Angelica

Angelica

Der er omkring 50 arter i slægten Angelica. Den er hjemmehørende i de tempererede og sub-arktiske områder på den nordlige halvkugle, med nogle arter vokser vildt så langt nordpå som Lapland og Island. Slægten omfatter flerårige og toårige planter.

Kvan

Den fælles navn Kvan er Archangel; Det kaldes også europæisk eller haven kvan, Vild pastinak

Archangel er værdiansat traditionelt som en helbredende plante. Nogle myndigheder tyder på, at dens "engle" helbredende kræfter er oprindelsen af ​​det fælles navn. Anlægget var en del af hedenske forår festivaler og senere den kristne festival af bebudelsen. En legende fortæller en engel sig i en drøm, og meddelte, at ærkeenglen kunne helbrede pest. Anlægget blev undertiden forbundet med ærkeenglen Michael, mens andre steder det blev kaldt "Root af Helligånden«.

Beskrivelse

Kvan vokser omkring seks meter høj. Det har store bipinnate blade og en hul stilk. Blomsterne danner en hvid eller grønlig-hvid sammensatte blomsterskærm. Andre arter og sorter kan have lilla skærme.

Archangel blomstrer i juli og august. Blomster er efterfulgt af lysegule frugter, 1/6 til 1/4 tomme lang, fra august til september. Archangel er bestøvet af insekter, men planten kan selv befrugte. Det dør efter frugtsætning.

Garden Archangel er hårdfør til zone 4, og nogle andre arter er endnu mere hårdføre. Rødderne er lange, spindel-formet, og kødfulde, med mange faldende rodspirer. De største kan veje op til tre pounds.

Alle dele af planten har en behagelig aromatisk duft.

Videnskabelig klassifikation

Kingdom - Plantae
Division - Magnoliophyta
Klasse - tokimbladede
Family - Skærmplantefamilien
Genus - Angelica

Voksende Angelica

Archangel lide en fugtig, frugtbar jord og tolererer et pH-interval fra 4,5 til 7,3. Den trives i lys eller dappled skygge til fuld sol. Planter skal fordeles omkring tre meter fra hinanden. Dette er en hård plante, og det kan vokse og blomster under mindre end ideelle betingelser.

Disse planter er pålidelige stauder, hvis de er forhindret i at konfigurere frø. Hyppig deadheading kan stærkt anbefales til prydplanter.

Archangel vil selv so let under passende forhold.

Seed har en kort periode med levedygtighed, og skal sås i en kold ramme eller i haven, så snart den er moden. Hvis frø skal opbevares, holde det i en forseglet plastbeholder og opbevar beholderen i køleskabet. Lys er påkrævet for spiring. Frøplanter transplantation let, selv ældre planter ikke kan lide at blive forstyrret.

Sorter til at vokse

A. atropurpurea - Alexanders Masterwort - hvide blomster
A. dahurica 'Hangbaizhi' - hvide blomster
A. gigas - dybe lilla blomster og lilla stilke

Problemer

Archangel er sjældent plaget af skadedyr og sygdomme.

Anvendelser

Ornamental Archangel er ofte dyrkes i skov haver eller delvis skygge grænser. Det er attraktivt for bier og svirrefluer.

Den blade, rod, stængel, og frø af alle Angelica arter er spiselige. Men de indeholder furocoumariner, som øger følsomheden af ​​huden for sollys. Blade bruges i salater eller kogte. Stilke kan skrælles og bruges som selleri eller kandiserede. Frøet bliver brugt i aroma gin og likører såsom Chartreuse.

Medicinsk, er Ærkeenglen været brugt som en stimulans, tonic og slimløsende. Det har vist antimikrobielle egenskaber. Anlægget har været anvendt til behandling af gigt, tandpine, hududslæt, sår og feber.