Atypisk Cøliaki

Atypisk Cøliaki
Et antistof test er ikke altid korrekte.

Atypisk cøliaki er forankringen mere opmærksomhed fra det medicinske samfund som opmærksomhed om sygdommen stiger. Aktive online cøliaki samfund og spirende Internet ressourcer, der giver oplysninger om glutenallergi er at advare folk med komplicerede symptomer til muligheden for en cøliaki diagnose.

Diagnostiske Bekymringer

Cøliaki er vanskelig at diagnosticere, selv i sin mest typiske form. Overordnede symptomer på cøliaki er normalt gastrointestinale og kan manifestere i svær oppustethed, mavesmerter og diarré, der går forud drastiske vægttab. Selv sådanne markant cøliaki symptomer ofte føre til en fejldiagnose; inflammatoriske tarmsygdomme og endnu mere almindelige tilstand af irritabel tyktarm er mere udbredt i lægernes kontorer.

Læger vil typisk diagnosticere symptomer baseret på det mest sandsynlige scenarie, så det er ikke underligt, at flertallet af cøliaki sager tager tæt på et årti at diagnosticere præcist. En patient, der udviser de førnævnte fordøjelsessymptomer er mere sandsynligt, i øjnene af en læge, der lider af irritabel tyktarm end en ualmindelig autoimmun induceret glutenintolerans. Selvom sådanne medicinske forglemmelser er hyppige, disse hændelser fat kun de typiske cøliaki sager. Atypiske cøliaki er endnu mere vanskelig at diagnosticere.

Om Atypisk Cøliaki

Atypiske cøliaki tilfælde kan præsentere sig selv på en helt anden måde, end den klassiske overvejende gastrointestinale cøliaki. Ikke alle celiacs gå ind i en læge kontor med fordøjelsesproblemer. I stedet kan de udviser symptomer på en anden autoimmun tilstand, såsom Hashimotos eller Addisons sygdom, type 1-diabetes eller lupus. Nogle personer med udiagnosticeret cøliaki vil præsentere kontrollampe cøliaki udslæt. Desværre deres symptom på dermatitis herpetiformis kan også diagnosticeret som psoriasis eller en tåler udslæt, og det vil være år, før en mere årvågen læge anerkender dette hududslæt som en reaktion på gluten intolerance.

I fortiden, det medicinske samfund anvendes til at knytte cøliaki med barndommen eller unge lidelser. Men flere og flere sager belægning, hvor sygdommen præsenteres spontant hos voksne eller endda ældre. Cøliaki kan udløses af miljømæssige stressfaktorer på noget tidspunkt i et menneskes liv. Denne atypiske form for glutenallergi kan også være ledsaget af en uhensigtsmæssig lang diagnose. Det tager stadig en erfaren gastroenterologist at diagnosticere cøliaki hurtigt og korrekt.

Gliadin IgA Test

Gliadin IgA test kan ofte udføres tidligt i patienter, der er mistænkt for cøliaki. Denne blodprøve identificerer antistoffer produceres, når en gluten intolerant person underkastes gliadinprotein i gluten. Men denne test er ikke altid korrekt. Personer med atypisk cøliaki kan teste negativ og dermed forbliver fejldiagnosticeret for en længere periode. Desuden kan nogle personer, som har udforsket en glutenfri livsstil for et betydeligt tidsrum forud for gliadin IgA test, test negativ baseret på denne kostomlægning. Derfor er det vigtigt for personer, der bliver undersøgt for gluten intolerance at opretholde en almindelig gluten-holdige diæt i flere uger forud for deres blodprøve.

Diagnose atypiske tilfælde

Mange enkeltpersoner vil have til at skubbe gennem en masse medicinsk bureaukrati for at opnå en korrekt diagnose. Selvom atypiske cøliaki sager ofte vil falde gennem hullerne i diagnostik, i disse tilfælde kan der være merit til en patient gennemføre sit eget online forskning og kommunikere med celiacs i online-fora. Mange læger frygter tanken om patienter selv diagnosticere over internettet, fordi fejl kan føre til dårlig eller forsinket behandling. Men da den ultimative behandling plan for cøliaki er en glutenfri kost, der er lidt skade i et selv-diagnose, der fører til en gluten afskaffelse kost. Denne diæt kan være ganske sundt og næringsrige, så selv en selvstændig fejldiagnose kan føre til en sundere kostplan.

Men i tilfælde af, at en formodet atypiske tilfælde af cøliaki kan faktisk vise sig at være en hård tilfælde af Crohns sygdom eller coloncancer, er det bedst at gennemføre en online forskning i forbindelse med en sundhedsmedarbejder. Inflammatoriske tarmsygdomme og kræft i tyktarmen kan udløse fødevarer følsomheder, der kan efterligne cøliaki symptomer. I sådanne tilfælde en glutenfri diæt kan pacificere visse symptomer, men den samlede fejldiagnose vil vise sig særdeles skadeligt for patienten.