaki synes at mindske risikoen for at udvikle lymfom.

Hvornår skal ringe til lægen

En læge bør høres, når et barn udviser symptomer karakteristiske for denne sygdom.

Diagnose

På grund af de mange måder cøliaki kan manifestere sig, er det ofte ikke opdaget straks. Dens symptomer er lig mange andre tilstande, herunder irritabel tarmsyndrom, Crohns sygdom, ulcerativ colitis, diverticulosis, tarminfektioner, kronisk træthedssyndrom og depression. Betingelsen kan vare uden diagnose så længe, ​​at patienten accepterer en generel følelse af sygdom som normalt. Denne accept fører til yderligere forsinkelser i at identificere og behandle sygdommen. Det er ikke usædvanligt, at sygdommen kan identificeres i forbindelse med medicinske undersøgelser for tilsyneladende uafhængige problemer.

Hvis der er mistanke cøliaki, baseret på symptomer, fysiske udseende, eller forsinket vækst, en blodprøve skal bestilles. Denne test ser for antistoffer mod gluten (kaldet antigliadin, anti-endomysium og antireticulin), som immunsystemet producerer i cøliaki. Antistoffer er kemikalier, der produceres af immunsystemet som respons på stoffer, såsom bakterier og andre potentielt skadelige stoffer. Nogle eksperter går ind ikke blot at vurdere patienter med symptomer, men ved hjælp af disse blod undersøgelser som screeningstest for højrisikopersoner, såsom dem med pårørende (især førstegradsslægtninge) er kendt for at have uorden. En unormal resultat peger mod cøliaki, men yderligere undersøgelser er nødvendige for at bekræfte diagnosen. Fordi cøliaki påvirker kroppens evne til at optage næringsstoffer fra mad, kan flere tests pålægges at søge ernæringsmæssige mangler. For eksempel kan læger bestille en test af jern i blodet, fordi lave niveauer af jern (anæmi) kan ledsage cøliaki. Læger kan også bestille en test for fedt i afføringen, da cøliaki forhindrer kroppen i at optage fedt fra mad.

Hvis disse tests er mistænkelige for cøliaki, det næste trin er en biopsi (kirurgisk fjernelse af et lille stykke af væv) af tyndtarmen. Dette sker som regel ved en gastroenterolog, en læge, der har specialiseret sig i diagnosticering og behandling tarmsygdomme. Det er generelt udføres på kontoret eller i et hospitals ambulatorium. Patienten forbliver vågen, men er bedøvet. En smal rør, kaldet et endoskop, ledes gennem munden, ned gennem maven og ind i tyndtarmen. En lille prøve af væv udtages og sendes til laboratoriet til analyse. Hvis det viser et mønster af vævsbeskadigelse karakteristisk for cøliaki, er diagnose.

Behandling

Den eneste behandling for cøliaki er en glutenfri diæt (GFD). Denne diæt er let for lægen at foreskrive, men kan være vanskeligt for et barn at følge. For de fleste mennesker, der tilslutter sig denne diæt stopper symptomer og forhindrer skader på tarmene. Beskadigede villi kan være funktionel igen i tre til seks måneder. Denne diæt skal følges permanent, dog. Det faktum, at folk havde symptomer, der blev helbredt af GFD er et yderligere bevis, at diagnosen var korrekt.

Lægen vil periodisk kontrolleres igen niveauet af antistof i barnets blod. Efter flere måneder, er tyndtarmen biopsi igen. Hvis diagnosen cøliaki var korrekt (og barnet fulgt streng diæt), vil heling af tarmen være indlysende. De fleste eksperter er enige om, at det er nødvendigt at følge disse trin for at være sikker på en præcis diagnose. Andre end cøliaki lidelser kan forårsage en lignende type af villus atrofi, især hos børn under to år, så en kontrol tarmen er især vigtigt for meget små børn. Hvis heling er tydelig, så gluten genindføres til kosten og en tredje biopsi udføres uger til måneder senere for at se, om genindførelse af gluten resulterer i villus atropy igen. Hvis atrofi afkast, barnet har cøliaki, og en glutenfri diæt bør fortsættes i livet.

