Ondt i halsen

Ondt i halsen

Definition

Ondt i halsen er en smertefuld betændelse i slimhinderne foring svælget.

Beskrivelse

Ondt i halsen kaldes også pharyngitis. Det er et symptom af mange forhold, men er oftest forbundet med forkølelse eller influenza. Ondt i halsen kan være forårsaget af enten virale eller bakterielle infektioner eller miljøforhold. De fleste ondt i halsen heler uden komplikationer, men de bør ikke ignoreres, da nogle udvikle sig til alvorlige sygdomme.

Ondt i halsen kan være enten akut eller kronisk. Akutte ondt i halsen er mere almindelige end kronisk ondt i halsen. De forekommer pludseligt og sidste fra tre til ca. syv dage. En kronisk halsbetændelse varer meget længere, og er et symptom på et uløst underliggende tilstand eller sygdom, såsom en sinus infektion.

Transmission

Den måde, hvorpå en halsbetændelse transmitteres afhænger agens, der forårsager halsbetændelse. Virale og bakterielle ondt i halsen er normalt gået på samme måde som en almindelig forkølelse: nysen, hoste, deling drikkeglas eller sølvtøj, eller på anden måde kim partikler let kan flytte fra en person til en anden. Nogle ondt i halsen skyldes miljømæssige faktorer eller allergi. Disse ondt i halsen, kan ikke overføres fra én person til en anden.

Demografi

Næsten alle får en halsbetændelse på et eller andet tidspunkt, selv om børn i børnepasning eller folkeskolen har dem oftere end unge og voksne. Ondt i halsen er mest almindelige i løbet af vintermånederne, hvor øvre luftvejsinfektioner (forkølelse) er hyppigere.

Omkring 10 procent af børn, der går til lægen hvert år har pharyngitis. Fyrre procent af den tid, børn til lægen med ondt i halsen, er halsbetændelse diagnosticeret som viral. Et antibiotikum kan ikke hjælpe med at helbrede et virus; en virus har til at blive overladt til at køre sit løb.

I omkring 30 procent af de tilfælde, hvor der træffes børn til lægen, er bakterier, der findes til at være ansvarlig for den halsbetændelse. Mange af disse bakterielle ondt i halsen er tilfælde af halsbetændelse. Ondt i halsen forårsaget af bakterier med held kan behandles med antibiotika. I omkring 40 procent af disse tilfælde af pharyngitis, er det aldrig klart, hvad der forårsagede den halsbetændelse. I disse tilfælde er det muligt, at virus eller bakterier ikke blev identificeret, eller at andre faktorer som miljø eller post-nasal drop kan have været ansvarlig for.

Ondt i halsen årsager og symptomer

Ondt i halsen have mange forskellige årsager, og måske eller måske ikke være ledsaget af forkølelsessymptomer, feber eller hævede lymfeknuder. Korrekt behandling afhænger forstå årsagen til ondt i halsen.

Viral halsbetændelse

Virus forårsager mest ondt i halsen. Forkølelse og influenza virus er de største syndere. Disse vira forårsager en betændelse i halsen og lejlighedsvis mandler (tonsillitis). Forkølelsessymptomer normalt ledsage en viral halsbetændelse. Disse kan omfatte en løbende næse, hoste, overbelastning, hæshed, conjunctivitis, og feber. Niveauet af halssmerter varierer fra ubehageligt at ulidelig, når det er smertefuldt for patienten at spise, trække vejret, synke eller tale.

En anden gruppe af virus, der forårsager halsbetændelse er adenovira. Disse kan også forårsage infektioner i lungerne og ører. Foruden en øm hals, symptomer, der ledsager en adenovirus infektion omfatter hoste, løbende næse, hvide knopper på mandler og hals, mild diarré, opkastning og udslæt. Halsbetændelse varer cirka en uge.

En tredje type af virus, som kan forårsage alvorlig halsbetændelse er Coxsackie virus. Det kan forårsage en sygdom kaldet herpangina. Selvom alle kan få herpangina, det er mest almindelig hos børn i alderen op til 10 og er mere udbredt i løbet af sommeren eller det tidlige efterår. Herpangina kaldes sommer ondt i halsen.

