Endometriose og fertilitet

Endometriose og fertilitet
Mange kvinder kan blive gravide på trods af endometriose

Mange kvinder, der har endometriose kan være undrende om sammenhængen mellem endometriose og frugtbarhed.

Endometriose

Endometriose er væksten i livmoderen væv, call endometrium, med andre end livmoderen steder. Oftest er dette væv findes på æggestokkene, blæren og tarmen. Hver måned i kvindernes periode, er endometriet stald på andre steder, ligesom hvad der sker inde i livmoderen. Med ingen måde for denne kaste at forlade kroppen, men vævet opbygger. Dette forårsager arvæv, inflammation og smerte.

Selv om der ikke er nogen kendt årsag til endometriose, nogle læger mener Livmoderslimhinden bakker op af livmoderen og vokser i andre områder. Andre mulige årsager omfatter genetik, et immunsystem lidelse, og tidligere operationer, der indfører den Livmoderslimhinden til andre områder.

Endometriose forekommer i omkring 10 procent af alle kvinder under fødedygtige år, hvilket gør det en fælles, men smertefuld, problem. Tunge kramper er de mest almindelige tegn for kvinder med endometriose, men mange kvinder oplever også smerter under sex, kraftige menstruationer og spotting, og vanskelige afføring. For nogle kvinder, der har svært ved at forsøge at blive gravide kan indikere en sammenhæng mellem deres endometriose og frugtbarhed.

Endometriosis kan undertiden blive diagnosticeret med en ultralyd hvis vækster er store nok til at blive set. Mest almindeligt er diagnose opdaget med en laparoskopi. Dette er en minimalt invasiv ambulant procedure, hvor to små indsnit er lavet i maven og lægen er i stand til at se på den uterine kavitet med en lille lys.

Behandling Endometriose

Der er flere behandlingsmuligheder, der kan reducere symptomerne på endometriose, selvom der ikke er nogen måde at helbrede tilstanden. Kun menopause eller en hysterektomi vil stoppe væksten helt.

  • Fødselskontrol piller: Pillen kan mindske sandsynligheden for kramper ved at forhindre væksten af endometrisk væv. Dette medfører mindre kramper, men kan kun bruges af kvinder, der ikke aktivt forsøger at blive gravide.
  • Smertestillende medicin: Ibuprofen og receptpligtig smertestillende medicin kan reducere smerte, men ikke behandle endometriose. For nogle kvinder, bivirkninger af medicin, ligesom døsighed, er bedre end den smerte, de har hver måned.
  • Andre hormonbehandling: Brug af hormoner gonadotropin eller progesteron kan både reducere væksten af endometriose. De har flere bivirkninger, som varmt blinker, vægtøgning og knogleskørhed, der kan afskrække nogle kvinder fra at bruge dem.
  • Kirurgi: endometrie væv kan reduceres gennem en laparoskopi, men det er ofte en midlertidig løsning, da vævet kan vokse tilbage. Hvis en kvinde ikke ønsker at få børn, eller er færdig med den fødedygtige, kan hun vælge en hysterektomi. Ved at fjerne livmoderen og stoppe perioder vil endometriose også stoppe. Dette betragtes som en sidste udvej for mange kvinder og deres læger.

Forbindelsen mellem endometriose og fertilitet

Nogle kvinder, der har endometriose måske ikke har nogen problemer med at blive gravid. Dette skyldes, at endometriosevæv kan vises på tarm, blære, eller i maven, områder, der ikke har nogen effekt på fertiliteten. Selv i de tilfælde, hvor vækster opstår på ydersiden af ​​livmoderen eller æggelederne, kan fertilitet ikke blive påvirket.

Endometriose og frugtbarhed har en klar sammenhæng, hvis æggelederne er blokeret eller beskadiget af de vækster, eller æggestokkene er berørt. Hvis æggestokkene ikke er i stand til at producere levedygtige æg, der kan rejse frit ned æggelederne, vil opnå graviditet være meget vanskeligere.

Der er flere fertilitet muligheder til rådighed for kvinder, der har problemer med endometriose og frugtbarhed. IVF og intrauterin insemination er begge sandsynlige muligheder, som en fertilitetsklinik vil anbefale. For nogle kvinder, der tager en fertilitet medicin som Clomid er al den hjælp, de har brug for at blive gravide.

For nogle kvinder, en laparoskopi maj øger deres chancer for at blive gravid, hvis lægen er i stand til at fjerne de vækster, der potentielt påvirker fertiliteten. Mens nogle undersøgelser viser en betydelig stigning i graviditeten blandt kvinder, der har denne procedure, er det ikke uden risici, der kan yderligere skader frugtbarhed.

Mange faktorer skal tages i betragtning ved behandling af endometriose og frugtbarhed, herunder hvor længe kvinden har forsøgt at blive gravide, hendes alder, generelt helbred og sværhedsgraden af ​​endometriose. Mange fertilitetsklinikker vil vælge at starte fertilitetsbehandling med medicin, før du prøver mere aggressive midler assisteret reproduktion.