Sådan bestemme status af en omstrejfende kat

Herreløse katte er meget almindelige, og for en medfølende iagttager de udgør en unik udfordring. Den udfordring, vi ofte står over for som medfølende observatører er at finde ud af, om den omstrejfende kat blot har vandrede længere end normalt fra et kærligt hjem, der virkelig tabt, er blevet opgivet eller ikke rigtig omstrejfende, men snarere vildtlevende (aldrig har været et husdyr). Før du tager på en omstrejfende kat som din egen, skal du finde ud af status for den omstrejfende kat. Her er nogle tips.

 • Grooming. Er katten velplejet eller har han en pjusket, beskidte udseende? Tro det eller ej, en usoigneret kat er mindre sandsynligt vildtlevende end det for nylig er tabt eller opgivet; det tager tid for indendørs katte at tilpasse sig friluftsliv, og for en, mens de vises temmelig snavset. En vildtlevende kat, på den anden side, ved, hvordan man soignere sig selv i sine udendørs omgivelser, og en indendørs / udendørs kat med et kærligt hjem vil fremstå bedre striglet så godt.
 • Collar. Tilstedeværelsen af en krave indikerer ejerskab. Det er stadig muligt, at katten blev opgivet (og ejer var bare uforsigtig nok til at forlade kraven på katten), men efter al sandsynlighed en collared kat er enten en indendørs / udendørs kat med et kærligt hjem, eller en kat, der har fået tabt og har brug for din hjælp til at finde sin familie. Katte ofte finde måder at miste deres kraver alligevel, og endda en kat uden krave kan have mikrochip ID.
 • Køn. Er katten kvinde eller mand? Hvis mand, han er kastreret? Un-kastreret mandlige indendørs / udendørs katte har en tendens til at strejfe større afstande fra hjemmet. Hunner og kastreret hanner, på den anden side, bo tættere på deres hjem, når man spiller udenfor.
 • Behavior. På trods af vores fælles forventninger, vildtlevende katte og tabte katte opfører sig ofte meget på samme nervøse og defensive måder. Deres holdning til dig, vil dog variere, når du begynder at skaffe mad; den tabte kæledyr vil tage langt mindre tid til at udtrykke hengivenhed end vildtlevende kat, der sjældent mister sin vis skepsis.


Enhver af disse kugler i sig selv vil ikke hjælpe dig med at fastslå status for den omstrejfende kat, men kombinationen af ​​disse observationer kan føre til en mere nøjagtig vurdering. For eksempel, hvis du bemærker en kastreret mand omstrejfende kat, som du ikke har set før, og han har ingen krave, undersøge hans hygiejne. Hvis han er beskidt, så mest sandsynligt, at han har fundet sig uden for en længere periode, end han nogensinde har været før. Hans beskidte pels tyder på, at han er tabt eller opgivet, og som en un-kastreret mand, han ikke ville have forvildet langt fra hjemmet naturligt. Hvad gør du nu?

Når du har udledt alt, hvad du kan fra observation, disse observationer kan informere endelige proaktive indsats.

 1. Har katten scannet for en mikrochip-ID. Mange katteejere ved, at deres kat hader kraver og vil rip dem ud ved først givne chance.
 • Tal med naboerne. Forklar dine observationer af katten, spørger dem, om de kender til en ejer.

 • Sende billeder op på telefonpæle og gade lys omkring dit nabolag. Drys nogle over en større nærhed samt, i tilfælde af mistede katten har formået at vandre længere hjemmefra.

 • Udnyt den klassificerede del af din lokale avis. Det er altid en god ide at tjekke dette afsnit for "tabt kat" udstationeringer samt lave dine egne indlæg. Husk at beskytte sig mod svigagtige krav på katten, dog. Beskriv katten godt nok, at enhver ejer vil tage varsel, men holde en genkendelig fysisk funktion udeladt fra annoncen. På den måde, når folk ringer, kan du teste deres kendskab til katten.

 • Kommuniker med lokale herberger og dyrlæger. Fortæl dem om din situation, for hvis katten har en kærlig familie på udkig efter hende, er de sandsynligvis kontrol på lokalt krisecentre så godt.


Hvis dine observationer førte dig til at tro, at den omstrejfende kat er vildtlevende, så skal du stadig tale med naboer. Vildtlevende katte har tendens til at bo i et område, hvor de kan stole på mad, så der er en god chance for, at en af ​​dine naboer allerede fodre omstrejfende kat (og sandsynligvis andre samt). Uanset om du finder en nabo, der tager sig af de vildtlevende katte, eller du er den eneste, der anerkender den omstrejfende kat problem, bør du behandle følgende problemer.

 • Sørg mad tilbydes (og fjernes) ved forudsigelige tidspunkter for kattene.
 • Katte har brug for husly i vådt og koldt vejr. En lille træ hytte fyldt med halm fungerer godt.
 • Hvor mange katte lever i dit nabolag? Er der bestræbelser er gjort for at sterilisere og kastrere medlemmerne af vildtlevende samfund? Generelt, hvor der er en vildtlevende kat, er der flere mere. De må ikke vise sig, indtil de anvendes til din fodring rutine, men når du fremme deres kendskab, du (eller hvad nabo bekymrer sig for dem) skulle fælde hver for sig for spaying eller kastrering.
 • Hvis din vildtlevende kat samfund har nogen killinger allerede, skal disse være adskilt fra gruppen, vaccineret og givet gode hjem.

Katte fortjener vores opmærksomhed og kærlighed, uanset om de er tabt, forladt, vildtlevende, eller blot roaming langt fra deres kærlige hjem. Hvis du har taget de nødvendige skridt til at bestemme status for den omstrejfende kat, og ønsker at bringe omstrejfende ind i din familie, så tjek vores artikel "Hvordan til at vedtage en omstrejfende kat."