Tre til seks dage efter at være udsat for Coxsackie-virus, en inficeret person udvikler en pludselig halsbetændelse, der er ledsaget af et betydeligt feber, sædvanligvis mellem 102-104 ° F (38,9-40 ° C). Små grålig-hvide blister dannes på halsen og i munden. Disse gnave og blive små sår. Halssmerter er ofte svær, forstyrre synke. Børn kan blive dehydreret, hvis de er tilbageholdende med at spise eller drikke på grund af smerter. Desuden kan børn med herpangina opkast, har mavesmerter, og generelt føler meget syg.

En anden almindelig årsag til en viral halsbetændelse er mononukleose. Mononukleose opstår, når Epstein-Barr virus inficerer en bestemt type lymfocyt. Infektionen breder sig til lymfesystemet, åndedrætsorganerne, lever milt halsen, og. Symptomerne forekommer 30-50 dage efter eksponering.

Mononukleose, også kaldet kysse sygdom, er meget almindelige. Det anslås, at i en alder af 35-40, vil 80-95 procent af amerikanerne har haft mononukleose. Ofte symptomer er milde, især hos unge børn og er diagnosticeret som en forkølelse. Da symptomerne er mere alvorlige i unge og voksne, er flere tilfælde diagnosticeret som mononukleose i denne aldersgruppe. En af de vigtigste symptomer på mononukleose er en alvorlig halsbetændelse.

Selv om en løbende næse og hoste er meget mere tilbøjelige til at ledsage en halsbetændelse forårsaget af en virus end en forårsaget af en bakterie, der er ingen absolut måde at fortælle, hvad der er årsag til ondt i halsen uden en laboratorietest.

Bakteriel halsbetændelse

Færre ondt i halsen er forårsaget af bakterier, end der er forårsaget af virus. Den mest almindelige bakterielle halsbetændelse skyldes en infektion med gruppe A Streptococcus. Denne type infektion kaldes almindeligvis halsbetændelse. Alle kan få halsbetændelse, men det er mest almindeligt hos børn i skolealderen.

Infektiøse halsbetændelse

Ikke alle ondt i halsen er forårsaget af infektion. Næseflåd kan irritere hals og gøre det ondt. Det kan være forårsaget af høfeber og andre allergier, der irriterer bihuler. Miljømæssige og andre forhold, såsom vejrtrækning passiv rygning, vejrtrækning forurenet luft eller kemiske dampe, eller synke stoffer, der brænder eller ridse halsen kan også forårsage pharyngitis. Tør luft, ligesom i fly eller fra tvunget varm luft ovne, kan gøre halsen ømme. Børn, der indånder gennem munden natten på grund af tilstoppet næse ofte får ondt i halsen, der forbedrer som dagen skrider frem. Ondt i halsen skyldes omgivelserne er ikke smitsom.

Hvornår skal ringe til lægen

Hvis barnet har haft ondt i halsen og feber i mere end 24 timer, skal en læge kontaktes så en STREP test kan udføres. Identificering og behandling af halsbetændelse inden for om en uge er afgørende for at forhindre gigtfeber. Hvis barnet har haft ondt i halsen, selv uden feber, for mere end 48 timer, lægen bør høres. Hvis barnet har problemer med at synke eller trække vejret, eller er savlen overdrevent (i små børn), bør søges akut lægehjælp.

Diagnose

Det er let for folk at fortælle, hvis de har ondt i halsen, men svært at vide, hvad der har forårsaget det uden laboratorieundersøgelser. De fleste ondt i halsen er mindre og helbrede uden komplikationer. Et lille antal af bakterielle ondt i halsen gør udvikle sig til alvorlige sygdomme. På grund af dette, er det tilrådeligt at se en læge, hvis en halsbetændelse varer mere end nogle få dage eller er ledsaget af feber, kvalme eller mavesmerter.

Diagnosticering af en halsbetændelse af en læge begynder med en fysisk undersøgelse af hals og bryst. Lægen vil også kigge efter tegn på anden sygdom, såsom en sinus infektion eller bronkitis. Da både bakteriel og viral halsbetændelse er smitsom og passerer let fra person til person, vil lægen søge oplysninger om, hvorvidt patienten har været omkring andre mennesker med influenza, ondt i halsen, forkølelse eller halsbetændelse. Hvis det viser sig, at patienten kan have halsbetændelse, vil lægen laboratorieundersøgelser.

