Hvordan til at passe drægtige katte: Omsorg for Katte

Katte har brug for særlig pleje, når de er gravide, ligesom mennesker gør! En hunkat er kønsmoden på mellem fem og ni måneder af alder. Deres drægtighedsperioden varer omkring 65 dage. Gravide katte kaldes dronninger, som, hvis du er en kat ejer du er enig, passer dem perfekt.

Selvom katte ikke kan udvise nogen tydelige tegn på graviditet inden for de første par uger, vil de ikke længere være at gå i varme eller viser tegn på at være klar til at parre. Efter cirka tre uger, vil dronningens brystvorter forstørre og blive ganske pink, og snart efter hendes mave begynder at vokse sig større så godt. På dette tidspunkt bør der ikke være tvivl om hendes tilstand. Tillykke! Her er nogle trin, du kan tage for at sørge for, at katten graviditet og fødsel er lige så let og sikkert som muligt for din dyrebare kæledyr.

 • Hvis du har mistanke om at din kat kan være gravid, eller hvis du ved, at hun er, tage hende til at se dyrlægen så hurtigt som muligt. Dyrlægen vil give dyret en regelmæssig helbredsundersøgelse for at sikre, at hun er sund. Ingen særlig lægehjælp er nødvendig, medmindre hun har en eksisterende sygdomstilstand eller skader sig selv eller bliver syg i løbet af graviditeten.
 • Spørg din dyrlæge om, hvilke former for kommerciel kattefoder bør du fodre dit kæledyr på dette tidspunkt, da ernæring er meget vigtigt for både dronningen og hendes killinger. Feed din kat flere små måltider i løbet af dagen, i stedet for en eller to store.
 • Katte udviser tegn på "morgenkvalme" samt mennesker gør, sædvanligvis efter den første måned til fem uger af graviditeten. Dronningen kan have kvalme, ikke spise så meget, og sover mere end normalt i denne periode. Må ikke bekymre dig om dette, medmindre din kat ikke drikker noget vand, spise noget mad overhovedet, eller bliver sløv i mere end en dag eller to - i dette tilfælde, så ring til dyrlægen med det samme.
 • Giv aldrig din kat nogen medicin, medmindre de er blevet ordineret af din dyrlæge.
 • Omkring to uger før hendes forventede forfaldsdato, oprettet en særlig, afsondret "nesting" sted for din kat. Dette kan være en stor papkasse (trimme ned siderne for nem adgang - din gravide kat vil ikke være i stand til eller ønsker at hoppe meget høj), eller blot et område af dit hjem, der er ikke frekventeres af resten af ​​familien, og er varm og fri for træk. Fastsætte håndklæder og tæpper til varme og komfort. Din kat skal vænne sig til at føle dette område er sikker, og et sikkert sted for hende at føde. Hvis du har andre katte, så prøv at holde dem væk fra dette område så meget som muligt.
 • Hvis du har en langhåret kat, trimme håret omkring hendes brystvorter og ydre kønsdele omkring en uge før hun skyldes få sine killinger. Dette vil bidrage til at forebygge infektioner og give killingerne lettere adgang til deres mors mælk.
 • Hvis din kat går udendørs, holde hende inde som det kommer tæt på hendes forfaldsdagen. Ellers kunne hun føde udendørs, og det er ikke sikkert for hende eller killingerne.

Forudsat ordentlig kat sundhed er afgørende under kat graviditet. Skønheden i naturen er, at din kat instinktivt vil vide, hvornår tiden er inde for hende at finde sin rugende stedet og forberede levering. Når killingerne er født, vil moderen blive hos dem for de næste 24-48 timer. Så det sjove virkelig begynder!

Forsigtig:

 • Når din kat bliver klar til at føde, holde børn og andre kæledyr væk fra hende. Høje lyde vil være skræmmende og ubehagelig for hende.
 • I ugen før levering, kan din gravide kat spiser mere end normalt. Fortsæt med at fodre sine små, hyppige måltider så ofte som hun har brug for dem.

Tips:

 • Sørg for, at katten bliver noget motion mens du er gravid. Opsamling for meget vægt i løbet af denne tid er usundt.
 • Som graviditeten skrider frem, kan din kat blevet mere og mere fjern fra dig. Du må ikke tage det personligt!