Bejel

Definition

Bejel, også kendt som endemisk syfilis, er en kronisk, men helbredelig sygdom, der ses oftest hos børn i tørre regioner, såsom dele af Afrika (Sudan, Sydrhodesia og Sydafrika), dele af Mellemøsten (blandt nomadiske / Bedouin Stammer Saudi-Arabien, Irak og Syrien), og dele af Asien (Tyrkiet, Sydøstasien, og det vestlige Stillehav). I modsætning kønssygdom syfilis, er endemisk syfilis ikke seksuelt overført. Svarende til kønssygdom syfilis, men det begynder med hud sår og har en latent periode efterfulgt af en mere alvorlig fase, som omfatter knogleinfektioner og yderligere hudlæsioner.

Demografi

Bejel forekommer overvejende hos børn i alderen to til 15 år. Femogtyve procent af tilfældene forekommer i disse yngre end seks år, og 55 procent af tilfældene forekommer før de fylder 16 år. De resterende 20 procent af tilfældene forekommer hos voksne, der er i tæt kontakt med smittede børn. Bejel kun sjældent rapporteret i USA og derefter normalt blandt indvandrere og mennesker, der ankommer fra områder, hvor sygdommen er almindelige. Begge køn er lige modtagelige for bejel.

Beskrivelse

Bejel har mange andre navne, afhængigt af lokaliteten, herunder Siti (Gambia), njovera (Sydrhodesia), therlijevo (Kroatien), og frenjak (Balkan). Bejel er relateret til kæberne og Pinta, og sammen de tre sygdomme benævnes treponematoses. Kæberne, hvilket også påvirker hud og knogler, forekommer i de fugtige ækvatoriale lande, mens Pinta, som kun påvirker huden, er udbredt blandt de indfødte folk i Mexico, Mellemamerika og Sydamerika.

Transmission

Treponema pallidum underarter endemicum, de bakterier, der forårsager bejel er meget nært beslægtet med den, der forårsager seksuelt overførte form af syfilis, men metoden til transmission er anderledes. I bejel, transmission er ved direkte kontakt med beskadiget hud eller forurenede hænder, eller indirekte ved at dele drikkekar og spise redskaber. T. pallidum underart endemicum videregives mest blandt børn, der lever i fattigdom i uhygiejniske omgivelser og med dårlig hygiejne.

Bejel årsager og symptomer

De hud, knogler, og slimhinder er alle påvirket af bejel. Sygdommen begynder med slimede pletter på indersiden af ​​munden, efterfulgt af blærer på stammen, arme og ben. Knogleinfektioner, hovedsagelig i benene, udvikle senere og forårsage smerte dybt i knoglerne. Til sidst, kan knoglerne blive deforme på grund af knogle og brusk ødelæggelse. I senere stadier, kan bløde klæbende læsioner dannes i næse, ødelægger nasal brusk og i taget af munden, selv bryde gennem munden ganen. De læsioner forbundet med bejel er destruktive og kan efterlade skæmmende ar.

Diagnose

T. pallidum underarter endemicum kan påvises ved mikroskopisk undersøgelse af prøver fra sår eller lymfevæske. Da antistof-test ikke skelner mellem de typer af syfilis, specifik diagnose af den type syfilis afhænger af barnets historie, symptomer, og miljø.

Hvornår skal ringe til lægen

Lægen skal kaldes, hvis symptomer på bejel udvikles i et barn. Rejseinformation er uvurderlig i diagnosticering af sygdommen.

Behandling

Store doser af benzathinpenicillin G gives ved injektion i musklen kan kurere denne sygdom i hvilket som helst trin, selv om det kan tage længere tid og kræver yderligere doser i senere faser. Hvis der ikke kan gives penicillin, alternative antibiotika er chloramphenicol og tetracyclin. Da tetracyclin kan permanent misfarve nye tænder, der stadig danner, er det normalt ikke ordineres til børn, medmindre noget levedygtigt alternativ til rådighed.

Prognose

Bejel er normalt helt helbredes med antibiotisk behandling. Døden fra bejel er ualmindeligt. Anbefales opfølgende behandling for at detektere behandlingssvigt og reinfektion.

Forebyggelse

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har arbejdet med mange lande for at forhindre dette og andre sygdomme, og antallet af tilfælde af bejel er reduceret lidt. Udbredt brug af penicillin har været ansvarlig for at reducere antallet af eksisterende sager, men den eneste måde at fjerne bejel er ved at forbedre leve- og sanitetsforhold og gennem fortsat sundhedsundervisning. Da sygdommen er meget smitsom, skal offentlige sundhedspersonale opsøge og behandle smittede børn og deres kontakter for at forhindre yderligere tilfælde.

Forældrekontrol Bekymringer

Når du rejser i områder, hvor bejel er endemisk, bør forældre sikre, at deres børn undgå kontakt med børn med læsioner og undgå delt drikke og spise redskaber.

Vigtige vilkår

  • Endemisk sygdom-en infektionssygdom, der forekommer hyppigt i et bestemt geografisk lokalitet. Sygdommen optræder ofte i cyklusser.
  • Lymfevæske-Klar, farveløs væske fundet i lymfekar og knudepunkter. De lymfeknuder indeholder organismer, der ødelægger bakterier og andre sygdomsfremkaldende organismer (også kaldet patogener).
  • Syfilis-Denne sygdom opstår i to former. Den ene er en seksuelt overført sygdom forårsaget af en systemisk infektion forårsaget af spirokæten Treponema pallidum. Det er mest almindeligt overføres ved seksuel kontakt.

Se også Pinta.

Ressourcer

Organisationer

National Organization for Sjældne Diagnoser Inc. 55 Kenosia Ave, PO Box 1968, Danbury, CT 06813-1968. Websted: http://www.rarediseases.org.

Websteder

"Endemiske syfilis." eMedicine, den 28. oktober, 2004. tilgængelig online på http://www.emedicine.com/derm/topic117.htm (adgang December 6, 2004).