Et barn med udiagnosticeret cøliaki kan blive meget syge med alvorlig diarré og fejlernæring. Kortikosteroider såsom prednison og intravenøs (IV) væsker kan midlertidigt gives mens barnet begynder en GFD. Fordi cøliaki diagnosticeres hurtigere end tidligere, er kortikosteroider sjældent nødvendigt.

Ernæringsmæssige Bekymringer

Selv om der ikke er nogen risiko og meget potentielle fordele for brugen af ​​GFD til behandling af cøliaki, gør den udbredte brug af gluten-holdige korn i vestlige kulturer tilpasning til en glutenfri diæt udfordrende. Gluten er til stede i et produkt, der indeholder hvede, rug, byg eller havre. Det hjælper med at gøre brød stige og giver mange fødevarer en glat, behagelig tekstur. Ud over de mange indlysende steder gluten kan findes i en normal kost, såsom brød, korn og pasta, der er mange skjulte kilder af gluten. Fortykkelsesmidler, emulgatorer, fyldstoffer, smagsforstærkere, og mad stabilisatorer samt produkter, der anvendes i fødevareemballage kan indeholde gluten. Gluten kan endda være til stede på overflader, der anvendes til tilberedning eller madlavning.

Friske fødevarer, som ikke er kunstigt forarbejdede, såsom frugt, grøntsager og kød, er tilladt som en del af en GFD. Glutenfrie levnedsmidler kan findes i helsekost butikker og i nogle supermarkeder. Mail-order food virksomheder har ofte et udvalg af glutenfri produkter. Hjælp i kosten planlægning er tilgængelig fra diætister (sundhedspersonale med speciale i mad og ernæring) eller fra støttegrupper for personer med cøliaki. Der er mange kogebøger på markedet specielt til dem på et GFD.

Prognose

Behandling cøliaki med en streng GFD er næsten altid helt effektiv. Mave klager og andre symptomer er lettet. Sekundære komplikationer, såsom anæmi og osteoporose, løse i næsten alle patienter. Folk, der har oplevet laktoseintolerans relateret til deres cøliaki normalt se disse symptomerne aftager så godt.

Når kosten er blevet fulgt i flere år, personer med cøliaki har lignende dødelighed som den almindelige befolkning. Men omkring 10 procent af personer med cøliaki udvikle en cancer, som involverer mavetarmkanalen (både carcinom og lymfom).

Nogle få patienter udvikler et ildfast type cøliaki, hvor GFD ikke længere virker effektivt. Når kosten er blevet grundigt vurderet for at sikre ingen skjulte kilder af gluten er årsag til problemet, kan medicin ordineres. Steroider eller immunosuppressive lægemidler anvendes ofte til at forsøge at bekæmpe sygdommen. Det er uklart, om disse bestræbelser mødes med stor succes.

Eksperter understrege behovet for livslang overholdelse af GFD at undgå de langsigtede komplikationer af denne lidelse. De påpeger, at selv om sygdommen kan have symptomfrie perioder, hvis kosten ikke følges, tavs skader fortsætter med at opstå. Cøliaki kan ikke vokset eller helbredes, ifølge lægelige myndigheder.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre cøliaki. Men nøglen til at mindske dens indvirkning på den generelle sundhed er tidlig diagnose og streng overholdelse af den foreskrevne GFD.

Forældrekontrol Bekymringer

For forældre, der anvendes til at forberede gluten-holdige måltider, der søger efter og madlavning med glutenfrie produkter kan være svært i starten. Ændring madlavning vaner vil være lettere, hvis der anvendes indledningsvis Gluten-fri opskrifter og fødevarer. Når de bruger kommercielle fødevarer, skal de omhyggeligt læse ingredienslisten. Selv ingredienser er opført efter faldende indhold, må ethvert produkt, der indeholder de mindste mængde gluten undgås. Mange fødevareproducenter er villige til at give yderligere oplysninger om deres produkter. De fleste varedeklarationer indeholder adresser på de producenter, og mange omfatter et gratis telefonnummer. Nogle restauranter har ingrediens lister for deres produkter udstationeret i restauranten eller til rådighed på anmodning.