Hvis der er mistanke mononukleose, kan lægen foretage en mono spot test til at søge antistoffer indikerer tilstedeværelsen af ​​Epstein-Barr virus. Strep test er billig, tager kun et par minutter, og kan gøres i en læges kontor. En billig blodprøve kan også bestemme tilstedeværelsen af ​​antistoffer mod mononukleose virus.

Behandling

Effektiv behandling varierer afhængig af årsagen til halsbetændelse. Virale ondt i halsen er bedst at overlade til at køre deres kursus uden lægemiddelbehandling, fordi antibiotika ikke har nogen effekt på en viral halsbetændelse. De behøver ikke at forkorte længden af ​​sygdom, de har heller ikke mindske symptomerne.

Ondt i halsen forårsaget af streptokokker eller anden bakterier skal behandles med antibiotika. Penicillin er den foretrukne medicin, selv om andre antibiotika er også effektive, hvis barnet er allergisk over for penicillin. Oral penicillin skal tages i 10 dage. Patienterne skal tage hele mængden af ​​antibiotika ordineret, selv efter symptomerne på ondt i halsen forbedre. Hvis det er sandsynligt, at forældrene vil være i stand til at sikre, at barnet vil tage den fulde løbet af antibiotika, kan indgives en engangs-injektion af antibiotika i stedet. Ophør af antibiotikummet tidligt kan føre til et afkast på den halsbetændelse.

Fordi en virus forårsager mononukleose, er der ingen specifik lægemiddelbehandling rådighed. Rest, en sund kost, masser af væske, begrænsning tung motion og konkurrenceidræt, og behandling af smerter med acetaminophen (Datril, Tylenol, Panadol) eller ibuprofen (Advil, nuprin, motrin, Medipren) vil hjælpe sygdommen pass. Næsten 90 procent af mononukleose infektioner er milde. Den smittede person normalt ikke får sygdommen igen.

I tilfælde af kronisk ondt i halsen, er det nødvendigt at behandle den underliggende sygdom at helbrede halsbetændelse. Hvis en halsbetændelse er forårsaget af miljømæssige faktorer, bør skærpende stimulus skal fjernes fra den Lidende omgivelser.

Home Care for halsbetændelse

Uanset årsagen til ondt i halsen, er der nogle hjemmepleje skridt, folk kan tage for at lindre deres ubehag. Disse omfatter:

 • tage acetaminophen eller ibuprofen for smerte (aspirin bør ikke gives til børn på grund af sin tilknytning til øget risiko for Reyes syndrom, en alvorlig sygdom)
 • gargling med varmt dobbelt styrke te eller varmt saltvand fremstillet ved at tilsætte 1 tsk salt til 8 ounce (237 ml) vand
 • drikke masser af væske, men undgå sure safter såsom appelsinsaft, som kan irritere hals (sutte på popsicles er en god måde at få væske ind i børn)
 • spise bløde, nærende fødevarer som nudelsuppe og undgå krydret fødevarer
 • hvile, indtil feberen er væk, så genoptage anstrengende aktiviteter gradvist
 • ved anvendelse af en luftfugter at gøre ondt i halsen syge mere komfortabel
 • hjælp antiseptiske sugetabletter og spray med forsigtighed, da de kan forværre ondt i halsen i stedet for at forbedre den

Alternativ Behandling

Alternativ behandling fokuserer på at lette symptomerne på ondt i halsen ved hjælp af urter og botaniske lægemidler.

 • Aromaterapeuterne anbefaler indånde dufte af de æteriske olier af lavendel (Lavandula officinalis), timian (Thymus vulgaris), eukalyptus (Eucalyptus globulus), salvie (Salvia officinalis), og sandeltræ.
 • Ayurvedic praktiserende foreslår gargling med en blanding af vand, salt og gurkemeje (Curcuma longa) pulver eller astringerende såsom alun, sumak, salvie, og bayberry (Myrica spp.).
 • Herbalists anbefaler at tage OSHA rod (Ligusticum Porteri) internt for infektion eller drikke ingefær (Zingiber officinale), eller glat elm (Ulmus fulva) te for smerter.
 • Homøopater kan behandle ondt i halsen med superdilute opløsninger af Lachesis, Belladonna, Phytolacca eller gul jasmin (Gelsemium).

Ernæringsmæssige Bekymringer

Ernæringsanbefalinger omfatter zink sugetabletter hver to timer langs med C-vitamin med bioflavonoider, vitamin A, og betacaroten kosttilskud. Selv om det kan gøre ondt at sluge, er det meget vigtigt, at barnet ikke bliver dehydreret. Sutte på popsicles eller drikke varm bouillon kan hjælpe. Hvis barnet viser tegn på dehydrering, han eller hun bør tages til lægen.

Prognose

Ondt i halsen forårsaget af en virusinfektion generelt rydder op på egen hånd inden for en uge uden komplikationer. Undtagelsen er mononukleose. Halvfems procent af tilfælde af mononukleose rydde op uden medicinsk intervention eller komplikationer, så længe dehydrering ikke forekommer. Hos små børn kan symptomerne varer kun en uge, men hos unge symptomerne normalt vare længere. I alle aldersgrupper, kan træthed og svaghed fortsætte i op til seks uger efter andre symptomer forsvinder.

I sjældne tilfælde af mononukleose, kan vejrtrækning spærres på grund af hævede mandler, polypper og lymfeknuder. Hvis dette sker, bør den enkelte søge akut lægehjælp med det samme.

Patienter med bakteriel halsbetændelse begynder at føle sig bedre om 24 timer efter start antibiotika. Ubehandlet halsbetændelse har potentiale til at forårsage skarlagensfeber, nyreskader, eller gigtfeber. Skarlagensfeber forårsager en udslæt og kan forårsage høj feber og kramper. Gigtfeber forårsager betændelse i hjertet og beskadigelse af hjerteklapper. Tage antibiotika inden for den første uge af en STREP infektion vil forhindre disse komplikationer. Mennesker med halsbetændelse forbliver smitsom indtil de har taget antibiotika i 24 timer.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre en halsbetændelse; Imidlertid kan risikoen for at få en eller passerer en på en anden person minimeres ved:

 • vaske hænder godt og ofte
 • undgå tæt kontakt med nogen, der har ondt i halsen
 • ikke at dele mad og spise redskaber med nogen
 • opholder sig ud af forurenet luft

Forældrekontrol Bekymringer

Virale ondt i halsen forsvinder som regel sig selv ret hurtigt, selvom de kan være meget ubehageligt. Hvis barnet har feber og ondt i halsen i mere end 24 timer, kan det være et tegn på en bakteriel infektion, og barnet skal tages til lægen. Hurtig behandling med antibiotika for halsbetændelse er vigtigt, fordi det kan forhindre gigtfeber, en alvorlig sygdom, som kan forårsage skader på hjertet.

Vigtige vilkår

 • Antigen-A stof (sædvanligvis et protein) identificeret som fremmed af kroppens immunsystem, udløser frigivelse af antistoffer som en del af kroppens immunforsvar er.
 • Lymfocyt-En type af hvide blodlegemer, der deltager i immunresponsen. De to hovedgrupper er B-cellerne, der har antistof-molekyler på deres overflade og T-celler, der ødelægger antigener.
 • Svælg-halsen, en rørformet struktur, der ligger mellem munden og spiserøret.

Se også Fælles kulde; Mononukleose.

Ressourcer

Tidsskrifter

"Hoste, forkølelse og halsbetændelse." Praksis Sygeplejerske V.26, I.2 (25 jul 2003): 38.

Dinelli, DL "ondt i halsen og åndedrætsbesvær." American Family Physician 63, no. 11 (1 jun 2001): 2255.

"Halsbetændelse." The Journal of American Medical Association 291, no. 13 (April 7, 2004): 1664.

Vincent, Miriam T., Celestin, Nadhia, Hussain, Aneela N. "Pharyngitis." American Family Physician 69, no. 6 (15 Marts 2004): 1465.