Når et barn med cøliaki spiser på en vens hus, bør vens forældre være opmærksomme på barnets kosten begrænsninger. Barnet kan blive nødt til at tage frokost hjemmefra for at spise i skolen, med mindre skolen har en diætist, der kan sikre, at gluten-fri fødevarer er fastsat for barnet.

Familie støtte er vigtig for at sikre accept af kosten. Barnet må ikke stilles til at føle, at han / hun er unormal og til gene for familien. Efter GFD er begyndt, vil fordelene for barnet med cøliaki i starten være indlysende og entusiastisk accepteret. Men efterhånden som barnet bliver ældre, perioden med dårligt helbred, kan blive glemt, og barnet kan afvise kosten, især i ungdomsårene, når der er et ønske om overensstemmelse. Desværre, i ældre børn, kan symptomerne ikke igen med det samme, selv om der sker intestinal skader. Barnet kan fortolke den forsinkede tilbagelevering af symptomer som tegn på, at barnet er kommet sig af cøliaki, men de har ikke, som cøliaki ikke kan helbredes.

Vigtige vilkår

  • Antistof-En særlig protein foretaget af kroppens immunsystem som et forsvar mod fremmed materiale (bakterier, vira, etc.), der trænger ind i kroppen. Det er unikt designet til at angribe og neutralisere det specifikke antigen, der udløste immunresponset.
  • Antigen-A stof (sædvanligvis et protein) identificeret som fremmed af kroppens immunsystem, udløser frigivelse af antistoffer som en del af kroppens immunforsvar er.
  • Gluten-et protein der findes i hvede, rug, byg og havre.
  • Immunsystemet-Systemet med specialiserede organer, lymfeknuder og blod celler i hele kroppen, der arbejder sammen om at forsvare kroppen mod udenlandske angribere (bakterier, vira, svampe, etc.).
  • Villi-Tiny, finger-lignende fremspring, der muliggør tyndtarmen til at optage næringsstoffer fra maden.

Ressourcer

Bøger

Ikon Health Publications The Official Patientens Sourcebook om Cøliaki San Diego, Californien:.. Ikon Health Publications, 2002.

Korn, Danna Kids med cøliaki Bethesda, MD:.. Woodbine House, 2001.

. Kruszka, Bonnie J., og Richard S. Cihlar Eating Glutenfri med Emily Bethesda, MD:. Woodbine House, 2004.

. Sanderson, Sheri L. Incredible Edible Glutenfri mad for Kids Bethesda, MD: Woodbine House, 2002.

Organisationer

. American Cøliaki Society 58 Musano Court, West Orange, NJ 07052. Telefon: 201 / 325-8837.

Cøliaki Foundation. 13251 Ventura Blvd., Suite 1, Studio City, CA 91604-1838. Websted: http://celiac.org.

Coeliaki Association / United State of America (CSA / USA). PO Box 31700, Omaha, NE 68131-0700. Websted: http://www.csaceliacs.org.

Gluten Intolerance Gruppen af Nordamerika. PO Box 23053, Seattle, WA, 98102 til 0353. Websted: http://www.gluten.net.

National Center for Ernæring og diætetik, amerikanske Diætetiske Association. 216 West Jackson Boulevard, Suite 800, Chicago, IL 60606-6995. Telefon: 800 / 366-1655. Hjemmeside: http: //www.unl.edu2020/alpha/National_Center_for_Nutrition_and_Dietetics.html.

ROCK: Raising Vores cøliaki Børn 216 West Jackson Boulevard, Suite 800, Chicago, IL 60606-6995.. Telefon: 800 / 366-1655. Websted: http://www.celiac.com/cgi-bin/webc.cgi/st_main.html?p_catid=8.

Websteder

"Cøliaki." National Institute of Diabetes og Digestive og nyresygdomme, National Institutes of Health, 2004. Tilgængelig online på http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/celiac/ (adgang 25 OKT 2004) .

Cøliaki og Diet Support Center. Tilgængelig online på http://www.celiac.com/ (adgang 25 Oktober 2004).

Andre

Gluten-Free Living, en hver anden måned nyhedsbrev. PO Box 105, Hastings-on-Hudson, NY 10706. tilgængelig online på http://www.glutenfreeliving.com/ (adgang 25 Oktober 2004).